Punct de rascruce

joi, 10 iunie 2010, 17:55
3 MIN
 Punct de rascruce

Sa remarcam sincronizarea: in aceeasi zi in care Traian Basescu isi numeste omul, judecatorul Petre Lazaroiu, la Curtea Constitutionala, presedintele Curtii, Ion Vaida, este inlocuit, de catre numai cinci judecatori prezenti, fara respectarea cvorumului, cu Ion Predescu,  ajuns "interimar" pe o functie care nu exista in legislatie. Celebra intrebare "Este constitutionala Curtea Constitutionala?" capata deplina justificare. Ce-i drept, alunecosului Vaida ii expirase mandatul, dar cutuma stabilita in urma cu citiva ani permitea exercitarea provizorie a atributiilor pina la alegerea unui presedinte de drept. De ce acum nu s-a mai putut? De unde atita graba si cine este Ion Predescu? Biografia il recomanda ca un zelos jurist al PSD, docil instrument al lui Ion Iliescu. Este greu de crezut, chiar si in apele tulburi din Bucuresti, ca acum face, pe sub masa, un tandem cu Traian Basescu, pentru controlul Curtii.

Mutarile vazute pe tabla de sah au strategi perfizi si executanti numerosi, pregatind marea infruntare de peste citeva zile. O concordanta nefasta intre criza, asumarea raspunderii Guvernului si blocajul Curtii ne aduce in fata unei situatii unice. Soarta masurilor de austeritate s-ar putea decide nu in Parlament, ci chiar la Curte. Si asta pentru ca, deocamdata, sansele motiunii de cenzura nu par decise. Hrebenciuc se mai afla in cautare de "tradatori profesionisti" prin Parlament. Are citeva promisiuni. Nu e clar cit de reale si le vom afla doar in ziua votului la care pesedistii au fost convocati obligatoriu, altfel risca excluderea. Planul B este atacarea masurilor la Curtea Constitutionala, la care lucreaza juristii PSD si PNL. Cu ce fel de sanse?

Depinde, evident, de cei care vor fi judecatori la data in care se va supune la vot, pentru ca nu mai putem judeca deloc in termeni de profesionalism si integritate, ci doar de parti pris.  Dupa ce mandatele a trei judecatori au expirat pe 7 iunie, PDL spera sa puncteze pe toata linia, dar a fost prins pe picior gresit. In Camera Deputatilor, PSD, PNL si UNPR l-au votat pe Valer Dorneanu in defavoarea candidatului PDL. De atunci, presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, pur si simplu refuza sa semneze numirea lui Dorneanu si pune conflictul in termeni de constitutionalitate: un judecator al Curtii trebuie votat dupa regulile interne ale Parlamentului (majoritatea celor prezenti, asa cum spune PSD) sau dupa legea de alegere a judecatorilor Curtii (jumatate plus unu din numarul total de parlamentari)? Evident, chiar Curtea trebuie sa decida, dar care…?

Nu numai valabilitatea procedurilor in sine reprezinta o problema. Pina si experienta celor propusi de partide da fiori, indiferent cine cistiga. Oamenii PDL, Stefan Mircea Minea, un prieten al lui Emil Boc, si Iulia Motoc, nu au profesat nici macar o clipa ca judecatori, in timp ce Teodor Melescanu, omul de fente al liberalilor, este depasit profesional si total inrolat in lupta politica, pe cind mediocrul Valer Dorneanu  se arata a fi departe de a garanta o conduita fara obligatii. Prin urmare, atmosfera din interiorul Curtii pe viitor se anunta la fel de divizata ca in Parlament. Un al doilea mini-Parlament, in care domnesc, deocamdata, confuzia si provizoratul, fara a lua in calcul imprevizibilitatea judecatorilor, legati nu numai de partide, ci si de punctele santajabile ale biografiilor personale.

Asadar, Curtea Constitutionala, mama marilor corupti, instanta de care a depins in ultimii ani numirea ministrilor si stabilirea atributiilor presedintelui, dar si anihilarea a doua institutii esentiale pentru desprinderea de tarele trecutului, CNSAS si ANI, poate decide intrarea Romaniei in faliment sau evitarea dezastrului. Precedentele ne spun ca a luat, de regula, decizii nefaste pentru romani. Ce ar putea fi acum? Imposibil de spus. Ce se va intimpla zilele acestea isi va pune amprenta asupra Romaniei multi ani de acum incolo.

Comentarii