Vot obligatoriu?

joi, 12 iunie 2014, 01:50
3 MIN
 Vot obligatoriu?

Cum s-a făcut de a ajuns clasa politică aproape nelegitimă?

PSD se gândeşte la introducerea votului obligatoriu. Nu se ştie în momentul de faţă dacă este vorba de o iniţiativă genuină a pesediştilor sau de o condiţie pusă de ingenuul Dan Diaconescu, pentru a participa la guvernare.

Indiferent însă de sursa ei, ideea este de luat în calcul. În România ultimului deceniu, cel mai puternic partid a devenit cel al absenţilor. În aceste condiţii periculoase pentru o societate normală, în care sub 50% dintre românii cu drept vot mai ajung la urne, sufragiul este puternic influienţat de elemente subversive: pomenile, manipularea, şantajul şi incultura politică. De altfel, sondajele arată că vreo 80% dintre cei care au votat în 2012 habar n-au pe cine au trimis în Parlamentul României. Aşa nu!

Pornind de aici, s-ar zice că tocmai pesediştii ar ieşi dezavantajaţi dintr-un asemenea proiect. Electoratul captiv al PSD este cel mai numeros, cel mai disciplinat, dar şi cel mai bătrâior. Confruntat cu o prezenţă masivă la vot, prin urmare cu un spor semnificativ de electorat tânăr, este de aşteptat ca partidul lui Ponta să piardă binişor din procente. Or, tocmai pentru că au înţeles asta, pesediştii vor să îngroape definitiv proiectul? Aşa cum au făcut cu reforma administrativă sau cu noua Constituţie, despre care se vorbea cu atâta patimă în campania electorală din 2012? Şi totuşi România are nevoie grabnică de o nouă filosofie teritorială, ca şi de o nouă Lege Fundamentală.

Votul obligatoriu ar fi o idee genială dacă ar impune şi un necesar factor de compensare. Ce te faci dacă nu ai de unde alege? Dacă eşti ghinionistul locuitor al unei ţări în care se înfruntă, ca în cel mai negru coşmar, Ion Iliescu cu CV Tudor? Sau alegătorul unei circumscripţii în care se bat Şova cu Ghişe, Elena Udrea cu Monica Ridzi sau Răţoi cu Crăciunescu?

O lege a votului obligatoriu ar trebui să cuantifice votul indignaţilor şi chiar să ţină cont de el. Dacă 50% dintre români se prezintă la urne, dar anulează buletinul de vot în semn de protest, ce ar trebui să se întâmple? Ca numărul aleşilor să scadă la jumătate? Ca salariile aleşilor să fie reduse cu 50%? Sau să se dubleze anii de puşcărie pentru aleşii care încalcă legea? Aşa da! Una peste alta, este clar că nu mai putem evita dezbaterile esenţiale din politica românească, decât cu riscul de a arunca din nou România, pentru multă vreme, într-o altă fundătură istorică. Ce te faci cu această clasă politică pe cât de coruptă, pe atât de nelegitimă, de vreme ce mai este acceptată doar de un procent foarte mic de români? Cum scăpăm de ea? Azi trebuie să vorbim de votul obligatoriu. Mâine vom vorbi de votul electronic. Poimâine, de dreptul ciborgilor de a alege şi de a fi aleşi! Lumea se schimbă! Dar nu şi clasa politică românească!

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii