Precipitarea liberalilor

miercuri, 25 ianuarie 2012, 19:44
3 MIN
 Precipitarea liberalilor

  

Luni seara, in urma unor discutii purtate de liderii PNL, Crin Antonescu a anuntat ca liberalii sint dispusi sa se retraga din Parlament, ca o solutie de depasire a actualei crize politice. Ca dovada de seriozitate, unii dintre alesi au venit la intilnire cu demisiile scrise si i le-au inminat sefului de partid. E drept, in aceeasi seara, Antonescu a precizat ca decizia de retragere nu este definitiva, urmind a fi discutata cu ceilalti doi lideri USL, Victor Ponta si Dan Constantin (n.r. – ultimul este presedintele PC). Demersul facut de liberali nu lasa, insa, marja larga de actiune, altfel, gindim noi, nu l-ar mai fi anuntat public. A doua zi, marti dimineata mai exact, liderul PNL batea deja in retragere. "Parca s-a discutat ceva pe aceasta tema, demisiile sint la mine si nu la secretariatul Camerei, e nevoie de consultari, etc". La fel de echivoc a fost si Victor Ponta, nu si Dan Constantin, care a afirmat raspicat ca oamenii sai (n.r. – parlamentarii PC) sint gata sa-si depuna mandatele. Asadar, citiva liberali vor demisiona din Parlament, conservatorii vor pleca in corpore, Ponta se mai gindeste, Antonescu nu-si mai aminteste. Sa fie cintatul pe mai multe voci alternativa propusa de USL la "dictatura" lui Traian Basescu?

Jocul de imagine facut de liberali, dispusi sa se sacrifice pentru binele "strazii", s-a dovedit un gest lipsit de loialitate fata de partenerii din PSD. Fara o discutie prealabila in USL, social-democratii s-au trezit ca trebuie sa aleaga intre dracu’ si taica-su. Daca renunta la zece luni de mandat, pierd toate avantajele care decurg din statutul de parlamentar, cind unii nici n-au apucat sa-si plateasca datoriile din ultima campanie. Unde mai pui ca, pe algoritmul de desemnare a candidatilor stabilit de USL, multi dintre ei nu se vor mai regasi pe viitoarele liste pentru legislativ. Daca, in schimb, vor tine cu dintii de scaun, o tara intreaga va ride de ei: "Halal comportament social-democrat".

Nu e prima data cind liberalii isi prind in ofsaid partenerii de Uniune. Saptamina trecuta, la initiativa lui Relu Fenechiu, PNL a organizat un miting impotriva puterii. Decizia privind protestul a fost luata unilateral, la doar o zi dupa ce Victor Ponta afirma cu tarie ca PSD nu doreste confiscarea politica a manifestatiilor din strada. Vrind, nevrind, liderul social-democrat s-a trezit joia trecuta in fruntea protestatarilor, alaturi de alte doua figuri reprezentative ale partidului, Marian Vanghelie si Radu Mazare.

Ca sa intelegem jocul disonant al PNL ar fi cazul sa ne uitam la discursurile tinute de Victor Ponta si Crin Antonescu, luni, la sedinta extraordinara a Parlamentului. Daca primul, pe un ton calm, si-a concentrat atacurile la adresa Guvernului Boc, al doilea, aproape zbierind, a acuzat cu precadere Palatul Cotroceni. Si e, pe undeva, firesc. S-a "stabilit", nu-i asa, ca Ponta va fi viitorul premier, iar Antonescu, viitorul presedinte. Numai ca, in vreme ce alegerile parlamentare vor avea loc in acest an, indiferent ca vorbim de anticipate sau alegeri la termen, prezidentialele sint programate abia in 2014. Liberalii realizeaza ca, odata ce PSD se va vedea cu sacii in caruta, sustinerea lui Antonescu la sefia statului va deveni un subiect negociabil. Singura lor sansa este sa preia din timp haturile "carutei" si sa cistige din fiecare eveniment maximum de imagine, chiar in detrimentul PSD. Pentru a avea, in 2014, ce sa ofere la schimb partenerilor de alianta. Daca vor mai fi parteneri in 2014.

Comentarii