Al treilea deces provocat de gripa porcina

miercuri, 02 decembrie 2009, 12:27
4 MIN
 Al treilea deces provocat de gripa porcina

O femeie in varsta de 36 de ani, din Radauti, este una dintre cele doua persoane infectate cu virusul gripei noi care au decedat in ultimele 24 de ore.

Femeia, care suferea si de obezitate, era internata la Sectia de terapie intensiva a Spitalului "Sf.Spiridon" din Iasi de la inceputul lunii noiembrie, dupa ce fusese transferata de la Spitalul de Pneumoftiziologie.

Pacienta a fost prima persoana in stare grava internata la Iasi din cauza noului virus gripal. Pe parcursul a patru saptamani, starea femeii s-a mentinut critica, ea fiind intubata, iar decesul a survenit in cursul diminetii.

Dupa inceputul de saptamina marcat de trei decese in rindul pacientilor cu H1N1, in ultimele 24 de ore, la Iasi, a mai fost confirmat un singur pacient cu acest virus. Cu toate acestea, numarul cazurilor grave din sectia de Terapie Intensiva nu scade. Chiar daca o parte din pacienti isi revin si sint transferati in alte clinici, ei sint repede inlocuiti de alte persoane aflate in stare grava, multi dintre ei provenind din alte judete apropiate din zona Moldovei. Acum sint 12 pacienti in ATI, dintre care opt sint intubati. Medicii spun ca sint anumite categorii de persoane mai expuse la imbolnavirea cu gripa H1N1. Care sint acestea si cum se pot feri aceste persoane de infectia cu virusul H1N1?

Capacitatea pulmonara la obezii diabetici este din start mai scazuta

Pina in momentul de fata au fost inregistrate la Iasi 261 de cazuri de gripa noua, 193 dintre acestea fiind confirmate prin probe de laborator de catre Institutul Cantacuzino din Bucuresti. Chiar daca numarul de imbolnaviri este mare, proportia cazurilor grave este destul de scazuta. Majoritatea celor care au luat virusul au manifestat forme usoare de boala si dupa sapte zile de tratament de specialitate s-au putut intoarce la activitatile lor obisnuite fara probleme. Alti pacienti n-au fost atit de norocosi si au dezvoltat forme grave ale acestei infectii respiratorii si au avut nevoie de ingrijiri de terapie intensiva. Medicii spun ca formele grave de gripa H1N1 sint influentate de faptul ca respectivii pacienti mai sufera si de alte boli, de obicei cronice.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au facut publice pina in momentul de fata doar trei decese din cauza gripei noi. Toate cele trei persoane care si-au pierdut viata sufereau si de diabet zaharat. "Bolile cronice determina in primul rind o scadere a imunitatii, iar o noua afectiune, fie ea si o simpla viroza respiratorie, reprezinta o solicitare in plus pentru organism si un factor de dezechilibru. Reactia organismului in fata bolii este mai greoaie. Pacientul cu diabet lupta mai greu cu o noua infectie", a declarat dr. Michaela Diaconu-Sotropa, medic in cadrul Clinicii de Diabet, Boli de Nutritie si Metabolism din Spitalul „Sf. Spiridon". Persoanele cele mai expuse sint astfel cele care sufera de obezitate in contextul diabetului pentru ca, in cazul lor, capacitatea pulmonara este mai scazuta, la fel ca la pacientii cu boli cardio-vasculare. De asemenea, pacientul cu diabet trebuie sa se alimenteze corespunzator, sa evite alcoolul si sa-si faca tratamentul de specialitate la timp pentru a evita o infectie respiratorie care ar putea sa se complice provocind chiar decesul.

Femeile insarcinate sa se prezinte la medic de la primul simptom de viroza

In categoria de risc in ceea ce priveste posibilitatea de a dezvolta complicatii la infectia cu gripa H1N1 se incadreaza si femeile insarcinate si cele care abia au nascut. "In timpul sarcinii, pe linga faptul ca imunitatea mamei este mai scazuta, in organismul ei se petrec modificari fiziologice semnificative, mai ales la nivelul aparatului respirator si al celui cardio-vascular. Diafragma este ascendenta, iar volumul respirator este scazut. Din cauza modificarilor fiziologice si a scaderii imunitatii, mai ales in trimestrele II si III de sarcina, simptomele infectiei respiratorii sint mai grave la femeia insarcinata decit la alte persoane", a precizat prof.dr. Mircea Onofriescu, director de cercetare la Maternitatea „Cuza Voda".

Pe de alta parte, gravidele care isi urmaresc sarcina la un cabinet de specialitate si se prezinta la medic la primul simptom de viroza respiratorie pot sa se trateze fara probleme. De asemenea, femeile insarcinate trebuie sa evite persoanele bolnave si aglomeratiile de unde ar putea sa ia virusul. La Clinica de Anestezie si Terapie Intensiva de la Spitalul „Sf. Spiridon" au fost internate pina acum trei gravide. In doua dintre cazuri s-a facut cezariana, iar o pacienta a suferit un avort terapeutic. Aceasta din urma si-a revenit total si a fost deja externata. Celelalte doua sint inca in stare grava, fiind intubate. „Modalitatea de transmitere a virusului H1N1 este pe cale aeriana, deci nu s-a demonstrat faptul ca s-ar transmite intrauterin la fat. Exista totusi riscul de nastere prematura, iar fatul sufera din cauza modificarilor suferite de organismul mamei in timpul gripei, respectiv un nivel scazut de oxigen", a mai spus prof.dr.Onofriescu.

De asemenea, desi initial s-a spus ca tinara din Vaslui care a decedat in UPU ar fi fost suspecta de gripa noua, medicii afirma ca nu exista nici o legatura intre decesul ei si noua gripa. „Pacienta a decedat in urma unor complicatii cauzate de varicela. Nu are nici o legatura cu gripa H1N1", a declarat Marius Voicescu, purtator de cuvint al Directiei de Sanatate Publica.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii