Europrimarul

duminică, 23 septembrie 2007, 20:26
3 MIN
 Europrimarul

S-a stabilit oficial. Primii doi candidati ai PLD pe lista electorala pentru Parlamentul European sint presedintele partidului, Theodor Stolojan, si rectorul Universitatii iesene, Dumitru Oprea. Cel de-al doilea a declarat ferm ca, la anul, va incerca sa cistige si fotoliul de primar al Iasului. Potrivit lui Oprea, in cazul in care se va intimpla sa ajunga si europarlamentar la Bruxelles si primar la Iasi, are tot dreptul sa renunte la una dintre functii. Stolojan a promis insa ca-si va duce scurtul mandat de europarlamentar pina la capat. Ramine totusi de vazut daca PLD va trece de pragul electoral de 5%. Exista anumite dubii.

Apare o intrebare simpla: il ajuta sau il incurca pe rectorul Oprea, in batalia pentru Primaria Iasi, candidatura pentru Parlamentul European? Ultimele sondaje locale de circulatie interna (pe care le luam insa doar cu titlu provizoriu) arata ca Dumitru Oprea (unul dintre challangerii cu sanse ai actualului primar) sufera de un destul de mare deficit de notorietate. In timp ce doar aproximativ 2% dintre locuitorii municipiului Iasi declara ca nu au auzit de Gheorghe Nichita, in cazul lui Oprea cifra iesenilor "neinformati" este mult mai mare: in jur de 25-30%. Rezulta de aici ca o campanie inteligenta pentru Parlamentul European poate face din conducatorul celei mai vechi universitati din tara un nume mult mai cunoscut iesenilor. Dar notorietatea este o conditie necesara, nu si suficienta pentru a avea sorti de izbinda in campania pentru fotoliul de primar al Iasului. In acelasi timp, pentru a-l bate pe Nichita, Oprea este obligat sa recurga la o strategie electorala care sa speculeze minusurile actualei administratii locale. Iar Gheorghe Nichita are puncte slabe cu nemiluita. De pilda, primarul a cheltuit sute de mii de euro din banii iesenilor pentru a ajunge la o concluzie pe care i-o putea oferi gratuit orice iesean cu cap: singurul brand viabil al Iasului este cetatea universitara, veche de 150 de ani. E adevarat, concluzia nu-i pe placul iubitorului de fotbal Gheorghe Nichita, pentru ca avantajul trece astfel chiar de partea unuia dintre cei mai puternici contracandidati ai sai: Dumitru Oprea. (In paranteza fie spus, cine a vazut clasamentul final al celor "sapte minuni" ale Romaniei, s-a lamurit ca Iasul este inca perceput de catre romani ca o citadela a culturii si nu ca un stadion de fotbal).  

In urmatoarele luni, si dupa aproape patru ani de stagnare, Gheorghe Nichita va incerca sa reinvie mitul marelui gospodar si legenda primarului puternic – doua etichete care nu i se potrivesc insa deloc. Pentru a-si pune in practica planurile, a recurs la un imprumut extern, care ii va indatora pe ieseni vreme de o generatie. Vor urma, in special, lucrari de modernizare a infrastructurii locale (extrem de necesare), adica exact ce a promis in 2004. Greu de crezut ca va reusi in mai putin de un de zile, adica pina la alegerile locale, sa recupereze terenul pierdut in patru ani de frasuiala politicianista. In acest moment, orasul arata jalnic si parca parasit de autoritati. Comparati-l cu Sibiul, adevarata capitala culturala a Romaniei (si a Europei) de azi.  

In replica, rectorul Oprea, ca si multi altii, a declarat deja ca toate aceste lucrari de modernizare a infrastructurii se puteau face exclusiv cu bani europeni. Si doar incapatinarea lui Nichita si niscaiva interese oculte au impiedicat municipalitatea sa profite de foarte generoasa oferta de fonduri europene. S-ar putea presupune – nu fara temei – ca vorbele lui Dumitru Oprea vor avea impact minor asupra iesenilor. Se va schimba, insa, situatia cind se va adresa iesenilor europarlamentarul Dumitru Oprea? Si cind va prezenta dovezi irefutabile in aceasta privinta?

Pina la urma, lupta pentru Primaria Iasi s-ar putea transforma intr-o competitie intre un candidat care vine de la Bruxelles si unul care a fugit din Dorohoi. Caz in care Gheorghe Nichita chiar va avea ceva probleme.

Comentarii