De la tara vine votul

luni, 25 iulie 2011, 19:14
2 MIN
 De la tara vine votul

 

Cam de pe la sfirsitul toamnei ar trebui sa curga lapte si miere pe toate ulitele din Romania. Dar nu pentru ca economia nationala a trecut pe primul loc in lume, ci deoarece se apropie alegerile locale. Pretexte exista: uimitor, dar agricultura inca nu a decedat, ba chiar s-au inregistrat citeva productii record la hectar, ca pe vremea impuscatului; in plus, unii straini mai nestiutori ne dau ca exemplu pozitiv puturosilor de greci; iar FMI ne face pervers din ochiul sting. De ce nu ar profita de situatie actualii guvernanti?

Probabil vor urma si anumite majorari de salarii, ori mai bine zis niste recuperari ale vechilor pierderi, dar mai ales investitii consistente in zona rurala. Toate vor fi garnisite cu discursuri bine aduse din condei despre iesirea miraculoasa a Romaniei din criza mondiala. O criza care, in pofida asigurarilor naive ale economistilor, s-a intors in Europa, speriindu-i pe occidentali. Dar frica poate fi si un foarte bun agent electoral.

Intrucit, in mod normal, in orasele mari, resedinte de judet, candidatul unic (zice-se) al USL ar trebui sa cistige fara emotii functia de primar, PDL isi va reevalua zonele de influenta. Pe vremuri, Basescu si ai lui erau votati indeosebi de electoratul urban, tinar si dinamic, dar azi timpul nu le mai este favorabil. Turul unic pentru primarie va avantaja totusi primarii (PDL) in functie, insa doar in cazul ideal pedelistii vor iesi din alegerile locale cu acelasi numar de primari ca in prezent. Dar de ce n-ar construi PDL cazul ideal?   

In acest moment, mediul rural este mai vulnerabil ca oricind la mutarile politice. Imbatrinita, traind mai ales din amintiri si din sumele trimise de copiii plecati pe alte meleaguri, populatia de la tara sufera de stenahorie. Peste inca o generatie, cu exceptia satelor din imediata apropiere a oraselor, transformate in suburbii, localitatile rurale vor fi masiv depopulate. Nici macar natalitatea debordanta a tiganilor nu va mai putea compensa pierderea uriasa de populatie bastinasa.

Ar fi o naivitate insa sa credem ca planurile PDL (ca si ale celorlalte partide, de altfel) ar urmari revigorarea reala a mediului rural. Oricum, pe termen nu prea lung, «tara» din copilaria noastra va deveni o amintire pierduta. Dar tocmai vulnerabilitatea populatiei rurale confera control maxim alesilor locali. Nu pe oamenii de la tara trebuie sa-i cistigi de partea ta, ci pe conducatorii lor. Doar un primar rural stupid isi mai rataceste turma de votanti. Si exista suficiente metode, majoritatea neortodoxe, de a-ti atrage primarii opozanti.

Istoria recenta ne arata ca, din 1996 incoace, partidele care au organizat alegerile parlamentare le-au pierdut cu brio. Aproape intotdeauna, pierderea puterii a fost sesizata si anticipata inca de la alegerile locale. Dar nu neaparat rezultatele din orasele mari au oferit cheia votului din toamna si e de ajuns sa privim spre Bucuresti si Iasi, mai mereu in opozitie. Aproximativ jumatate din populatia Romaniei traieste inca in mediul rural. In 2012, de la tara va veni votul cistigator.

Comentarii