Desteapta-te, UEFA!

vineri, 13 iunie 2008, 17:57
3 MIN
 Desteapta-te, UEFA!

Odata cu apropierea de sfirsit a primei faze din turneul final al Campionatului European primul lucru care sare in ochi este felul ciudat in care s-au impartit asezarile la masa bogatului ospat continental. Doua gazde ireprosabile, fara indoiala, numai ca una este deja eliminata, iar pe cealalta doar o aliniere nefasta a planetelor o mai poate duce in sferturi. Aceasta in timp ce exista posibilitatea ca echipele care au jucat finala Campionatului Mondial de acum doi ani, Franta si Italia, sa plece de minuta din Austria & Elvetia si sa se pregateasca pentru un turneul final mai norocos la Mondialul de la Capul Bunei Sperante. Paranteza absolut necesara: acest text este scris inaintea meciurilor de aseara, din grupa C, ora la care aceasta fantasmagorie este inca posibila.

La vremea tragerii la sorti, din patru locuri de capi de serie, trei erau ocupate de echipe de mina a patra: harnicele gazde (Austria si Elvetia), plus surprinzatoarea campioana de acum patru ani, Grecia, ajunsa acum in compozitia piele ^ oase. Numai Olanda a putut capata, pe criterii normale, acest statut, aceasta in timp ce Franta, finalista Cupei Mondiale, a ajuns in urna saracilor, pe motiv de clasament FIFA. Gluma zeilor fotbalului s-a oprit la timp, pentru ca nu s-a ajuns la o grupa C formata din Olanda, Franta, Italia si Germania (un cvartet numai bun pentru semifinale), dar blestemul a cazut asupra Romaniei noastre, daca blestem poate fi numit sa te fortifici pe gratis in numai opt zile cu corifeii fotbalului european.

Doua lucruri au contribuit la acest talmes-balmes care a ajuns turneul numit EURO: acordarea gazduirii competitiei in tovarasie, intre doua tari care nu pot organiza singure o asemenea manifestare si sistemul de "seeding" (stabilirea capilor de serie si a urnelor valorice) bazat pe clasamentul FIFA. Cu aproape zece ani in urma, s-a vehiculat o candidatura comuna a unei adevarate cooperative de organizatori veniti din Nord: Suedia, Danemarca, Norvegia si Finlanda. Noroc ca ideea a picat, altfel campioana en-titre n-ar fi avut loc de atitea gazde politicoase in urna principala, a capilor de serie. Insa urmatoarea editie a turneului final se va disputa in Polonia si Ucraina, o varianta foarte asemanatoare cu cea actuala, care va genera cu siguranta, o alta grupa de foc si altele de apa chioara. Mai ramine ca o echipa de pluton secund (macar sa dea Domnul sa fie Romania noastra!) sa repete isprava grecilor de la Lisabona si analogia ar fi perfecta.

Ierarhizarea echipelor pe baza clasamentului FIFA, fie el si imbunatatit, este de asemenea, o buba cit toate zilele. Fara a intra in aritmetica stufoasa a sistemului, ne marginim a spune ca, in valmasagul algoritmic intra si rezultatele din meciurile amicale, chiar cu ponderi mai reduse. Aranjezi o serie de intilniri cu Cipru, Liechtenstein, San Marino, Andorra si Feroe si ai urcat citeva locuri bune in ierarhia forului mondial bine stropita cu Coca Cola. Bineinteles ca antrenorii reprezentativelor nu iau aceasta problema in serios, pentru ca in conditiile in care jucatorii se reunesc atit de anevoios, principalul scop al amicalelor este omogenizarea echipelor, nu rezultatele in sine. Din punct de vedere strategic, este cit se poate de logic, dar pina la urma aceste rezultate costa, pretul fiind inclus in "grupele de lei" de la turneele finale.

Pina la urma, problema cu gazdele, se poate rezolva cu usurinta. Trebuie doar sa se renunte la sistemul tovarasiilor si sa se acorde organizarea numai acelor tari care pot sa-si asume singure o sarcina grea, dar banoasa. S-ar putea obiecta ca, in acest caz, tot natiunile bogate vor fi favorizate, insa in istoria de 48 de ani a Campionatului European, gazdele au cistigat doar de trei ori titlul, ultima oara in 1984, in Franta. In privinta ierarhizarii echipelor lucrurile sint mai complicate, dar evolutia fotbalului le va rezolva, cu siguranta in viitor.

Poate ca imnul Romaniei, "Desteapta-te, romane", a devenit anacronic, romanii dovedindu-se si destepti, si harnici, si frumosi, si modesti. Asa ca n-ar fi rau sa fim si generosi, daruind versurile lui Andrei Muresanu diriguitorilor fotbalului european si chiar mondial.

Comentarii