In cautarea unui comandant

luni, 11 aprilie 2011, 17:09
3 MIN
 In cautarea unui comandant

Deputatul Marius Spanu este noul presedinte al Organizatiei Municipale a PDL Iasi. Dincolo de suspiciunile legate de o presupusa fraudare a scrutinului, se intrezareste o problema infinit mai grava: prabusirea in sondaje, la nivelul Iasului, a partidului aflat la guvernare. Mai poate face ceva Spanu pentru partidul sau?

O.M. a PDL Iasi este o filiala mediocra. (Dar exact acelasi lucru se poate spune si despre organizatia judeteana!) Comparind numarul mare de parlamentari pedelisti cu numarul mic si anvergura proiectelor derulate pe plan local, rezulta o prestatie politica dintre cele mai jalnice. Iasul nu a mai detinut o echipa atit de slaba de pe vremea senatorului pesedist Ion Solcanu, marele general al unei armate moarte pe trei sferturi. Ca un act necesar de recunoastere, pe vremea liberalilor aveai sentimentul ca multe decizii esentiale pentru tara se luau chiar la Iasi, in biroul patrat al lui Relu Fenechiu. Nu-i mai putin adevarat ca aproape toate aceste alegeri s-au dovedit ingrozitor de proaste pentru popor, de aici si actualul deficit de imagine al staff-ului liberal.

Revenind la PDL Iasi, lipsa de rezultate a filialei are mai multe cauze. In primul rind, este arhicunoscuta bolboroseala interna a acestui partid, nepotrivita asumarii unui proiect cu adevarat mare. Gasti, bisericute, tabere, fiecare cu propriii sustinatori si sponsori, fiecare urmarindu-si doar interesele personale, compun un peisaj politic intr-o continua miscare. Permanent au loc regrupari, tradari, aliante de circumstanta, care esueaza destul de repede in scandaluri si acuze reciproce, vehemente, dar niciodata duse pina la capat. In PDL exista vechii democrati, peste care s-a suprapus grupul peledistilor, dar si o armata uriasa si eterogena de fripturisti care roieste in jurul ciolanului. Ei vor pleca primii, cind situatia politica va deveni critica pentru partid. 

In al doilea rind, PDL Iasi sta catastrofal la capitolul resurse umane. De cele mai multe dintre cadrele "grele" ale partidului auzi doar cind li se fura bijuteriile sau cind si-au mai cumparat o masina. In mediul rural, ii recunosti pe pedelisti dupa stiinta afacerilor derulate dincolo de lege, ca si dupa neobositul talent de a bloca orice fel de proiect care nu le aduce beneficii. Cu precadere lipsa de identitate a acestui partid a atras indivizi de pe centura politicii, profund incapabili de a-si depasi conditia de outsideri.

Insa cea mai mare problema a PDL Iasi o reprezinta criza de personalitate. Filiala ieseana e o namila cu minte de copil. Retardul sau mai degraba sperie decit induioseaza. E si motivul pentru care centrul (nici el cu mult mai breaz) a  dezvoltat o relatie de respingere fata de Iasi. De aceea, cind se impart fonduri generoase de la bugetul central, Iasul capata doar bombonele. Si, din cind cind, cite o barcuta de plastic. Evident, aceasta paguboasa stare de lucruri este efectul absentei unui lider puternic de partid. Nici Dan Carlan si nici Mihaela Popa, din postura de sefi ai organizatiei judetene, nu au reusit sa se impuna, nici macar pe plan local, daramite la Bucuresti.

Desi adevaratul lider al PDL Iasi va fi seful organizatiei judetene, pozitia de la muncipiu poate fi considerata la fel de importanta. Macar pentru faptul ca PDL ramine un partid cu un electorat preponderent urban. Dar daca si in municipiul Iasi – in 2008, aproape in totalitate portocaliu – rezultatele vor fi slabe, atunci in judet va fi dezastru. Dar se mai poate schimba ceva?

In urmatoarea perioada vom descoperi daca alegerea lui Spanu, cu interventia clara a centrului, este o simpla mutare fara miza sau doar parte a unei strategii mai ample. Formulata mai clar, chestiunea se pune in felul urmator: va mai lupta PDL pentru Iasi sau frontul, cu toata imensa sa desfasurarea de forte (citeste resurse), care rezulta de aici,  s-a mutat deja in alta parte?

Comentarii