Au inceput sa plece in Occident si medici cu nume

Subtitlu

marți, 02 februarie 2010, 12:24
3 MIN
 Au inceput sa plece in Occident si medici cu nume

Plecarea medicilor la munca in strainatate da dureri de cap sefilor de clinici din spitalele iesene. In contextul in care numarul de pacienti creste de la an la an, iar interventiile chirurgicale sint din ce in ce mai complexe, cele mai performante clinici de chirurgie din Iasi ramin fara medici buni cu ani intregi de pregatire si foarte apreciati de catre pacienti. Desi a trecut abia o luna din noul an clinicile de chirurgie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon" deja se confrunta cu plecari la munca in strainatate ale medicilor care si-au facut deja un nume aici.

"Un doctor va fi mai prost platit decit un preot"

Astfel, din cadrul Clinicii de Chirurgie II a plecat deja dr. Daniel Lazescu, medic primar de chirurgie generala si sef de lucrari in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa" Iasi. Il va urma in scurt timp si dr. Radu Moldovanu, medic primar de chirurgie generala in cadrul Clinicii de Chirurgie I a spitalului si asistent universitar la UMF. Cei doi medici si-au gasit deja alte locuri de munca in unitati sanitare din Franta. Plecarea lor insa lasa un gol greu de suplinit atit in spital, cit si la Universitate. „Sint medici tineri, foarte buni, care nu mai au nici o motivatie aici, cel putin din punct de vedere financiar. Nu se mai da sporul de doctorat, nu mai este nici plata cu ora. In Franta vor avea alte conditii", a declarat prof.dr. Eugen Tarcoveanu, seful Clinicii de Chirurgie I.

Cea mai mare problema in momentul de fata este reprezentata de faptul ca cei doi medici erau si cadre universitare si, ca urmare, ramin mai multe serii de studenti fara profesori. "Aveau cel putin 15 ore pe saptamina cu studentii. Pe cine sa pun sa tina orele daca si asa nu se platesc cum trebuie? Plecarea lor va insemna si mai multa munca din partea celor care au ramas", a mai adaugat prof.dr. Tarcoveanu. Sefii clinicilor din spitalele iesene se tem ca fenomenul plecarii la munca in strainatate sa nu ia amploare in urmatoarea perioada din cauza grilei unice de salarizare. In momentul de fata nu stie nimeni foarte clar cum se vor da salariile in acest an. Singurul lucru clar este faptul ca salariile se vor micsora. „Un doctor va fi mai prost platit decit un preot. Cum sa nu plece? Se pregatesc si se specializeaza atitia ani aici si pina la urma altii vor beneficia de cunostintele medicilor nostri", a mai completat prof.dr. Tarcoveanu.

In anul 2009 au plecat 166 de medici ieseni

Conform ultimelor date statistice de la Colegiul Medicilor din Iasi, in cursul anului trecut au plecat la munca in strainatate 166 de medici ieseni. Desi cei mai multi dintre medicii plecati erau rezidenti in diverse specialitati, mai ales anestezie terapie intensiva si chirurgie, au fost si suficienti medici primari si medici specialisti care au luat drumul strainatatii. Astfel, pe parcursul anului 2009 au plecat la munca in strainatate 13 medici primari si alti 51 de medici specialisti. Cei mai multi dintre acestia au plecat in Belgia, Franta si Marea Britanie. De altfel, un studiu al Colegiului Medicilor din Romania a aratat ca aproximativ 60% dintre medicii din intreaga tara au intentia de a pleca din tara la un moment dat.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii