Ce ne mai bucura de Craciun?

miercuri, 20 decembrie 2006, 21:15
3 MIN
 Ce ne mai bucura de Craciun?

Craciunul are, in zilele noastre, multe fete si forme. In primul rind, trebuie mentionat Craciunul religios, care are in centru scena nasterii lui Iisus si speranta de mintuire a pacatelor. Apoi este Craciunul comercial, devenit notoriu prin imaginea batrinelului durduliu, cu barba alba si lunga, imbracat in rosu, responsabil cu impartirea cadourilor. Craciunul social, destinat implinirii sentimentului familial si comunitar, care imbraca de multe ori haina political corectness-ului, incearca sa impace si sa tolereze toate ritualurile finalului de an, sa raspindeasca o aura bucolica de extaz total. Nu trebuie uitat nici Craciunul propagandistic, care anul acesta poate fi exemplificat de Pomul National din Republica Moldova.
Si chiar daca Craciunul din zilele noastre pare a fi adaptabil pentru orice personalitate si credinta individuala sau comunitara, paradoxal, el nu pare sa mai multumeasca pe nimeni. Discursurile religioase crestine depling defaimarea Craciunului, vorbind de o laicizare si o personalizare mult prea agravante, uitindu-se ca multe din simbolurile care par traditional crestine au radacini si chiar reprezinta simboluri pagine. Mos Craciun devine din ce in ce mai hulit, obiectul unor marsuri protestatare din ce in ce mai numeroase. La fel se intimpla si cu ideea de a cumpara cadouri. Astfel, Mos Craciun este blamat pentru ca devine mult mai popular decit Iisus, iar goana dupa cadouri se transforma intr-o tehnica de a ascunde importanta apropierii umane.
Pentru altii, Craciunul a devenit un motiv de constientizare a tensiunilor, esecurilor si depresiei de peste an. Intilnirile obligatorii cu rudele, expresia nevoii de a materializa, macar pentru citeva zile, sentimentul reunirii cu familia perfecta si armonioasa, sint compromise de conversatiile jenante despre cariera, viata intima sau viitor. Vacantele de iarna ajung mai mult sa scoata la iveala tensiunile si conflictele din familie, care au reusit pina acum sa fie ascunse datorita volumului mare de munca. Iar in plus, bilantul de la sfirsit de an si promisiunile pe care le datoram anului viitor reusesc de multe ori sa destrame relaxarea de care avem nevoie atit de mult. Masa de Craciun si dulciurile devin singura scapare, deoarece numai alimentele mai pot oferi creierului o pauza de la procesarea grijilor si anxietatilor. Si nici macar ninsorile nu ne mai umplu de fericire, deoarece orice prognoza meteo este insotita de avertizarea de incalzire globala si ne induce sentimentul de vinovatie pentru uciderea lenta a mamei naturi.
Asa ca, acum, cel mai usor sa te simti fericit de Craciuns este sa deconspiri falsitatea Craciunului Celuilalt, caruia ii putem aminti, folosindu-ne de toate tertipurile invatate, ca nu a inteles adevarata semnificatie a Sarbatorii. Si totusi, Craciunul ramine o oportunitate de a ne simti bine si a ne reface dupa un an de munca istovitor. Cel mai bine ar fi sa putem sa profitam de acest moment in modul cel mai placut cu putinta, apelind la regulile care ni se potrivesc cel mai bine si lasind de o parte dorinta unui Craciun perfect. Iar daca nu reusim sa ne binedispunem, probabil ca ar trebui sa hranim porcul pe care il infulecam de Craciun cu antidepresive.

Comentarii