De Business

Punem punctul pe știi

Daniel Daianu da cartile finantelor pe fata

duminică, 02 august 1998, 23:00
7 MIN
 Daniel Daianu da cartile finantelor pe fata

Ministrul Finantelor, Daniel Daianu, s-a declarat, vineri, la Mamaia, nemultumit de nivelul investitiilor straine in Romania.
Daianu s-a aratat "deceptionat" de nivelul acestor investitii in comparatie cu cel inregistrat in tarile vecine si a afirmat ca "majoritatea tarilor transforma politica lor externa in politica economica externa".
Ministrul Finantelor a declarat ca situatia investitiilor straine in Romania a fost principalul subiect discutat la intilnirea de joi seara cu presedintele Constantinescu, la care au mai participat ministrul Privatizarii, Sorin Dimitriu, ministrul Industriilor, Radu Berceanu, si ministrul de Externe, Andrei Plesu. El a afirmat ca, la intilnirea de la Palatul Cotroceni, nu a fost discutat contractul Bell Helicopters.
Inflatia nu va depasi 1,7% in iulie
Rata inflatiei in luna iulie se va situa intre 1,4% si 1,7%, a apreciat Daniel Daianu.
Ministrul a aratat ca nivelul inflatiei inregistrate in ultimele luni dovedeste ca "avem eficacitate in lupta contra inflatiei". Daianu considera, in acest sens, ca foarte buna colaborarea intre Ministerul Finantelor si BNR pentru limitarea inflatiei.
Rata medie lunara a inflatiei a fost, in primele sase luni ale anului, de 3,7%, comparativ cu un nivel de 12,4% in aceeasi perioada a anului 1997, a anuntat, vineri, Comisia Nationala de Statistica. Inflatia in luna iunie a fost de 1,3%, in scadere de la 2,3% in luna mai.
Din luna februarie, inflatia a avut o tendinta descendenta, pe fondul unei politici monetare restrictive si al unei politici fiscale strinse.
S-ar putea amina din nou lansarea emisiunii de euroobligatiuni preconizate pentru toamna
Ministrul Finantelor nu exclude posibilitaeta aminarii emisiunii de euroobligatiuni preconizate pentru luna septembrie a.c..
Daianu a declarat, vineri seara, ca emisiunea a mai fost aminata odata, din cauza conjuncturii nefavorabile de pe pietele externe de capital, influentate in special de criza asiatica si de problemele financiare din Rusia.
"Poate ca, in luna septembrie, vom amina din nou lansarea emisiunii de euroobligatiuni", a apreciat ministrul.
Ministerul Finantelor intentioneaza sa lanseze o emisiune de obligatiuni in valuta cu o valoare de 250 milioane dolari. Emisiunea trebuia sa aiba loc in aceasta vara, dar, din cauza perceptiei negative a investitorilor fata de pietele in dezvoltare, consecutiv situatiei nefavorabile din Asia si Rusia, a fost aminata pentru aceasta toamna. In plus, in urma inrautatirii perspectivelor riscului de tara, Romania poate obtine in acest moment credite la o dobinda mai mare decit cea uzuala.
Ministerul Finantelor incearca sa iasa pe piata externa de capital pentru a obtine resurse valutare necesare acoperirii serviciului datoriei externe, care este in crestere, si a deficitului bugetar. In 1999, Romania trebuie sa plateasca, in contul datoriei externe, 2,2 miliarde dolari, iar in acest an peste 1,5 miliarde dolari.
Daniel Daianu comenteaza relatia dintre Ministerului Finantelor si celelalte ministere
Ministerul Finantelor nu poate sa satisfaca toate cerintele financiare ale ministerelor, a mai declarat Daniel Daianu, ministrul Finantelor.
"Nu avem atitia bani cit doresc unii si nu Ministerul Finantelor imparte placinta", a spus Daianu, referindu-se la sumele alocate de la buget ministerelor.
Daianu a aratat, fara a furniza amanunte, ca exista unele acuzatii din partea unor colegi de Cabinet, potrivit carora Ministerul Finantelor nu doreste sa sprijine anumite sectoare ale economiei. Daianu considera asemenea afirmatii ca fiind "necolegiale". "Aceasta confirma ca, din nefericire, ne gasim departe de regulile jocului", a reflectat ministrul Finantelor, apreciind ca in prezent, in relatiile interministeriale ar trebui sa functioneze protocolul de coalitie guvernamentala.
