Cit de unita este UE?

miercuri, 27 decembrie 2006, 20:39
2 MIN
 Cit de unita este UE?

Europa s-a schimbat semnificativ dupa Razboiul Rece, iar acest fapt nu se poate nega cu usurinta. La fel cum a facut si dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, cind Europa Occidentala a privilegiat unitatea economica si politica drept element important in reconstructia postbelica, acum, UE incearca sa anuleze cit mai mult efectele Razboiului Rece, aducind in marea familie europeana si tarile foste comuniste. Dar, desi Cortina de Fier s-a ridicat de ceva timp, discrepanta dintre Vestul si Estul Europei pare sa fie la fel de vie ca acum trei-patru decenii in urma.
Asa cum comenteaza multe ziare europene, Romania si Bulgaria vor fi tratate de Bruxelles precum state candidate chiar si dupa fabuloasa data de 1 ianuarie 2007. Special pentru cele doua tari, Bruxelles-ul a propus conditii in premiera, precum continuarea monitorizarii sau diferite clauze de salvgardare, ca raspuns la incetinirea reformei in cele doua tari. De altfel, termenul de "cetateni de mina a doua" a ramas o eticheta lipita de Romania si Bulgaria, fiind folosita, pe de o parte, de "greii" UE, care au subliniat in nenumarate rinduri ca nu meritam statutul de membru UE deoarece nu indeplinim toate criteriile, iar, pe de alta parte, chiar de noii aderati, care reproseaza Bruxelles-ului ca nu le acorda o pozitie egala cu celelalte state.
Dar nu doar romanii si bulgarii se pling. Si ultimele 10 state aderate in mai 2004 se simt dezamagite de calitatea conditiei lor de membri  ai Uniunii Europene. Intirzierea adoptarii monedei euro, aminarea procesului de aderare la spatiul Schengen, piedicile puse pe piata locurilor de munca din Vest sint resimtite ca ofense la adresa statutului de european pentru cele 8 state foste comuniste. Pe de alta parte, britanicii, francezii, germanii si italienii reactioneaza din ce in ce mai defensiv, pe masura cresterii sentimentului de eurofrustrare si a nationalismului. Pentru motoarele Uniunii Europene – Franta, Germania, Marea Britanie si Italia -, infuzia de forta de munca estica, dar si asimilarea obiceiurilor si credintelor de pe intreg continentul au reusit sa stirneasca mai degraba sentimentul de diluare a valorilor, de degradare a stilului de viata propriu. Dincolo de beneficiile migratiei, europenii situati mai la vestul continentului au inceput sa regrete in masa largirea Uniunii Europene, iar sentimentul de indepartare fata de proiectele elitiste ale Bruxelles-ului a neutralizat total satisfactia de a exporta bunastare si democratie in partea estica a continenutului.
Chiar daca odata cu terminarea Razboiului Rece s-au pus la indoiala termenii de "Vestul" si "Estul Europei", aceasta incercare a ramas mai degraba una la nivelul limbajului, un fel de contragreutate sau  armistitiu pe termen lung legitimat de aparitia in 1993 a Uniunii Europene. Deoarece, chiar si fara Cortina de Fier, tarile estice din Uniunea Europeana au ramas in continuare cele mai sarace si mai corupte, in discrepanta cu tarile vestice, teritorii ale prosperitatii si calitatii vietii.

Comentarii