Revolutia italiana

marți, 29 aprilie 2008, 19:27
2 MIN
 Revolutia italiana

Coalitia de dreapta a magnatului Silvio Berlusconi s-a instalat la cirma Italiei, hotarita sa-si duca pina la capat mandatul cistigat cu zece zile in urma. Schimbarea de directie a alegatorilor a fost atit de brusca de la stinga spre dreapta, incit comunistii nu au mai prins nici un loc in Parlamentul de la Roma. Coalitia de stinga, condusa de fostul presedinte al Comisiei Europene Romano Prodi, trebuie ca i-a dezamagit cumplit pe italieni, mai ales ca n-a fost in stare sa ajunga macar la jumatatea mandatului. Victoria zdrobitoare a conservatorilor la alegerile legislative a fost dublata de cea a candidatului dreptei la Primaria Romei, Gianni Alemanno. Numarul crescut de infractiuni savirsite de imigranti, la care romanii au contribuit semnificativ, a fost tema principala a campaniei electorale, iar discursul lui Alemanno a fost mai convingator decit al contracandidatului sau: cei 20.000 de ocupanti ai corturilor si baracilor din jurul Romei vor fi expulzati. Noul primar are doi aliati in aceasta veritabila campanie de eliberare: viitorul ministru de Interne, Roberto Maroni (Liga Nordului, partid de extrema dreapta care si-a dublat scorul electoral fata de precedentele alegeri), si Franco Frattini, comisar european pe justitie si viitor ministru de Externe, care a propus expulzarea strainilor al caror venit nu depaseste pragul saraciei (aproximativ 1000 de euro pentru o familie de doua persoane).

Noile autoritati de la Roma dau semne ferme ca se vor alatura altor tari europene in combaterea noului fenomen imigrationist – cel dintre membrii UE. Francezii repatriaza cu rivna, de aproape un an, tigani in Romania, in vreme ce Spania inca accepta imigranti care detin cel putin un permis de sedere sau de munca. Alte state mentin inchisa piata muncii pentru romani. Totusi, nici una dintre aceste tari nu s-a confruntat cu valul de criminalitate care matura Italia de citiva ani. Intrebarea e: chiar se va intoarce in Romania acel export de infractionalitate despre care s-a tot vorbit in ultima vreme? Iar daca totusi vor reveni in tara cei care ne-au facut de ris, cit timp vor ramine? Pentru ca, trebuie spus, prima lege a expulzarilor din Italia, promovata imediat dupa cazul Mailat, a avut scapari esentiale – cea mai importanta dintre ele fiind antologicul hatis birocratic european, din care si Romania face parte acum. Concret, odata intors in tara cetateanul expulzat, nu-l oprea nimeni sa plece imediat de unde a venit, pentru ca interdictia scrisa ajunge mult prea tirziu sub nasul autoritatilor romane.

Pe de alta parte, confruntat cu lipsa fortei de munca in unele domenii, guvernul de la Bucuresti incearca sa-si recupereze bunii cetateni pierduti in tarile occidentale, organizind pentru ei, acolo, burse de joburi in tara, plan ce pare sa aiba oarecare succes. Insa, dincolo de bunele intentii, exportul de inteligenta ramine ridicat, in vreme ce infractionalitatea incepe sa fie refuzata la export si sint semne ca o sa ne trezim cu ea in casa. Macar de-am avea certitudinea ca, daca tot ne vor trimite italienii renegatii "la pachet", imaginea Romaniei in afara se va imbunatati.

Comentarii