Afacere pe internet cu pomelnice pentru manastiri

miercuri, 25 august 2010, 11:30
7 MIN
 Afacere pe internet cu pomelnice pentru manastiri

"Cred ca acest tip de intermediere este si comisionata, crestinii nu pot sti cit ajunge la manastiri din banii pe care i-au platit si cit opreste cel care se ocupa de asta", sustin preotii.

"Esti departe de tara. Bucuros sau in deznadejde. Singur sau cu cei dragi. Noi sintem porumbelul tau voiajor. Iti luam pomelnicele si le trimitem la manastirile dorite. Cu smerenie iti spunem ca nu citim si nu pomenim pomelnice. Trudim sa le trimitem la manastirile solicitate. Calugarii si preotii au harul, puterea de la Dumnezeu necesara pentru ca rugaciunile tale, prin ei, sa fie auzite". Asa arata mesajul de intimpinare a credinciosilor pe pagina de Internet http://pomelnice.ro/. Afacerea controversata a pomelnicelor online isi continua activitatea si nu oricum, ci la pret redus. Daca proiectul inceput in anul 2006 oferea atunci clientilor posibilitatea de a trimite un pomelnic catre o manastire pentru 15 dolari sau catre trei manastiri pentru 54 de dolari, anul acesta vine cu noutati si reduceri. Credinciosii din toata lumea pot trimite pomelnicele lor pentru a fi citite intr-o manastire contra sumei de 8 dolari, sau pentru a fi citite in cinci manastiri, pentru suma de 38 de dolari. In acest fel, platesc aproape jumatate din sumele cerute acum trei ani si li se si citesc pomelnicele in mai multe manastiri. Totodata, metoda de plata este PayPal, "cel mai sigur procesator de carduri din lume", potrivit site-ului pomelnice.ro. Clientii acestei afaceri pot naviga pe site in aceeasi maniera in care o pot face pe site-urile de shopping online si pot accesa mai multe categorii in care sa isi gaseasca raspunsurile la intrebari. Navigarea lor este insotita chiar si de muzica bisericeasca pe fundal, iar proiectul ce apartine lui Oliviu Beceru, fiul unui procuror din Pascani, pare a fi de real ajutor credinciosilor ce nu pot ajunge la Biserica. Reprezentantii Mitropoliei sustin insa ca site-ul nu are binecuvintarea Bisericii sau a vreunui ierarh si ca totul poate fi o escrocherie.

"Cea mai moderna modalitate de a face donatii", asa a fost catalogata afacerea de catre administratorul site-ului. Criza pare a se fi reflectat pina si in aceasta modalitate de a face donatii, intrucit preturile solicitate de curind s-au injumatatit aproape fata de cele din 2007. "Prin aceasta lucrare, ne ostenim sa dam ajutor romanilor de pretutindeni sa fie mai aproape de sfintele manastiri din nordul Moldovei si din toata tara pentru a gasi mai repede puterea la necaz si a-si intari credinta stramoseasca ce da bucuria si rostul de a trai", asa explica administratorul site-ului serviciul oferit credinciosilor. Mai exact, la categoria Intrebari Frecvente, credinciosii ieseni si cei din toata lumea pot afla ca pomelnicele lor ajung, in functie de optiuni, la manastirile Neamt, Agapia, Secu, Sihla, Sihastria, Petru Voda, Nicula si la Mitropolia Iasi, la moastele Sfintei Parascheva. Clientii trebuie sa respecte trei pasi clar delimitati pentru ca pomelnicele lor sa ajunga in manastiri. Mai intii, credinciosii trebuie sa scrie si sa trimita pomelnicul, dar si sa specifice numele lor si adresa de e-mail pentru a primi confirmarea. Apoi, trebuie sa aleaga manastirile unde doresc sa ajunga pomelnicul, iar ultimul pas este cel al contributiei lor prin sistemul de plata PayPal. Pentru ca pomelnicul lor sa fie citit la o manastire, credinciosii trebuie sa achite 8 dolari, pentru trei manastiri 28 de dolari, iar pentru cinci manastiri, 38 de dolari. Preturile sint injumatatite aproape fata de 2007, cind pentru o manastire plata era de 15 dolari, iar pentru doar trei manastiri, de 54 de dolari. Tot la categoria Intrebari Frecvente, credinciosilor li se explica de ce sint necesare aceste sume si cum se distribuie banii. "O parte din contributii sint trimise la manastiri impreuna cu pomelnicele tale. Vezi pe prima pagina cum confirmam prin chitanta. Cealalta parte acopera buna indeletnicire a site-ului", explica administratorul. Astfel, cheltuielile pentru buna indeletnicire sint cele care acopera functionarea tehnica a site-ului, trimisul pomelnicelor scrise, serviciul de curierat special ce trimite sumele banesti atasate pomelnicelor, cheltuieli fixe pentru procesarea cardurilor, cheltuieli lunare si procentuale pentru procesarea cardurilor si, in final, cheltuieli pentru remunerarea celor ce ajuta in desfasurarea activitatii. Iar restul ar urma, astfel, sa fie donat manastirilor impreuna cu pomelnicele.