Ministrul Agriculturii, Dinu Gavrilescu, a declarat, recent, ca administrarea bugetului se face dupa o lege a finantelor invechita si antireformista, afirmind ca actualul mod de functionare a ministerului Finantelor opreste nu numai dezvoltarea agriculturii, ci si a intregii economii.
Totodata, ministrul Agriculturii s-a aratat nemultumit si de faptul ca ministrul Finantelor, Daniel Daianu, a refuzat sa semneze garantiile guvernamentale pentru contractul privind achizitionarea de masini agricole de la firmele Transchem si Case Valmont, in valoare de 160 milioane dolari.
"Ministerul Finantelor nu e de acord cu garantiile guvernamentale in cazul contractului cu Transchem si Case Valmont", a afirmat Daniel Daianu, subliniind ca aceste contracte sint pur comerciale si ca nu e necesara interventia statului pentru initierea lor. El considera ca riscul afacerii trebuie asumat si de partenerii straini. "Nu e corect ca riscul sa fie asumat numai de o parte contractanta", a completat ministrul Finantelor.
Ministrul Finantelor isi explica opozitia fata de contractul cu Bell Helicopter
Daniel Daianu considera ca, atita vreme cit el este inca in functia de ministru al Finantelor, nici un ministru sau secretar de stat nu poate semna contractul cu firma americana Bell Helicopter Textron, pentru achizitionarea elicopterelor Cobra.
"In acest caz, Guvernul s-ar descalifica", a apreciat Daianu, adaugind ca aranjamentul financiar "nu poate fi semnat de ministrul Culturii, ci numai de ministrul Finantelor".
Potrivit lui Daianu, pentru realizarea contractului nu este suficient nici votul membrilor Cabinetului. "In asemenea situatie este reprezentata decizia Guvernului, dar este necesara semnatura ministrului Finantelor", a precizat ministrul.
In schimb, in cazul in care se doreste semnarea contractului, un lucru firesc este plecarea ministrului din Guvern "si totul reintra in normal", a precizat Daianu. El s-a declarat deceptionat de ceea ce s-a intimplat in ultimul timp in legatura cu oportunitatea semnarii contractului cu Bell Helicopter. "Nu vreau sa fiu marul discordiei. Nu vreau ca echipa sa sufere. Daca trebuie sa plec, plec", a spus Daianu, conchizind ca decizia semnarii contractului apartine Guvernului.
Daniel Daianu si-a exprimat in scris dezacordul privind contractul cu Bell Helicopter. Rasvan Popescu, purtatorul de cuvint al Guvernului, a declarat, ulterior, ca garantiile pentru acest contract pot fi semnate si de un secretar de stat la Ministerul Finantelor. Insa Dan Radu Rusanu, secretar de stat in minister, a facut public ca nici un secretar de stat de la Finante nu va semna garantiile pentru contractul cu firma Bell Helicopters, trecind peste decizia ministrului Daianu. Premierul Radu Vasile a afirmat, saptamina trecuta, ca va accepta demisia lui Daniel Daianu din functia de ministru al Finantelor, daca nu va semna pentru garantarea creditului privind contractul cu Bell Helicopter Textron.
Analiza economica a producerii elicopterelor Cobra in Romania nu este multumitoare, considera Daianu. El spune ca analiza nu este corespunzatoare pentru o operatiune in valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari si ca nu se poate declara de acord nici cu aranjamentul financiar propus pentru aceasta operatiune. Conform lui Daianu, realizarea contractului cu Bell Helicopter Textron presupune alocarea unor sume care nu se jusifica, in conditiile in care "gradul de integrare a productiei in economia romaneasca, de 70%, vehiculat de unii, nu este garantat de nimeni".
Ministrul afirma ca, pe linga costurile necesare proiectului, se vor adauga si costurile pregatirii pilotilor si cele necesare utilarii aparatului. Prin realizarea acestui contract, bugetul anual al Ministerului Apararii Nationale va creste, in termeni reali, cu 20-25%. "Pentru noi, tranzactia este costisitoare, iar alocarea resurselor e dificil de efectuat", a conchis Daianu.
