Putin revendica „lacul rusesc“

miercuri, 27 iunie 2007, 20:16
2 MIN
 Putin revendica „lacul rusesc“

Summitul Organizatiei pentru Cooperare Economica la Marea Neagra, dar si reuniunea tarilor balcanice pe probleme energetice, care s-au tinut la Istanbul respectiv in Zagreb, i-au adus din nou fata in fata pe presedintii Romaniei si al Rusiei. Cei doi nu s-au mai vazut de cind seful statului roman s-a agatat de axa Bucuresti-Londra-Washington si a inceput sa arunce sageti spre Moscova. Cea mai cunoscuta expresie lansata de Traian Basescu spre tarile occidentale a fost inclusa in invitatia de a investi in zona Marii Negre, care acum este un „lac rusesc".

Daca dinspre Kremlin s-a resimtit imediat o raceala fata de Romania, dinspre Vest nu s-a vazut nimic. Doar indiferenta fata de aspiratiile liderului de la Bucuresti. Unii spun ca deschiderea spre Vest si reticenta dezvoltarii relatiilor cu Rusia ne-a costat – si ne mai costa inca – scump, cel putin daca ne gindim la gazul metan importat din taigaua siberiana. Altii au remarcat ca Vladimir Putin a vorbit la Zagreb numai despre proiecte energetice initiate de Rusia care ocolesc Romania, pe la nord, prin Ucraina, si pe la sud, prin Bulgaria.

In ceea ce ne priveste, ne ascundem dupa centrala nucleara de la Cernavoda si ne culcam pe-o ureche la gindul ca peste cinci ani o sa exportam la energie electrica spre vecinii nostri din Balcani de-o sa ne umplem de bani. Nu ca baietii destepti, care acum isi pling in pumni ca seceta incepe sa le taie veniturile muncite din greu, respectiv energia electrica ieftina din hidrocentralele cu lacuri de acumulare secatuite.

Si totusi, cind a venit la Bucuresti, in noiembrie 2002, George W. Bush i-a aratat presedintelui roman de atunci directia spre est, incercind sa-i deschida lui Ion Iliescu ochii asupra celei mai mari piete ramasa inca nedescoperita in Europa: Rusia. Iliescu a ezitat, probabil si din cauza trecutului sau, diplomatia romaneasca a ezitat de asemenea, iar astazi impresia este ca s-au pierdut astfel citeva ocazii profitabile. Schimbul amabil si foarte scurt de cuvinte pe care l-au avut Putin si Basescu la Istanbul nu poate pacali pe nimeni.

Romania si Rusia sint vecini pe Marea Neagra. Atit si nimic mai mult. Poate ca asezarea celor trei sefi de state la masa discutiilor in Istanbul – Basescu intre Putin si Voronin – intimplator sau intentionat din partea organizatorilor, ar trebui sa dea cuiva de gindit. Ce-ar fi daca Romania ar reprezenta puntea spre UE pentru Republica Moldova, iar Chisinaul – poarta spre Rusia pentru Bucuresti? Ar fi ideal, dar intr-un viitor destul de indepartat, unul fara orgolii si fara pretentii absurde. Pina atunci, vom plati in continuare scump factura la gaz si ne vom uita cum investesc rusii aici, fara ca noi sa facem acelasi lucru la ei.

Comentarii