Vara se numara peretii de zugravit (II)

miercuri, 30 mai 2007, 17:57
3 MIN
 Vara se numara peretii de zugravit (II)

Mai precis folositi metoda clasica, la indemina tuturor: la 25 cm distanta de intersectia cu tavanul bateti niste cuie. De aceste cuie atirnati firul cu plumb, observind astfel verticalitatea peretelui. Bateti in lungul firului sipci din lemn sau folositi stilpisori din mortar.

Aplicati mortarul intre sipci, folosind din cind in cind dreptarul, o sipca foarte dreapta, care sa va reasigure ca sinteti pe drumul cel drept. Nu veti obtine niciodata o suprafata perfect dreapta, dar stradania dumneavoastra trebuie sa va aduca cit mai aproape de ideal.

Presupunem ca deja peretele este drept. Trebuie sa mai aveti rabdare sa se usuce, ceea ce depinde, ca timp, de temperatura din casa, ventilatie etc. Nu lasati soarele sa bata direct pe suprafata de lucru, altfel uscarea va fi fortata si munca dumneavoastra in zadar.

Dupa ce v-am batut la cap cu tot felul de tencuieli, trebuie sa va spunem ca de fapt exista solutii mult mai simple, dar in acelasi timp mai scumpe. Nu, nu ne-am gindit la vechiul dumneavoastra mester zugrav, ci la tencuielile uscate, adica acele placi din ipsos sau din ipsos-carton (gips-carton) care sint prefabricate si numai bune de montat pe perete.

Am ajuns si la partea decorativa. Daca sinteti proaspatul detinator al unui perete cu tencuiala nou-nouta, ceea ce inseamna ca vopseaua/varul se aplica foarte simplu, de obicei in doua straturi, primul mai diluat, pentru o mai buna aderenta, al doilea ca atare pentru o suprafata uniforma. La suprafetele vechi, odata verificata suprafata, se trece la izolarea ei cu un produs nesaponificabil pe baza de solvent si cu mare putere de penetrare, izolare ce serveste la: 

* evitarea unei absorbtii instantanee a apei prezente in vopsea. O absorbtie prea mare ar compromite formarea normala a peliculei, iar vopseaua pe baza de apa si-ar pierde o buna parte din calitati ca: rezistenta la spalare si la farimitare, mentinerea culorii; 

* consolidarea suprafetei in cazul in care aceasta tinde sa se farimiteze, evitind astfel formarea de crapaturi si exfolierea vopselei.

Deja v-am povestit cam cum sta treaba cu vopselele, cum se folosesc, cit se consuma pe mp, deci nu va ramine decit sa puneti mina pe roller si, dupa ce ati ales culoarea potrivita, sa va demonstrati maiestria in arta zugravitului.

Ar mai fi ceva; in cazul in care beneficiati si de mucegai in locul destinat zugravirii, folositi o solutie antimucegai in felul urmator: aplicati o cantitate de astfel de izolant in functie de materialul de constructie (ciment, gips, tencuiala de var etc), dar fara a exagera, pentru ca utilitatea solutiei este de a penetra suportul si de a impiedica farimitarea. De aceea, se va evita crearea cu Izolant a unei suprafete lucioase pentru ca aceasta, in primul rind ar diminua considerabil transpiratia suportului si, in al doilea rind ar compromite aderenta straturilor de vopsea succesive.

Si daca ar fi sa va mai povestim despre diversele infatisari pe care ar putea sa le ia peretele numai cu un mic ajutor din partea trafaletului (rollerului), ne-am intinde de-a lungul a inca multe pagini, asa ca pentru binele tuturor ne oprim aici.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii