De Sănătate

Punem punctul pe știi

Anexita: netratata duce la complicatii!

marți, 03 ianuarie 2012, 22:37
3 MIN
 Anexita: netratata duce la complicatii!

Prof. dr. Mircea Onofriescu, directorul Maternitatii „Cuza Voda" Iasi: „Anexita reprezinta atit o inflamatie a trompei cit si a ovarului. Termenul de boala inflamatorie pelvina este un termen general folosit atit pentru infectia acuta, cronica, subacuta sau recurenta a trompei si ovarului, cit si a structurilor adiacente. Anexita se prezinta sub doua forme: acuta si cronica. In ambele cazuri este cauzata de o flora microbiana mixta: germeni aerobi si anaerobi. Un aspect important de mentionat este faptul ca in perioada menstruala are loc o ruptura a barierei antibacteriene reprezentate de mucusul cervical ceea ce favorizeaza transmiterea ascendenta a agentilor infectiosi. De asemenea, agentii infectiosi se pot fixa de spermatozoizi ajungind in tractul genital superior. O situatie particulara este reprezentata de transmiterea infectiei localizate la nivelul endometrului, secundare insertiei unui sterilet (DIU – dispozitiv intrauterin) catre mucoasa trompei si ovarului. Chiuretajul uterin pentru avort spontan sau la cerere, chiuretajul bipsic, alte manevreme intrauterine precum histerosalpingografia (care verifica permeabilitatea trompelor), histeroscopia pot reprezenta factori de risc pentru pentru infectii anexiale.

Tratament cu antibiotice

Exista atit tratament profilactic cit si curativ al anexitei. Este foarte importanta evitarea contractarii de boli sexual transmisibile prin utilizarea prezervativului in caz de parteneri multipli, debut precoce al vietii sexuale, respectarea regulilor de igiena intima. Este foarte importanta diagnosticarea precoce si tratamentul oricarei afectiuni simptomatice sau asimptomatice a tractului genital inferior: cervicita, vaginita. Consultul ginecologic anual periodic este foarte util. Tratamentul curativ consta alaturi de administrarea de antibiotice si in administrarea de analgezice, antiinflamatorii, repaus la pat, eventual indepartarea DIU daca este cazul, evitarea frigului. Tratarea partenerului este foarte importantanta in cazul prezentei unor infectii cervico-vaginale cu transmitere sexuala.

De ce trebuie diagnosticata la timp si tratata corect

Recunoasterea cit mai precoce a inflamatiilor pelvine (anexita) si a tratamentului eficient al acestora este necesara pentru a impiedica afectarea inreversibila a sistemului reproductiv. Incidenta infertilitatii dupa primul episod de anexita este de 12%, insa diagnosticarea si instituirea tramentului antibiotic cit mai precoce si cu spectru larg va reduce incidenta complicatiilor, mai ales daca tinem cont ca infertilitatea creste cu cit procesul inflamator este mai intens. Anexita cronica este de obicei secundara modificarilor induse de inflamatia acuta initiala. Anexitele acute neidentificate si netratate corespunzator, utilizarea DIU si mentinerea lui o perioada indelungata determina instalarea unui proces inflamator cronic".
Simptomele anexitei acute

Diagnosticul unei anexite acute se sustine pe urmatoarele simptome: 
* durere in etajul abdominal inferior al abdomenului predominat in una din fosele iliace sau ambele in cadrul anexitei bilaterale cu iradiere pe fata interna a coapsei;
* febra de obicei mai mare de 38 grade Celsius;
* greata, uneori insotita de varsaturi;
* cefalee (dureri de cap)
* secretie vaginala purulenta.

Complicatii

Daca procesul infectios continua fara a se realiza un tratament, pot aparea complicatii din cauza faptului ca organele pelvine incearca se limiteze procesul infectios si se vor forma aderente intre acestea. Exista si complicatii cronice si acestea sint obstructia trompei (40 % din cazuri dupa 3 episoade de anexita), sarcina extrauterina si sindromul dureros pelvin cronic (15 % din cazuri ). Un mit intilnit foarte des este cel al frigului. Insa frigul este doar un factor favorizant care se suprapune peste alta patologie deja existenta la nivelul aparatului reproductiv.

Comentarii