De Sănătate

Punem punctul pe știi

Albirea dintilor: pro sau contra?

joi, 02 noiembrie 2006, 16:39
4 MIN
 Albirea dintilor: pro sau contra?

Pentru albirea dintilor exista o gama larga de produse si proceduri. Cel mai important insa de stiut si pus in practica pentru a avea o dantura alba este formarea si mentinerea unor obiceiuri pentru o buna igiena dentara. „Un obicei bun pentru igiena dentara este periajul dintilor cel putin de doua ori pe zi. Daca acest lucru se poate face mai des, este cu atit mai bine. Insa este foarte probabil sa nu ne putem spala pe dinti dupa fiecare masa. Atunci, este bine sa folosim ata dentara pentru a curata spatiile dintre dinti dupa masa. Astfel, dintii tai vor arata mai bine pina cind vom putea folosi periuta.
De asemenea, in acest mod vom elimina resturile de alimente sau alte substante care in timp dauneaza sanatatii dintilor“, explica dr. Gabriela Stefan, medic specialist in stomatologie generala. Pentru cei care vor mai mult, exista insa si o gama din ce in ce mai larga de produse destinate albirii dintilor.
Mai multe metode
* Mai intii, sint pastele de dinti cu efect de albire (pe baza de fluor), gelurile si benzile de albire.
* Apoi sint procedeele de albire, care pot fi efectuate numai de medicii dentisti. Acestea includ tratamentele cu gel peroxid, detartrarea dintilor (curatarea tartrului) si plombarea cariilor (presupunind mai multe sedinte).
* Un alt procedeu este albirea dintilor prin tratament cu laser. Se numeste ARGON si, bineinteles, este scump. Se efectueaza tot de catre medicul dentist. Implica acoperirea dintilor cu gel peroxid si apoi expunerea lor, astfel „impachetati“, pe perioade scurte la unda laser. Astfel, peroxidul elibereaza oxigen, care in final elimina petele de pe dinti.
* Desigur, nu putem uita de metodele de albire a dintilor cu substante din propria casa. Acestea sint bune daca se apeleaza la periajul cu sare de bucatarie sau bicarbonat alimentar.
Stim sa alegem?
O etapa importanta in alegerea produsului sau a procedeului de albire a dintilor este compararea. Nu va grabiti, comparati produsele. Iata si citeva elemente pe care trebuie sa le luati in considerare: cereti parerea celor care au folosit produsele care va intereseaza (astfel veti obtine o imagine separata de cea oferita de compania producatoare), aflati tot ce puteti legat de aceste produse, comparati doua produse de acelasi tip (rezultatul va fi mult mai eficient decit daca veti compara doua produse diferite), interesati-va si analizati cu atentie contraindicatiile si efectele secundare aferente fiecarui produs.
De asemenea, asteptati-va sa auziti pareri diferite. Prin urmare, daca doriti rezultate cit mai rapide, mergeti la dentist. Totodata, igiena dentara are un rol important in folosirea oricarei metode de albire a dintilor. Asadar, inainte de a alege, puneti-va la punct igiena dentara. Mergeti la dentist cel putin o data la sase luni.
Atentie la efectele secundare
Metodele de albire a dintilor ne aduc albul mult visat, venituri frumoase cabinetelor stomatologice, dar in timp aduc si probleme dentare pacientilor. Acestea au si efecte secundare neplacute sau contraindicatii.
„Spre exemplu, daca aveti gingiile sau dintii sensibili sau suferiti de afectiuni serioase la nivelul gurii, cu exceptia periajului cu paste speciale, nici o alta metoda nu va este indicata. De asemenea, femeilor insarcinate le este strict interzis sa foloseasca vreo metoda agresiva de albire a dintilor“, spune dr. Gabriela Stefan.
Dintre efectele secundare, mai pot fi enumerate: dureri de dinti si gingii, distrugerea smaltului si/sau a radacinii dintilor, rani, alergii si iritatii. Aparitia oricarui efect din cele enumerate aduce cu sine intreruperea imediata a tratamentului si vizita la dentist.
„Cel mai bine si mai sigur este sa nu se foloseasca metode de albire, ci sa se practice un periaj riguros care sa produca si un masaj gingival. De asemenea, trebuie sa se evite bauturile de tip cola, medicamentele, nicotina, unele droguri care pot modifica culoarea dentinei si implicit a dintelui. Si este indicata realizarea din 6 in 6 luni a unui periaj profesional facut in cabinetul stomatologic“, incheie dr. Gabriela Stefan
Culoarea dintilor poate fi modificata in anumite momente:
* intrauterine – daca mama ia anumite preparate de fier sau medicamente ce pot induce colorarea in brun a dentitiei din mugurii dentari ai fatului
* dupa nastere – preparatele ce contin fier, tetraciclinele duc la o colorare in brun a dentinei din mugurii dentari;
* fumatul modifica in timp culoarea dintelui prin impregnarea dentinei cu nicotina (brun)
* excesul de fluor (chiar prin folosirea in exces a pastilelor cu fluor) produce pe suprafata dintilor pete cretoase care sint si slab mineralizate
* anumite meserii care se fac in medii toxice (care impun utilizarea plumbului, calcarului, cupru, minele de carbuni) duc la impregnarea dentinei si a marginii gingivale cu elemente emanate de substantele toxice inhalate si dau diverse coloratii: gri, verzui, negru.

Comentarii