"Site-ul o inlocuieste pe vecina Maria care se duce la manastiri ori de cite ori e nevoie"

Pentru a nu exista dubii in privinta platilor, credinciosii pot vizualiza pe prima pagina a site-ului o chitanta scanata care atesta ca o femeie din Bucuresti a platit pentru un pomelnic ce trebuia sa ajunga la Manastirea Secu din Neamt. Dar pot citi si marturii ale fostilor clienti, semnate cu initiale. "Dragi prieteni, am primit confirmarea d-voastra. Va multumesc din inima si din suflet pentru lucru pe care il faceti pentru noi oamenii departe de casa. Sa va ajute Bunul Dumnezeu si Maica Domnului si sa va ocroteasca mereu. Doamne ajuta! (R. si M., Statele Unite)", este una dintre cele patru marturii afisate. Administratorul specifica faptul ca nu pot fi afisate toate marturiile si le cere scuze clientilor. Tot ce trebuie sa faca doritorii, in concluzie, este sa aiba un card bancar, sa pese butonul "buy now" si sa intre astfel, pe pagina frunizorului de servicii de plata PayPal pentru a-si achita contributia pentru serviciu si pentru ca pomelnicele lor sa ajunga in manastiri.

Pe pagina de Internet nu este specificat numele administratorului acestui proiect, dar apartine lui Oliviu Beceru, fiul prim-procurorului adjunct din Pascani, magistratul Liviu Beceru. Acesta sustine ca ofera un serviciu nou, in premiera nationala si cu adevarat util. "Serviciul acesta nu exista in Romania. Eu l-am inventat. Il numesc serviciu de curierat religios. Eu nu citesc pomelnicul. Nu sint in masura. Il iau de la romanii din strainatate si il trimit mai departe spre manastiri. E ca si cum vecina Maria are drum la Manastirea Neamt si ii dai si tu un pomelnic daca tot ai posibilitatea. Cam asa si cu site-ul acesta. Esti in Canada, Australia, Italia, departe de tara. E mai simplu sa intri pe www.pomelnice.ro decit sa te deplasezi la manastire. Site-ul o inlocuieste pe vecina Maria care se duce la manastiri ori de cite ori e nevoie", explica Oliviu Beceru.

"Nu sint mai mult de trei credinciosi pe luna"

Initiatorul proiectului sustine ca deocamdata nu poate considera pagina de Internet o afacere, desi clientii trebuie sa achite o anumita suma pentru serviciile dorite. "Afacere este prea mult spus, mai ales ca este un proiect nerentabil. Nu exista profit. Trebuie sa creasca pentru a putea deveni cu adevarat util. Atunci vom lansa si o rubrica de milostenii pentru oameni ce au nevoie de ajutor. Asta cind acest lucru va fi posibil. Faptele sint mai importante decit vorbele", a adaugat Oliviu Beceru. Acesta a precizat ca numarul credinciosilor care apeleaza la serviciile oferite de site nu este mai mare de trei in fiecare luna. "Nu sint mai mult de trei credinciosi pe luna. Dar sint foarte multi cei care scriu, fac comentarii, intreaba, lauda, critica si acest lucru arata ca este un proiect de interes", a mai spus administratorul. El a explicat ca acum cere mai putini bani de la credinciosi pentru ca si costurile serviciului s-au redus. Daca in 2007 erau putine firme care procesau cardurile bancare, acum sint mai multe firme de acest gen si care au oferte mai bune. Cum costurile de procesare au scazut, administratorul a luat in calcul acest lucru si a scazut si el sumele cerute de la crestini, mai ales ca in aceasta perioada banii reprezinta o problema.

Biserica nu agreeaza afacerea cu pomelnice

Desi, potrivit site-ului, pomelnicele ajung in manastiri si sint citite de preoti sau calugari, reprezentantii Bisericii sustin ca acest proiect nu are binecuvintarea nici unui ierarh. "Am auzit ca si-a reluat activitatea acest site. Eu, din cite stiu, nu are binecuvintarea nici a Bisericii, nici a vreunui ierarh. Nu consider ca este oportun sa existe o intermediere comerciala intre crestini si Biserica. Cei care nu pot ajunge la manastire, de exemplu, pot ruga prietenii sau rudele sa aduca pomelnicele, sau le pot trimite prin mandat postal direct la manastiri, cum se si intimpla. Eu chiar am primit prin posta un pomelnic din Canada, aproape ca nici nu se vedea numele expeditorului, era un plic cu un pomelnic si citiva dolari canadieni", a declarat parintele Constantin Sturzu, purtatorul de cuvint al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Reprezentantii Bisericii adauga faptul ca prin intermediul acestui site credinciosii pot fi pacaliti, intrucit nu stiu exact ce suma ar ajunge la manastiri din cit si-ar dori ei si nici macar nu au siguranta ca pomelnicul ajunge sa fie citit. "Cred ca acest tip de intermediere este si comisionata, crestinii nu pot sti cit ajunge la manastiri din banii pe care i-au platit si cit opreste cel care se ocupa de asta. Eu personal nu am vazut si nu am auzit din discutiile cu stareti sa fi ajuns pomelnicele la manastiri prin intermediul acestui site. Nu recomand aceasta metoda, nu ii vad rostul. As indruma credinciosii sa nu apeleze la intermediari de acest gen intre ei si Biserica", a mai spus Constantin Sturzu. Ceea ce ar parea o solutie inedita pentru crestinii de pretutindeni ar putea fi, de fapt, o escrocherie, atrag atentia oficialii Bisericii. Administratorul proiectului sustine insa ca nu a avut probleme cu reprezentantii Bisericii si ca nu ia in calcul comentariile facute de-a lungul vremii. "Eu nu am probleme cu reprezentantii Bisericii. Nu stiu. Au fost comentarii, majoritatea incorecte. Dumnezeu iubeste oamenii inteligenti si harnici care folosesc inventiile pentru un scop nobil. Cred ca asta e singura parere corecta", a incheiat Oliviu Beceru.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii