Sondaje de vara

luni, 18 iulie 2011, 19:00
3 MIN
 Sondaje de vara

Orice sondaj de opinie trebuie privit cu scepticism. Recomandabil este ca rezervele sa fie mai mari cind respectivul chestionar face trimitere la intentiile de vot ale romanilor intr-un an preelectoral. Totusi, dincolo de «coafarea» rezultatelor in functie de interesele clientului, ramine intotdeauna ceva interesant de citit printre rinduri.    

Cele mai recente sondaje sint caracterizate de o oarecare stabilizare a preferintelor electorale. Ca o medie acceptabila, USL graviteaza undeva in jurul scorului de 60%, in vreme ce PDL trece tot mai greu de 20%. Daca ungurii nu vor emigra in masa pina la anul, UDMR va intra din nou in parlament. E prea bine cunoscuta mobilizarea din ziua votului a minoritatii maghiare. In schimb, partidul revoltat al lui Diaconescu a pierdut mult din viteza initiala, iar UNPR si PRM au sanse tot mai mici de a activa in viitor in liga superioara a politicii romanesti. O evolutie surprinzatoare ar putea avea ecologistii, care s-au facut de bafta cu vreo 15 ani in urma.

Cu toate ca distanta dintre cei doi actori politici principali – USL si PDL- este apreciabila, alegerile de la anul inca se joaca. Cum bine se stie, diferenta esentiala nu este cea dintre rezultatele finale ale celor doua forte politice, ci dintre scorul USL si tinta lipsita de griji de 50% plus unu. S-ar zice ca cele zece procente pot fi recuperate relativ usor de PDL, si exista suficiente metode, nu neaparat frauduloase, de a face asta. Abacul e inca la Basescu.

Strategia finala va fi conturata insa abia dupa alegerile locale din primavara viitoare. Abia atunci vom vedea cit de bine functioneaza USL si cit de eficienti sint primarii PDL. Daca renunta la orgoliile partinice si va propune un singur candidat in fiecare localitate in parte, victoria USL va fi zdrobitoare. Dar situatiile ciudate, precum cea a unui oras in care primarul in functie, liberal sa zicem, e depasit net in toate sondajele de challangerul de la celalalt partid, PSD sa spunem, vor da peste cap multe calcule. Cine renunta la propriul ciolan pentru binele comun?  

Socotelile candidatilor vor incurca socotelile partidelor partenere. Negocierile la virf vor rezolva o parte dintre blocaje, dar nu prea multe. Unii se vor supara atit de tare incit isi vor lua soarta in propriile miini. Problema PSD este ca va trebui sa cedeze in fata PNL anumite pozitii pe care le-ar fi cistigat sigur. Problema PNL este ca va trebui sa faca loc si conservatorilor pe listele lui. Problema conservatorilor e ca nu au credibilitate. 

Multi se asteapta ca dezvaluirile de senzatie, acuzatiile de coruptie si pomenile electorale sa devina principalele arme ale PDL. O astfel de strategie ar avea succes in conditiile in care presa ar fi de partea Puterii, dar nu mai e cazul. Prin urmare, cea mai inteligenta cale de a stopa victoria Opozitiei este aceea de a submina USL din interior. Alegerile locale vor arata punctele vulnerabile ale aliantei dintre PSD, PNL si PC. Vor exista o multime de frictiuni intre pesedisti si liberali, dar adevarata veriga slaba este (din nou) PC. Partidul televizor prefera jocul la offside. Cu riscurile de rigoare.

 

Comentarii