Razbunarea lui Basescu?

miercuri, 08 februarie 2012, 19:02
3 MIN
 Razbunarea lui Basescu?

Numirea lui Mihai Razvan Ungureanu la sefia Guvernului nu a fost primita cu entuziasm de liderii PDL. Cel mult, in reactiile democrat-liberalilor s-a putut citi un oftat de usurare, "am scapat in sfirsit de ala micu’", sau un optimism rezervat, "poate ca imaginea lui MRU va trage in sus procentele partidului". Daca la sediile PDL din tara s-a chiuit pentru citeva clipe de bucurie, tipetele s-au datorat exclusiv unei efuziuni revansarde: "iar i-a lovit Base pe astia din opozitie de nu s-au vazut".

Dar sa fie intr-adevar opozitia destinatarul "loviturii" expediate de Cotroceni? Sigur, numirea lui Mihai Razvan Ungureanu in fruntea Executivului poate fi interpretata ca o propulsare a fostului sef SIE in postura de candidat al dreptei (Miscarea Populara, Alba ca Zapada, PDL?) la prezidentialele din 2014. Asadar, USL ar avea motive sa se teama. Numai ca, pina in 2014, mai exista iunie 2012 si noiembrie 2012. Pentru un partid aflat la guvernare care va intra in primavara cu o cota de incredere in jurul a 10%, controlul asupra bugetului de stat se anunta, in an electoral, ultimul as din mineca. Cu Emil Boc la butoane, sau cu orice alt premier cu ADN portocaliu, PDL nu ar fi avut motive sa-si faca griji. Partidul ar fi pierdut in contiunare din capitalul de  imagine, dar ar fi cistigat voturi. Cum? Cumparindu-le. Cu Mihai Razvan Ungureanu la timona, situatia se complica. Pe de o parte, este putin probabil ca PDL sa se molipseasca de simpatia cu care va fi primit noul premier (daca Guvernul trece de Parlament). Nici nu ar fi prea mult timp pentru "contaminare". Pe de alta parte, e greu de crezut ca MRU va negocia achizitii de parlamentari (vezi cazul lui Tudor Ciuhodaru, care si-a redescoperit uneperismul in biroul lui Boc) sau ca va da unda verde pentru cumpararea de primari. Sigur, ministerele din subordine ramin colorate politic, dar nu ni-l putem imagina pe noul premier stind cu miinile incrucisate la semnalele presei privind impartirea discretionara a fondurilor publice. Mihai Razvan Ungureanu tine prea mult la eticheta pentru a cadea in capcana unei guvernari in interes de partid. O veste proasta si pentru ieseni. Noul sef al Executivului nu va distribui sume importante judetului Iasi pentru ca este iesean, asa cum aloca Boc judetului Cluj, pentru ca era clujean. Daca, pentru ultimul, Palatul Victoria a insemnat apogeul carierei politice, pentru Mihai Razvan Ungureanu sefia Guvernului se anunta doar o rampa de lansare. In ciuda presiunilor politice, MRU nu va risca sa-si compromita imaginea publica pentru citeva luni de mandat tranzitoriu.

Romania a mai traversat o situatie politica aproape similara la sfirsitul anilor ’90. Asemanarile sint chiar izbitoare. Dupa trei ani in care Victor Ciorbea si, partial, Radu Vasile, si-au asumat reformele cele mai dure pentru redresarea economiei, mandatul guvernarii CDR s-a incheiat cu un premier tehnocrat, Mugur Isarescu. Presedintele de atunci, Emil Constantinescu, anuntase ca nu mai vrea sa candideze, actualul presedinte, desi mai are doi ani de mandat, nu mai are cind sa fie locomotiva PDL in alegeri. In 2000, acest cumul de factori, premier tehnocrat si lipsa unei "locomotive", a insemnat pentru PNT disparitia de pe scena politica. In 2012, acelasi cumul de factori prevesteste o soarta vitrega pentru PDL. Sigur, partidul va trece pragul electoral pentru ca este o constructie mai solida si mai bine "infipta in cotidian" decit fostul PNT. Dar numirea unui tehnocrat la sefia Guvernului va costa PDL procente bune la alegeri. Pina la urma, cum poti avea incredere intr-un partid in care nici presedintele tarii, cel care se revendica din acel partid, nu mai are deplina incredere?

Comentarii