Pe de alta parte, ideea vehiculata recent, conform careia Bell Helicopter nu va fabrica elicoptere in tarile vecine Romaniei, pentru a asigura piata acesteia, nu este o forma de protectie a industriei romanesti: "Prin aceasta nu se garanteaza nimic. Bell nu este singurul producator mondial de elicoptere", a subliniat ministrul.
El a adaugat ca, daca Bell Helicopter a ales Romania pentru realizarea acestui proiect "datorita plaiurilor mioritice", atunci ar trebui sa achizitioneze neconditionat actiunile IAR Ghimbav, iar armata romana ar trebui sa cumpere elicopterele numai atunci cind isi va permite aceasta.
FPS si Bell Helicopter Textron au semnat, la 21 mai 1997, un contract de vinzare-cumparare de actiuni, in baza caruia firma americana urma sa achizitioneze 70% din actiunile SC IAR. La aceeasi data, s-a semnat intre MApN si firma americana contractul de achizitionare a 96 de elicoptere de atac Cobra AH-1RO. Intrarea in vigoare a contractului implica indeplinirea unor conditii prealabile: intrarea in vigoare a contractului de vinzare-cumparare a elicopterelor de atac Cobra, care la rindul sau, este conditionata de identificarea unor surse de finantare pentru care se cauta in prezent solutii. Conform contractului, toate aceste conditii ar fi trebuit indeplinite de catre partea romana, pina la data de 16 septembrie 1997. Deoarece, pina la acea data, clauzele contractului nu s-au realizat, guvernul Ciorbea a prelungit intrarea in vigoare a contractului pina la 30 iunie 1998. La rindul sau, Cabinetul Radu Vasile a fost nevoit sa recurga la aceeasi solutie, prelungind din nou termenul pina la 30 septembrie 1998.
Birocratia din Ministerul Finantelor
Daniel Daianu, ministrul Finantelor, a confirmat existenta birocratiei in structurile Ministerului Finantelor.
"Bineinteles ca exista birocratie. O simt ca ministru. Unde nu este birocratie?" a comentat Daianu.
In ultima vreme, in presa au aparut o serie de critici la adresa modului de activitate a Ministerului Finantelor si a relatiei dintre acesta si alte ministere. Cel mai explicit a fost ministrul Agriculturii, Dinu Gavrilescu, care a apreciat ca administrarea bugetului se face dupa o lege a finantelor invechita si antireformista si ca actualul mod de functionare a ministerului Finantelor opreste dezvoltarea intregii economii.
Pe de alta parte, Daianu este de parere ca nu poate exista "un cintar pentru a masura birocratia" si ca limitarea birocratiei nu depinde in mod direct de reducerea personalului din Ministerul Finantelor. "Un numar mai mare de oameni se pot dovedi mai eficace", a apreciat Daianu, nu fara a preciza ca "Romania are nevoie de o refoma adinca a administratiei publice, a institutiilor statului in general".
Ministrul Finantelor nu se pronunta inca asupra situatiei functionarilor demisi din Garda Financiara
Ministrul Finantelor, Daniel Daianu, a declarat ca se va pronunta asupra situatiei celor sase comisari-sefi ai Garzii Financiare eliberati din functie "atunci cind isi va aseza mai bine opiniile".
Ministrul s-a intilnit, vineri, cu cei sase functionari, pentru a analiza situatia fiecaruia si a constata daca eliberarea lor din functie se justifica.
Stefan Pirvan, seful Comandamentului Garzii Financiare, a cerut, recent, ministrului Finantelor sa aprobe eliberarea din functie a unor comisari-sefi ai Garzii Financiare, din cauza rezultatelor slabe inregistrate in activitate sau din motive disciplinare. Au fost eliberati din functie comisarii-sefi din Constanta, Timis, Iasi, Bihor, Maramures si Mehedinti, precum si doi comisari adjuncti din Centrala Garzii Financiare. Ulterior, in presa au aparut comentarii privind posibilele implicatii politice care au stat la baza acestor demiteri.
Daniel Daianu considera ca "algoritmizarea institutiilor publice" este un fenomen grav. "Unii lideri politici intervin pentru un functionar public de la sute de kilometri distanta. Anumite concluzii se impun de la sine", a comentat Daianu, fara a-si detalia afirmatiile.

Comentarii