Adrian Ionel, piticul cu palarie de urias

duminică, 23 aprilie 2000, 23:00
4 MIN
 Adrian Ionel, piticul cu palarie de urias

Despre Adrian Ionel se poate spune, fara teama de a gresi, ca palaria pe care o poarta este mult prea mare pentru capul sau. Ajuns prin jocul intimplarii politice intr-un loc despre care pina in urma cu citeva luni nici nu avea habar – la presedintia Casei de Asigurari de Sanatate – agronomul Ionel s-a trezit cu piinea si cutitul in mina, fiind pus in situatia de a imparti cu intelepciune un buget prezent mai mult pe hirtie decit in casierie. Dar cum intelepciunea nu pare a fi punctul forte al lui Ionel, el pare ametit de inaltimea la care a ajuns, asa incit, instalat in fotoliul de presedinte, fie el si interimar, al Casei de Asigurari, priveste sectorul sanitar ca pe propria mosie. "Cine plateste comanda muzica", pare a fi, de asemenea, expresia sa favorita, dind senzatia ca are Sanatatea la degetul sau mic. Ca banii pentru muzica sint ai nostri, ca pina acum CASS a dovedit ca are gusturi indoielnice, de muzica de cartier – lucru observat de toata lumea – acestea nu par sa-l deranjeze pe presedintele Ionel.
Multumit ca sansa i-a dat posibilitatea de a ajunge "baronul nr. 1" de la CASS, el nu a sesizat ca, de fapt, este o victima. Victima, pentru ca a preluat friiele CASS intr-un moment in care foarte putine persoane cu adevarat intelepte ar fi facut-o; adica in momentul in care s-a ajuns la fundul sacului. Asa incit, de numele lui Adrian Butuca, cel care a stiut cind sa se retraga de la presedintia CASS, ramin legate toate realizarile acestei institutii, ceea ce dovedeste ca, intr-adevar, este un om de afaceri care are mare grija de imaginea sa. Nu acelasi lucru se poate spune si despre Adrian Ionel, care, bucuros ca se poate cocota in virf, chiar si numai pentru citeva luni, nu s-a gindit nici o clipa macar la faptul ca va deveni o umbra palida, comparatia cu predecesorul sau fiindu-i complet nefavorabila. Pentru ca faptele au dovedit ca cei doi, pina acum, presedinti ai Casei nu au in comun decit prenumele.
Daca si-ar fi acordat ragazul sa judece faptele inainte de a accepta functia de presedinte, Adrian Ionel ar fi scapat de multe momente ridicole al caror personaj principal a fost. Si-ar fi dat poate seama ca el nu va avea banii pe care i-a vehiculat Adrian Butuca (adunati atit din contributia pentru sanatate din acest an, cit si din cea din anul dinaintea introducerii Legii Asigurarilor de Sanatate) si nici eleganta acestuia de a purta discutii cu ceilalti parteneri, respectiv Colegiul Medicilor si cel al Farmacistilor. Chiar daca, uneori, CASS s-a aflat pe pozitii divergente cu medicii sau farmacistii, acestia recunosc ca "pe vremea lui Adrian Butuca aveai cu cine discuta". Ceea ce nu mai este posibil acum, interimarul Ionel reusind performanta ca numai in trei luni sa-si ridice in cap toti medicii si farmacistii, fara exceptie.
Luind o atitudine dictatoriala, la adapostul unui argument foarte subtire, acela ca institutia pe care o pastoreste este cea care imparte banii – fara sa precizeze ca este vorba despre banii nostri – la prestatorii de servicii, Adrian Ionel nu-si mai poate tine in friu frustrarile de om de linia a doua. Si atunci incearca sa induca medicilor si farmacistilor ideea ca se afla la cheremul lui.
Adoptind expresii sforaitor declamative, Ionel striga sus si tare, ce-i drept, numai atunci cind isi aminteste, ca este reprezentantul populatiei. Ce ne ofera el? Medicamente compensate in valoare de 4000 de lei lunar, media pe reteta, imposibilitatea de a ne asigura spitalizare gratuita, desi toti sintem platitori de asigurari de sanatate, trimitindu-ne sa ne luam de piept cu sefii nostri pentru a-i obliga sa ne plateasca 7% asigurari de sanatate. Si uite asa, Ionel a rezolvat si problema colectarii fondurilor de sanatate.
Ca reprezentant al populatiei, Adrian Ionel s-a gindit si la forma noastra fizica. Instituind, impotriva legii si a bunului simt, plafoane pentru medicamente compensate si gratuite farmaciilor, el ne-a pus sa alergam din farmacie in farmacie pentru a ne primi retetele. Noroc ca, dind dovada de intelepciune, farmacistii au refuzat aceasta idee stupida, intelegind ca fiecare om are dreptul de a-si lua medicamentele de la oricare farmacie doreste. Ca in schitele lui Caragiale – sa fie oare intimplatoare coincidenta de nume? – perseverent, Ionel a trimis farmaciilor sumele in limita carora ar fi bine sa se incadreze la vinzarile de medicamente compensate si gratuite, netinind cont de faptul ca a fost categoric refuzat de Colegiul Farmacistilor. Asa cum a fost pus la punct si de Colegiul Medicilor, care nu a acceptat decizia abuziva a CNAS de a pune in circa medicilor de familie impartirea carnetelor de asigurat. Ca si in cazul relatiei cu farmacistii, presedintele Ionel a dat dovada de perseverenta si, de data aceasta, chiar si de imaginatie; medicii de familie, s-a gindit el, nu vor mai fi platiti la numarul de persoane aflate pe lista si la actul medical prestat, ci la numarul de persoane care au carnet de asigurat. Stiind una si buna, ca pina la 31 iunie trebuie sa se incheie distribuirea carnetelor de asigurat, lui Ionel nu-i pasa de faptul ca relatia cu medicii de familie este una de colaborare si nu una de subordonare.
Interimatul lui Adrian Ionel s-a incheiat, iar raminerea pe functia de presedinte al CASS, cu puteri depline, ar compromite si mai mult imaginea, si asa sifonata, a acestei institutii. (Mihaela CANANAU)

Comentarii