Ce ascunde martisorul uninominal?

miercuri, 20 februarie 2008, 20:53
2 MIN
 Ce ascunde martisorul uninominal?

Se pare ca avem o intelegere (a cita oara?) pe sistemul de vot uninominal intre PNL, PSD, PC si UDMR. Deputatul PSD Anghel Stanciu, pina de curind cel mai infocat sustinator al variantei majoritare, alaturi de Traian Basescu, vorbeste chiar de un "cadou de martisor" pe care l-au facut social-democratii. Cui? – e o intrebare la care trebuie sa meditam. Formula aleasa s-ar putea numi un sistem de vot proportional (cu liste ascunse la partide), derivat dintr-un sistem majoritar intr-un singur tur de scrutin. Din nou, originalitate romaneasca 100%.

Formula asupra careia s-a cazut in principiu de acord presupune alegerea acelor candidati care au obtinut intr-un colegiu 50% plus unu din voturi si repartizarea celorlalte mandate intr-un sistem proportional, in functie de scorul partidului la nivel national. Este varianta lui Basescu? Doar daca ar fi existat un al doilea tur, intre primii doi clasati in colegii unde nimeni nu a obtinut 50% plus unu. Este varianta Pro Democratia? Nicidecum. Sistemul propus de Pro-Democratia vorbea de atribuirea a 50% dintre mandate celor iesiti pe primul loc in colegii, restul urmind sa fie redistribuite pe baza procentului obtinut de partide la nivel national. Este o diferenta de la cer la pamint, pentru ca, la nivel national, exista foarte putine colegii in care un candidat se poate impune cu peste 50% dintre voturi intr-un singur tur. Unii politicieni vorbesc de 10%, maximum 20% dintre mandate atribuite in acest fel. Prin urmare, restul, 80% dintre mandate, vor fi atribuite proportional pe baza scorului obtinut la nivel national.

Mai mult, legea nu vorbeste despre cazul limita, foarte probabil, cind in nici un colegiu dintr-un judet vreun candidat nu obtine 50% plus unu din voturi. Sistemul va tinde exact de unde am plecat, spre proportionalitate, pentru ca mandatele neluate vor fi redistribuite in functie de scorul partidului la nivel de judet sau tara. Astfel, daca intr-un colegiu candidatii PSD si PD-L obtin un numar aproximativ egal de voturi, ceea ce va conta nu va fi decit scorul partidului. Ce fel de uninominal mai este acesta? Unul in care, desi nu exista liste la vederea electoratului, vor exista liste ascunse la partid. Liberalii recunosc, cu jumatate de gura, punctul delicat ramas in suspensie legat de "succesiunea in algoritmul repartizarii mandatelor", de altfel cel mai important.

O chestiune esentiala, ramasa netransata si cu adevarat problematica, va fi trasarea colegiilor electorale in functie de numarul de deputati si senatori. Ele se vor imparti in urma negocierilor la nivel judetean intre partide, de unde vor fi transmise concluziile comisiei parlamentare care va propune un text de hotarire de guvern si prin hotarire de guvern vor fi adoptate. Cu alte cuvinte, PSD a renuntat la formarea colegiilor, lasind totul pe seama Guvernului. Cearta aceasta la nivel judetean – ce comune sau care sate sa intre in colegiul X sau Y – va fi buturuga mica a votului uninominal si inca un pretext pentru noi tergiversari.

Comentarii