De Business

Punem punctul pe știi

Sistemul sanitar de stat intra pe piata privata

Subtitlu

duminică, 22 iulie 2012, 20:02
4 MIN
 Sistemul sanitar de stat intra pe piata privata

Spitalele publice vor avea posibilitatea de a obtine fonduri si din activitate privata. Proiectul noii Legi a Sanatatii da voie unitatilor medicale cu paturi sa ofere si servicii medicale in regim privat. O parte din managerii spitalelor iesene spun ca si pana acum au mai practicat acest sistem, insa el se poate extinde astfel incat sa se adune fonduri consistente in vistieria unitatii. In acelasi timp insa, managerii spun ca trebuie stabilite criterii foarte clare pentru ca o astfel de activitate sa nu interfereze cu sistemul obisnuit de munca intr-un spital de stat. Pacientii vor putea astfel „sa sara peste rand", insa vor plati pentru a fi vazuti de un anumit medic, fara sa fie nevoiti sa se inscrie pe o lista de asteptare.

Activitate privata dupa terminarea programului

Conform proiectului noii Legi a Sanatatii, spitalele „pot fi publice, private si publice cu structuri in care se desfasoara activitate privata", cu precizarea ca aceasta activitate privata se desfasoara pe baza de contract. De altfel, in capitolul despre finantarea spitalelor se si precizeaza in lege ca una din sursele de venit poate fi constituita din contractele pentru desfasurarea de activitati private. Deocamdata insa, in lipsa unor norme metodologice, managerii spitalelor iesene nu sunt foarte lamuriti in ceea ce priveste modalitatea prin care ar putea atrage activitate privata in spital. „Am vizitat la un moment dat un spital din Lyon, Franta, iar acolo exista un astfel de sistem. Un profesor din spital conducea o clinica cu 25 de paturi, iar managerul i-a pus la dispozitie cinci dintre acele paturi si o sala de operatii exact pentru activitate medicala in regim privat. Pacientii care nu doreau sa fie pe o lista de asteptare sau cei care voiau neaparat sa fie operati de catre acel medic plateau si erau internati pe acele cinci paturi. Mi s-a parut o modalitate interesanta de a obtine fonduri pentru spital, in contextul in care toata aceasta activitate se desfasura in baza unui contract intre medic si manager", a declarat Ioan Barliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon". Acesta spune ca in Spitalul „Sf. Spiridon" ar putea exista posibilitatea de a se desfasura si activitate privata, insa doar in anumite conditii. „S-ar putea pune la dispozitia medicului spatiu pentru o astfel de activitate privata, insa va putea face asta doar dupa terminarea programului normal de lucru conform contractului de munca. De asemenea, pentru a beneficia de aceste servicii, pacientul ar trebui sa plateasca, iar o parte din bani sa intre in bugetul spitalului", a mai spus Barliba.

Interes si la Socola

Pe de alta parte, unii manageri sunt dispusi sa puna la bataie pavilioane intregi, daca asta ar insemna mai multe venituri pentru spital. „Se poate rezolva asta printr-un parteneriat public-privat. Practic, un medic poate lua in comodat un pavilion, insa asta doar in anumite conditii. In primul rand pe mine ma intereseaza ca acel medic sa investeasca in pavilionul pe care il administreaza. Am nevoie sa reabiliteze si sa doteze corespunzator acel pavilion si el isi va recupera in timp investitia. In acelasi timp insa, e normal ca o parte din veniturile pe care le obtine din activitatea desfasurata in pavilionul respectiv sa ajunga in bugetul spitalului", a precizat prof.dr. Calin Scripcaru, fostul manager al Spitalului de Psihiatrie Socola. De altfel, acesta spune ca are deja medici interesati de o asemenea posibilitate, insa pana a putea pune in practica o astfel de initiativa este nevoie de norme de aplicare, norme care inca nu exista in noul proiect al Legii Sanatatii.

Exista insa si manageri care au aplicat aceasta initiativa. „La noi in spital deja avem activitate in regim privat, legea ne permite acest lucru, astfel ca am considerat ca e o buna sursa de venit. Piscina pe care am amenajat-o in cadrul spitalului este partial privata. Avem contracte cu mai multi kinetoterapeuti care isi desfasoara aici activitatile de recuperare medicala. Noile reguli trebuie sa fie insa mai clare, legea trebuie sa defineasca mai concret la ce fel de activitate privata se refera. Eventual se pot incheia si contracte pe servicii de medicina muncii. Pana la urma, foarte multe depind de modul cum este denumit spitalul in lege, societate sau institutie publica", a declarat Carmen Cumpat, managerul Spitalului de Recuperare.

De unde pot veni banii

Legea prevede ca „spitalele publice, institutii de sanatate se autofinanteaza si functioneaza pe principiul autonomiei financiare". De asemenea, veniturile spitalelor publice provin in cea mai mare parte din contractele de servicii de sanatate incheiate cu asiguratorii de sanatate. Banii mai pot veni si din bugetul Ministerului Sanatatii pentru anumite domenii, cum ar fi activitatile din programele nationale de sanatate, investitii si lucrari de interventii in infrastructura, finantarea activitatilor din cabinete de medicina sportiva, cabinete de medicina legala, de planning familial, TBC, programe tip HIV/SIDA, programe pentru distrofici, salarii pentru rezidenti si cheltuieli pentru unitatile de primiri urgente. Bugetul spitalului mai poate contine si bani din contracte de inchiriere, donatii, sponsorizari, contracte de cercetare, coplata pentru servicii medicale, servicii de sanatate, hoteliere sau de alta natura, furnizate la cerere, imprumuturi, asocieri investitionale in domenii medicale ori de cercetare medicala si farmaceutica sau editarea si furnizarea unor publicatii cu caracter medical.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii