Coreea Nucleara

miercuri, 11 octombrie 2006, 20:32
3 MIN
 Coreea Nucleara

Coreea de Nord, luni, ora locala 10.35 (04.35, ora Romaniei). Un cutremur suspect este resimtit de marile centre seismologice ale lumii. Ora locala 16.00 (10.00, ora Romaniei). Nord-coreenii afla de la buletinul de stiri despre „evenimentul istoric” desfasurat prin „intelepciunea si tehnologia autohtone” prin care Coreea de Nord se transforma intr-o noua putere nucleara.
Evenimentul a stirnit revolta si dezbateri in toata comunitatea internationala. In timp ce Rusia s-a declarat convinsa de succesul testului nuclear al Phenianului, comparind puterea bombei testate cu cea detonata la Hiroshima, SUA s-au dovedit a fi mai sceptice. Oficialii americani sustin ca este posibil ca lumea sa nu stie niciodata daca Phenianul a efectuat intr-adevar un test nuclear, iar cei francezi chiar au ajuns la concluzia ca testul a fost un esec.
Chiar si asa, scepticismul nu diminueaza cu nimic din revolta comunitatii internationale. Coreea de Nord, deja una din cele mai izolate tari pe plan international, si-a aratat astfel dorinta de a intra in clubul celor sapte puteri nucleare recunoscute din lume. Ideea nu este tocmai nebuneasca. India si Pakistanul, care au realizat la rindul lor cite sase teste nucleare fara a baga in seama Tratatul de Neproliferare Nucleara, primesc in ultimul timp foarte multa consideratie si toleranta din partea administratiei de la Washington. Mai mult, inca nu se stie exact daca nu cumva tocmai Pakistanul sa-si fi adus contributia la ambitiile nucleare ale Coreei de Nord. Acest lucru reaminteste faptul ca SUA au, de fapt, foarte putine mijloace de sanctiune. Statele Unite aplica deja numeroase sanctiuni Coreei de Nord, ceea ce lasa Washingtonului o mica marja de manevra pentru a ameninta Phenianul cu noi restrictii economice, care nu ar afecta serios decit nord-coreeanul de rind.
Ceea ce este cert pina acum este faptul ca de mai bine de patru decenii, de cind regimul stalinist a construit un complex nuclear la Yongbyon, Coreea de Nord si-a urmarit telul nuclear, saracind, in acelasi timp, populatia. Chiar daca au existat tari care au renuntat la activitatile nucleare, precum Ucraina, Belarusul, Brazilia, etc., totusi este putin probabil ca Phenianul sa le urmeze exemplul. Ca dovada sta si agresivitatea declaratiilor oficiale, care ameninta deja cu un al doilea test nuclear. Ceea ce e mai grav, acest fapt ar putea crea o reactie in lant, motivind Japonia si Coreea de Sud sa-si dezvolte propriile programe nucleare, iar China sa incerce sa-si forteze statutul de superputere in regiune cu propriul arsenal. De asemenea, India si Pakistanul ar putea fi stimulate de o reactie toleranta ONU la testele nucleare ale Phenianului, iar Iranul ar putea fi incurajat sa renunte la cerintele Tratatului de Neproliferare Nucleara.
Mai grav ar fi ca, indiferent daca bomba a fost nucleara sau nu, daca a avut o kilotona sau mai multe, armele au fost intotdeauna la mare cautare pe piata produselor neconventionale. Si decit sa raspunda presiunii Statelor Unite de a renunta la programele ostile de inarmare, Coreea de Nord va prefera mai degraba sa le vinda. Iar daca Phenianul ar incepe sa vinda bombe mici si mari, cu siguranta ca teroristili islamisti vor fi cei mai interesati.

Comentarii