Basescu „reincarcat”

miercuri, 20 mai 2009, 18:29
3 MIN
 Basescu „reincarcat”

Interviul acordat la sfirsitul saptaminii trecute de Traian Basescu postului Realitatea TV a suscitat vii dezbateri. In lipsa cronica de subiecte, citeva vorbe aruncate de seful statutului s-au dovedit mana cereasca pentru ziaristi. Accentul comentariilor a cazut pe o posibila renuntare a presedintelui la o noua candidatura. Mai mult, s-a avansat ideea aruncarii in lupta pentru Cotroceni a actualului premier Emil Boc. Chiar daca a fost certificata printr-un document oficial al Ambasadei Austriei, ipoteza dispune de o doza ridicata de improbabil. Nu e nevoie de un doctorat in stiinte politice pentru a deduce ca o astfel de strategie s-ar dovedi falimentara pentru PDL si, pe cale de consecinta, pentru proiectul politic personal al lui Traian Basescu. De altfel, misterul s-a risipit pe parcursul aceluiasi interviu, cu fiecare cuvint rostit de presedinte. Mai mult ca oricind in ultimii cinci ani, seful statului s-a prezentat publicului din postura de candidat.

De fapt, tocmai discursul electoral al presedintelui a avut darul sa surprinda. Relaxat, cu chef de "birfa", Basescu ne-a reamintit de candidatul simpatic, dar coerent in mesaj, din 2004. Buna sa dispozitie i-a molipsit pina si pe jurnalistii prezenti la dezbatere, disipind incrincenarea inevitabila unui interviu la Cotroceni. Mai important, Basescu a trecut de sticla televizorului, reusind sa capteze atentia si sa comunice cu privitorul.

O prezenta scenica "marca Basescu", uitata de ceva vreme pe coridoarele reci ale administratiei prezidentiale. Practic, "marinarul" a lasat impresia unui presedinte cu care poti iesi oricind la o bere. Si, oricit de vulgara pare afirmatia anterioara, tocmai aceasta calitate, s-o numim volubilitate, atrage cel mai mult alegatorul roman. Per a contrario, lipsa "volubilitatii" este principalul handicap de imagine al contracandidatilor sai. Mircea Geoana sufera la capitolele naturalete si simt al umorului, in vreme ce Crin Antonescu si-a autoimpus o eticheta neutra, putin cam inodora. Pe de alta parte, cei doi outsideri au de partea lor reversul medaliei: irascibilitatea lui Basescu. Enervat, pus in situatii limita, actualul presedinte nu reuseste sa-si stapineasca instinctele de nava. A se vedea lunga serie de gafe, "gaozari", "tiganca imputita", "armeni competenti", etc. Scos din fire, Basescu se comporta in multe cazuri dezagreabil. Un avantaj de aceasta data pentru Geoana si Antonescu, temperamente mai putin colerice.

Acelasi interviu a prefigurat si posibilul mesaj de campanie al presedintelui, in speta, criza economica. Un subiect reluat ulterior in toate interventiile publice, inclusiv in fata romanilor din Franta. Chiar daca pirghiile constitutionale de care dispune seful statului au efect limitat pe frontul recesiunii economice, trebuie sa recunoastem ca subiectul este unul generos din punct de vedere electoral. Or, surprinde lipsa mesajului "anti-criza" din discursul contracandidatilor sai, cu atit mai mult cu cit acestia au furat "mai din timp" startul campaniei. Pina in prezent, Geoana pare sa-si fi uitat trecutul diplomatic, vanghelizindu-si alocutiunile (n.r. – reflexivul "a se vangheliza" ar trebui adaugat in editia urmatoare a DEX-ului). De partea cealalta, Crin Antonescu isi concentreaza discursul pe necesitatea unui raport mai echilibrat intre institutiile statului, discurs corect pe fond, dar fara priza la mase.

Se discuta mult, in ultima vreme, despre potentialul de scadere a increderii populatiei in Traian Basescu. Sondajele confirma trendul negativ. Se uita insa ca exista o diferenta de atitudine intre un presedinte si un candidat la prezidentiale. Odata eliberat de povara cravatei, a discursului oficial si a responsabilitatii functiei, Basescu si-ar putea reapropia o partea a electoratului pierdut in ultimii 5 ani. "Marinarul" ne-a mai demonstrat si cu alte ocazii ca se simte ideal in apele tulburi ale campaniei electorale.

Comentarii