Aberatia "tehnopresedinte"

marți, 30 mai 2000, 23:00
3 MIN
 Aberatia "tehnopresedinte"

In ultimele zile, opinia publica din Romania a fost din nou asaltata de declaratiile belicoase ale liderului democrat Traian Basescu, prin citeva atacuri exagerate la adresa premierului Mugur Isarescu. Din experienta anterioara, se poate afirma acum cu siguranta ca acest gen de atacuri defineste, mai mult sau mai putin fidel, pozitia PD in legatura cu un anumit eveniment politic.
Cea mai facila explicatie a gestului lui Basescu a fost deja data: ministrul Transporturilor, aflat in concediu, se afla si in campanie electorala pentru primaria Capitalei. Totusi, ce cauta in aceasta ecuatie Mugur Isarescu, cu atit mai mult cu cit acesta tocmai se intorcea de la Washington, unde repurtase citeva succese notabile, pe care nici un predecesor de-al sau in functie nu indraznea macar sa le viseze.
O explicatie completa a atacului lui Traian Basescu trebuie, asadar, sa includa intentia clara a PD de a minimaliza succesele obtinute de Isarescu in SUA. Ce interes are insa acest partid, aflat in coalitia care-l sprijina pe actualul premier, sa faca astfel de miscari politice? Raspunsul credem ca este ceva mai complicat.
Succesele premierului in SUA au fost, fara nici un dubiu, absolut notabile.
In timpul scurtei vizite de doar patru zile, Isarescu s-a intilnit cu secretarul de stat Madeleine Albright, cu presedintele bancii centrale a SUA, cu ministrul american de finante si cu primii doi directori ai FMI, adica cu unii dintre cei mai influenti oameni ai lumii in domeniul politic si financiar. Doar Bill Clinton a lipsit de pe aceasta lista, care a cuprins si mai multi manageri ai unor companii cu cifra de afaceri de citeva ori mai mare decit PIB al Romaniei. De altfel, o intilnire oficiala cu Clinton era si imposibila, avind in vedere uzantele diplomatice.
Primul rezultat palpabil al vizitei este semnarea acordului cu FMI. Acesta era insa previzibil. Vizita in SUA poate avea mai multe semnificatii. Oficialii cu care s-a intilnit Isarescu, in special doamna Albright, nu s-au ferit sa-si manifeste public, in fata camerelor de luat vederi, bucuria de a fi discutat cu premierul roman. De altfel, chiar si ambasadorul roman la Washington descria entuziast discutiile dintre Isarescu si Albright, spunind ca au fost absolut surprinzatoare.
Spre deosebire de politicieni, premierul roman stie si poate sa fie convingator. El le-a spus pe sleau americanilor ca a facut aceasta vizita pentru a-i asigura ca "Romania este un aliat natural al SUA in Balcani, pe care se poate conta atit politic cit si economic". Mai mult, el le-a explicat, cu argumente pragmatice, si logica acestei aliante in contextul stabilitatii din Balcani, stabilitate pe care a prezentat-o intr-o varianta proprie si foarte apreciata. Fara indoiala ca oficialilor de la Washington le plac astfel de oameni si nu pregeta sa-i sprijine, daca au interes. Iar interesele americane in Balcani nu au fost inca definite.
Ce afirma Traian Basescu in atacurile sale pare absurd. El spune ca succesele obtinute de Mugur Isarescu in SUA se datoreaza lui Radu Vasile.
Ce-ar fi putut discuta Radu Vasile cu seful bancii centrale americane timp de citeva ore? Care este conceptia lui Radu Vasile despre stabilitatea Balcanilor?
A spune ca meritele revin lui Radu Vasile pare, asadar, o naivitate. Traian Basescu nu este insa naiv. Isarescu a avut cindva o relatie apropiata cu Petre Roman. Cind a fost numit in functia de premier, multi au spus ca PD si-a impus omul. Curind insa s-a dovedit ca lucrurile nu stau asa. Isarescu a fost gaselnita disperata a coalitiei, pusa pe masa de presedintele Constantinescu. Surprinzator insa, premierul pare acum mult mai apropiat de PNL.
Fireste, daca SUA au un interes pentru Romania, si par sa aiba, vor face tot posibilul sa-l sustina pe Isarescu intr-o functie decizionala inalta la nivel de stat, inclusiv prin presiuni asupra liderilor politici. Multi au speculat imediat ca Isarescu ar putea fi un redutabil candidat la Presedintie. Imediat s-a speculat pe varianta de rezerva a PDSR: tehnocratul Theodor Stolojan. Sa fim seriosi! Un presedinte poate face ceva cita vreme are autoritate in partid. Iliescu a avut-o, dar n-a folosit-o in sensul bun. Constantinescu ar fi folosit-o, dar n-a avut-o. Poate ca ar fi capabili sa cistige prezidentialele, dar ce-ar putea face Stolojan sau Isarescu ca presedinti de tara, membri de rind intr-un partid sau altul? Nimic.
Insa un Isarescu prezentat in campanie drept viitor premier de catre un prezidentiabil poate conta mult. Basescu probabil ca a simtit bine si si-a reglat deocamdata tirul. De data aceasta pare insa sa fi gresit. El merge impotriva majoritatii. (Claudiu RAUS)

Comentarii