Virusul celor bogati

miercuri, 29 decembrie 1999, 00:00
2 MIN
 Virusul celor bogati

Sfirsitul anului 1999 a avut o nota de exotic pentru multe dintre institutiile importante din Romania. Pe linga traditionalele rapoarte privind activitatea din anul care se incheie, toate au emis comunicate privind rezolvarea problemelor privind anul 2000. Unele au facut acest lucru mai ezitant, in genul Romtelecom, care a admis ca ar fi posibil ca prin unele noduri sa apara totusi mici probleme, in timp ce altele au fost mai ferme pe pozitie, precum CONEL, care sustine ca intreg echipamentul sau este capabil sa paseasca fara nici o problema in noul an.
Dar ce este aceasta problema a anului 2000 sau virusul anului 2000? Un raspuns simplist ar fi ca totul se rezuma la o eroare asumata de proiectare. In febra anilor de inceput a dezvoltarii microprocesoarelor pentru calculatoare, cuvintul de ordine a fost miniaturizarea cu orice pret. De dragul acestei miniaturizari, atunci cind s-a conceput data acestora, s-au rezervat doar doua cifre pentru an, doar cele ale zecilor si unitatilor. Astfel, 2000 pentru aceste calculatoare ar putea insemna la fel de bine si 1900.
Eroarea a devenit o problema, pentru ca in viata de zi cu zi a omului modern calculatorul controleaza aproape totul. In Statele Unite, calculatoarele controleaza operatiunile bancare, casele de marcat ale super-magazinelor, dar si functionarea motoarelor automobilelor, a televizoarelor, a aparatelor de aer conditionat ori a filtrelor de cafea. Fireste, nu mai vorbim de controlul traficului aerian ori de conducerea sistemelor de alimentare cu energie electrica sau a sistemelor de comanda din armata. Confuzia din mintea calculatoarelor in noaptea de revelion se poate transforma in dezastru national intr-o astfel de tara. De altfel, intr-un site de pe Internet, special realizat pentru a oferi informatii celor ingrijorati in legatura cu aceasta problema, guvernul american ii sfatuieste pe cetateni sa-si faca ceva provizii de hrana, sa incerce sa evite in primele zile ale noului an calatoriile si sa nu incerce sa faca tranzactii financiare. O imagine de apocalipsa.
Pe noi se pare ca fantomele comunismului ne-au salvat de virusul anului 2000. Cu exceptia citorva institutii care au incercat sa ajunga in mod fortat la nivelul de tehnologie al sfirsitului de mileniu, marea majoritate a economiei romanesti nu foloseste inca potentialul calculatoarelor moderne. Viata romanilor nu este controlata inca de minicalculatoare ascunse in inima automobilelor, a obiectelor de uz casnic sau a masinilor de la serviciu. Nici macar la nivelul CONEL informatizarea nu a putut atinge un nivel atit de avansat incit sa ne punem problema ca in noaptea de revelion lumina s-ar putea opri din cauza mofturilor unui calculator. Este drept ca s-ar putea sa fie ceva probleme daca vom dori sa ne felicitam rudele prin intermediul telefonului, dar cu asa ceva sintem obisnuiti. Cit priveste bancile, toate au fost mai mult decit precaute. In perioada critica toate sint inchise pentru cel putin o saptamina.
Inapoierea noastra tehnologica ne-a salvat de la un dezastru caruia nu eram pregatiti sub nici o forma sa-i facem fata. (Cristian RACU)

Comentarii