160 de medici si asistenti au plecat in strainatate

Subtitlu

marți, 10 aprilie 2007, 23:38
3 MIN
 160 de medici si asistenti au plecat in strainatate

160 de cadre medicale din Iasi si-au facut bagajele pentru Occident de la inceputul acestui an. Jumatate sint medici. Situatia este fara precedent pentru ca, pina acum, anual plecau 70-80 de medici in strainatate, cifra care a fost deja atinsa in doar trei luni. Daca in prezent plecarile nu afecteaza fluxul activitatii din spitale, la sfirsit de an situatia ar putea deveni critica. Conducerile acestora se asteapta la plecari masive in cursul acestui an.
De la inceputul acestui an, 80 de medici au solicitat de la Colegiul Medicilor certificatul de libera practica in vederea plecarii in strainatate, numar ingrijorator, avind in vedere ca reprezinta cifra celor care plecau pe parcursul unui an intreg inainte de integrarea in Uniunea Europeana. Destinatiile preferate de cadrele medicale cu studii superioare sint Franta, Suedia, Italia, Spania si Anglia. „Majoritatea celor care pleaca sint medici tineri care nu au inca post in spitalele noastre. Este doar primul val al acestui fenomen. Din nefericire, mai rau va fi pe la sfirsitul anului, cind din ce in ce mai multi vor pleca, iar asta se va simti", a declarat prof.dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor.
Dar nu pleaca numai medicii. In primele trei luni ale acestui an, 80 de asistenti medicali si-au luat adeverintele de malpraxis de la Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor din Iasi, care atesta ca nu au avut probleme pe linie profesionala si se elibereaza in baza certificatului de libera practica. Cifra plecarilor reprezinta o crestere de 200% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Si in cazul asistentilor medicali principala problema a sistemului sanitar romanesc pare a fi salarizarea. „Destinatia preferata a asistentilor care isi cauta de lucru in afara tarii ramine Italia, pe locul urmator situindu-se Belgia si Marea Britanie. S-au inregistrat insa si cereri pentru plecarea la munca in Germania sau in Statele Unite ale Americii", se precizeaza intr-un comunicat al OAMMR.

„Se cheltuie mult pentru cei care vor lucra pentru altii"

Daca deocamdata spitalele nu se confrunta cu probleme in ceea ce priveste ocuparea posturilor lasate libere, sefii de clinici sint foarte nemultumiti pentru ca nu pleaca oricine, ci in special performerii. „Am devenit furnizori de mina de lucru pentru strainatate. Se cheltuie foarte multi bani pentru studiile celor care acum vor lucra pentru altii. Sistemul nostru sanitar pierde astfel foarte mult", a precizat prof.dr. Eugen Tarcoveanu, seful Clinicii I Chirurgie a Spitalului „Sf. Spiridon". Pe de alta parte, medicii spun ca motivatiile celor care aleg emigrarea sint multiple. Argumentul salariului mic din tara in comparatie cu cele pe care le pot obtine in Occident, de zeci de ori mai mari, nu este singurul. Meseria pe care o practica si-a pierdut din insemnatate in Romania, sint de parere cadrele medicale, nemultumite de cum a evoluat statutul lor social in ultimii ani. O alta cauza a plecarii cadrelor medicale este dotarea precara a spitalelor, lipsa conditiilor pentru a desfasura o activitate de calitate.
Reprezentantii Colegiului Medicilor si ai OAMMR se asteapta ca numarul cererilor de acte in vederea emigrarii sa creasca foarte mult pina la sfirsitul acestui an. „Din fericire, in Iasi posturile vor fi ocupate mai usor decit in alte orase, pentru ca e un centru universitar cu o bogata traditie in domeniul sanitar", a adaugat prof.dr. Astarastoae.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii