UPDATE Tudor Ciuhodaru, dat afara din Ministerul Sanatatii. Astarastoae: Nu vad ce putea sa realizeze parlamentarul Ciuhodaru in consilierea ministrului

miercuri, 11 ianuarie 2012, 22:12
15 MIN
 UPDATE Tudor Ciuhodaru, dat afara din Ministerul Sanatatii. Astarastoae: Nu vad ce putea sa realizeze parlamentarul Ciuhodaru in consilierea ministrului

UPDATE 12:25: Ciuhodaru demis deoarece s-a laudat ca el a propus la Presedintie si Guvern numiri in minister-surse

Doctorul Tudor Ciuhodaru, deputat UNPR, a fost eliberat din functia de consilier onorific la Ministerul Sanatatii deoarece a anuntat public ca el i-a prezentat pe medicii Vasile Cepoi si Andrei Georgescu la Presedintie si Guvern, fara a-l avea alaturi pe ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli (UDMR).

"Faptul ca s-a laudat ca el a fost cel care i-a prezentat pe cei doi medici, propusi pentru posturi de conducere in minister, la presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc, l-a nemultumit profund pe ministrul Sanatatii, dar si pe lideri ai UDMR si a atras demiterea acestuia. In general, majoritatea declaratiilor publice ale acestuia dupa numirea ca si consilier onorific au deranjat atat UDMR, cat si factori din zona guvernamentala si chiar medicala", au declarat agentiei MEDIAFAX surse politice.

Un alt motiv care a condus la demiterea lui Ciuhodaru este ca acesta s-a prezentat inclusiv public drept seful celor doi medici, spunand ca acestia vor face parte din echipa sa, ceea ce l-a nemultumit chiar si pe doctorul Andrei Georgescu, care ar fi reclamat acest fapt inclusiv lui Catalin Carstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti si finul lui Traian Basescu.

"Boc a avut permanent consultari cu Ritli, iar propunerile nu au fost facute de Ciuhodaru, asa cum acesta a lasat permanent sa se inteleaga", mai sustin sursele citate.

 UPDATE 12:19 – Ciuhodaru: Nu ma agat de functii, am o campanie de dus, cea pentru Primaria Iasi

Doctorul Tudor Ciuhodaru, deputat UNPR, eliberat, joi, din functia de consilier onorific la Ministerul Sanatatii pe probleme de urgenta la doua zile de la numire, a declarat ca nu se agata de functii si ca este medic si deputat si are de dus campania pentru Primaria Iasi.

"Nu este nicio problema, nu ma agat de functii. Oricum, e o functie onorifica, era doar o formula…".

Doctorul Ciuhodaru a adaugat ca este medic si deputat si ca are de dus campania pentru Primaria Iasi, dar si ca la spital are "treaba multa".

"Sunt medic si deputat si am o campanie de dus, cea pentru Primaria Iasi. Eu sunt acum la spital la Iasi si am treaba multa", a mai declarat Tudor Ciuhodaru.

 UPDATE 11.26: Purtatorul de cuvant al Ministerul Sanatatii a spus ca prin numirea secretarul de stat Vasile Cepoi si a subsecretarului de stat pe probleme de urgenta Andrei Georgescu, echipa care se va ocupa de problemele asistentei medicale de Urgenta este completa.

Doctorul Tudor Ciuhodaru fusese numit marti de ministrul Ritli Ladislau in functia de consilier onorific la Ministerul Sanatatii pe probleme de urgenta. El declara atunci ca a fost solicitat sa contribuie la proiectul legii.

"Am fost invitat la Presedintie de dimineata (marti dimineata, n.r.), am discutat despre sistemul de urgenta, mi-a fost solicitat CV-ul si informatii despre ce stiu sa fac ", a spus Tudor Ciuhodaru.

El a venit, miercuri, la Guvern si i-a prezentat premierului Emil Boc pe medicii Andrei Georgescu si Vasile Cepoi ca facand parte din echipa care va lucra la legea privind sanatatea si serviciile de urgenta.

Premierul a semnat deciziile de numire de numire a lui Andrei Georgescu si Vasile Cepoi in functiile de subsecretar si, respectiv, secretar de stat in Ministerul Sanatatii. Noul secretar de stat va coordona in mod direct, alaturi de ministru, procesul de reforma in sistemul de sanatate.

Raed Arafat a demisionat, marti, din functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, in urma nemultumirilor privind noile prevederi referitoare la medicina de urgenta din proiectul Legii sanatatii si ca urmare a criticilor formulate la adresa lui de catre presedintele Traian Basescu.

Arafat a declarat ca a demisionat din functia de subsecretar de stat pentru ca iesind din Ministeul Sanatatii va putea apara mai bine sistemul de urgenta, precizand ca nu poate intra in polemici cu nimeni pe aspecte care necesita discutii tehnice.

Tudor Ciuhodaru a fost ales in 2008 deputat de Iasi, dupa ce a candidat pe listele PSD, dar la scurt timp dupa alegeri a demisionat din partid, acuzand neintelegeri cu liderul PSD Iasi, Gheorghe Nichita. Ulterior, el s-a inscris in UNPR, insa a demisionat si din acest partid, dupa ce, in vara anului 2010, a votat motiunea de cenzura initiata de opozitie pe tema taierii salariilor cu 25 la suta. In ianuarie 2011, Ciuhodaru s-a inscris in PC, fiind nominalizat de acest partid drept candidat la Primaria Iasi.

Exclus in septembrie 2011 din PC, Tudor Ciuhodaru s-a inscris din nou in UNPR, anuntand ca va candida la Primaria Iasi si ca ar putea fi sustinut de mai multe partide.

Basescu pariaza pe Iasi

Ministrul UDMR Ladislau Ritli a fost in octombrie la Iasi. Cei doi ieseni care i-au fost atunci ghizi, Vasile Cepoi si Tudor Ciuhodaru, i-au fost bagati acum "in coasta" de Traian Basescu la minister

 Daca initial chiar "Ziarul de Iasi" deplingea absenta iesenilor din lista autorilor noii Legi a Sanatatii, ultimele doua zile par sa fi inclinat balanta. De implementarea reformei in Sanatate se vor ocupa indeaproape doi ieseni: Vasile Cepoi, ca secretar de stat, si Tudor Ciuhodaru, din postura de consilier al ministrului. Amindoi au girul presedintelui Traian Basescu. Actualul sef al DSP Iasi urmeaza sa preia toate problemele legate de implementarea reformei in sistemul sanitar. Tot in Ministerul Sanatatii va lucra insa si doctorul Ciuhodaru, relatiile dintre cei doi nefiind calde. Acesta din urma se va ocupa de medicina de urgenta. Marea problema va fi reprezentata de viitorul SMURD si al eventualelor ambulante private.

Ultimele schimbari de la nivelul Ministerului Sanatatii au redeschis scandalul legat de SMURD la Iasi. Medicii de urgenta ieseni sint de parere ca SMURD trebuie sa isi pastreze structura actuala. In acelasi timp insa, toti cei implicati in sistemul de urgenta iesean sint de acord cu faptul ca un sistem privat de urgenta nu ar dauna, daca ambulantele ar fi coordonate dintr-un singur punct de control. De asemenea, mai toti medicii cred ca urgentele majore ar trebui sa ramina in grija ambulantelor de stat.

Pe de alta parte, numirea dr. Tudor Ciuhodaru pe postul de consilier onorific la Ministerul Sanatatii nu este vazuta cu ochi buni de catre colegii sai de la Spitalul "Sf. Spiridon", care considera ca acesta a facut doar "demersuri de tip distructiv la tot ceea ce a incercat sa faca un colectiv intreg in medicina de urgenta".

Ieri, numele unui alt iesean a fost vehiculat intens pentru o functie importanta in Ministerul Sanatatii. Dr. Vasile Cepoi, seful Directiei de Sanatate Publica, urmeaza sa se ocupe cu implementarea reformei in sistemul sanitar, cel mai probabil din postura de secretar de stat.

"Cu aparitia ambulantelor private, medicii nu se inmultesc peste noapte"

Scandalul de la nivel national in urma caruia dr. Raed Arafat si-a dat demisia din functia de subsecretar de stat din Ministerul Sanatatii a provocat valuri si in medicina ieseana. Desi medicii ieseni considera ca sistemul de medicina de urgenta este perfectibil, mai toti sint de acord ca SMURD ar trebui sa ramina in structura de acum. De asemenea, ambulantele private ar trebui sa participe doar la un anumit fel de interventii, conform medicilor. "Trebuie gasita o solutie de mijloc. SMURD e un lucru bun si nu trebuie stricat, insa trebuie folosit doar la urgente majore. Ambulantele private ar putea fi utilizate la transportul medicalizat si la consultatii de urgenta la domiciliu, in nici un caz la urgente majore", a declarat dr. Gabriel Perianu, medic primar in Unitatea de Primire Urgente a Spitalului "Sf. Spiridon".

In acelasi timp, medicii pun accent pe faptul ca, indiferent ce fel de ambulante ar lucra in sistemul de urgenta, coordonarea trebuie sa fie unica. "Va fi nevoie de un singur punct de coordonare, un singur dispecerat care sa stie ce dotare are fiecare masina, unde se afla, ce fel de personal lucreaza pe ambulanta, cit de pregatit e acel personal. Acum exista un control asupra tuturor ambulantelor pentru ca toate sint in subordinea aceluiasi for de conducere. Trebuie o viziune si o comanda unice, altfel e haos si exista riscul ca ambulanta privata sa aleaga doar anumite cazuri", a spus si dr. Anda Paulet, medic in aceeasi unitate.

Pe de alta parte, unii medici considera ca aparitia ambulantelor private in sistemul de urgenta ar putea fi o sansa in plus pentru medicii care vor sa-si creasca veniturile muncind in timpul liber. "Nu stiu foarte bine cum ar putea fi aplicate prevederile noii legi, insa inteleg ca totusi numarul unic de urgenta 112 va functiona in continuare, ambulantele vor fi trimise la caz in functie de gravitatea cazului si dotarea echipajului salvator. Din pacate, cu aparitia ambulantelor private, medicii nu se inmultesc peste noapte. Ramin aceiasi oameni sa lucreze in sistem. Poate ar fi o idee buna ca medicii de urgenta din spital sa aiba posibilitatea de a lucra pe ambulantele private in timpul lor liber. Oricum, vom vedea cum va fi, deocamdata totul este la inceput si inca se discuta", a precizat dr. Solange Rosu, director medical al Spitalului de Copii "Sf. Maria".

"Sistemul functioneaza bine"

Conducerea Serviciului de Ambulanta Judetean asteapta introducerea ambulantelor private cu mult mai putina reticenta decit colegii lor de la SMURD. "In cazul unor urgente adevarate, fortele nu sint niciodata suficiente. Daca aceste ambulante private corespund normelor de interventie, dotare, competenta si calitate, nimeni nu poate sa spuna ca sint in plus. Trebuie insa niste reguli foarte clare de repartizare a urgentelor, toate ambulantele sa lucreze dupa acelasi set de principii. Ambulanta privata nu este un impediment, atit timp cit este un nou actor in sistem, nu un competitor, daca are aceleasi principii, obligatii si drepturi ca si ambulantele de stat", a spus dr. Radu Calistru, directorul medical al SAJ Iasi.

Medicul spune insa ca, desi ambulante private exista si in momentul de fata, nu s-a intimplat inca sa-si manifeste interesul pentru participarea la interventii in traume majore. "Nici nu se pune problema sa se desfiinteze SMURD sau SAJ, iar pe segmentul de urgenta majora nu cred ca va mai concura cineva", a adaugat dr. Calistru.

Cu ideea unui singur dispecerat pentru toate tipurile de ambulante este de acord si conducerea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, una din institutiile care coordoneaza SMURD. "Noi speram ca SMURD nu va fi afectat de noile reguli. Ar fi pacat, pentru ca sistemul functioneaza bine, cel putin asa credem noi. Nu ne-ar incurca ambulantele private pentru ca probabil va fi o concurenta si noi stim ca sintem cei mai buni. Oricum, va fi nevoie de un dispecerat unic, fara el nu se poate, trebuie un singur numar de urgenta si o singura coordonare", a afirmat colonelul Dan Iamandi, inspector sef ISU Iasi.

De eventuala aparitie a sistemului privat in sanatate se bucura conducerea Spitalului de Boli Infectioase. "Noi nu am avea nimic impotriva daca un investitor privat ar veni sa faca un UPU aici. Avem o singura ambulanta care are 30 de ani, iar suflul privat l-am primi cu bratele deschise", a declarat prof.dr. Carmen Dorobat, managerul unitatii.

––-

Reforma Sanatatii, cu doi ieseni in posturi cheie?

Medicii din UPU de la Spitalul "Sf. Spiridon" sint nemultumiti de numirea dr. Tudor Ciuhodaru in functia de consilier onorific la Ministerul Sanatatii (MS), postura din care, desi neexecutiva, va coordona reforma sanatatii pe partea de urgente. "In UPU, toti medicii au fost mereu implicati in formarea de personal, fie ca a fost vorba de rezidenti, asistenti medicali, paramedici sau medici din alte judete. Tot colectivul de aici a depus eforturi extraordinare de a pregati zeci de oameni care sa lucreze in sistemul de urgenta, iar doctorul Ciuhodaru nu a facut niciodata parte din acest colectiv. Dimpotriva, a hartuit permanent personalul de aici si ne-a pus piedici de fiecare data cind a putut, in detrimentul discutiilor profesionale pe cazurile medicale. A facut demersuri de tip distructiv la toate incercarile facute de un colectiv intreg de a crea un sistem de urgenta performant", a declarat dr. Paulet. "Ne intrebam daca dr. Ciuhodaru este omul cel mai potrivit pentru a da sfaturi in materie de medicina de urgenta. Noi nu avem timp sa aparem la televizor", a mai spus si dr. Perianu.

De asemenea, medicii se tem ca numirea doctorului Ciuhodaru la MS ar insemna noi probleme pentru Institutul Regional de Oncologie (IRO), pe care el l-ar dori spital de urgente. "Ar fi foarte trist ca prin aceasta numire sa se deturneze din nou destinatia institutului. Zilnic vedem aici cazuri disperate, iar in clinica de oncologie nu este niciodata spatiu suficient. E foarte trist in UPU sa pui zilnic diagnostic de neoplasm. Dr. Ciuhodaru nu stie aceste lucruri, pentru ca el nu s-a confruntat cu astfel de cazuri. Noi, cei de aici, credem ca aceasta numire este un pericol pentru deschiderea IRO. Daca situatia continua sa stagneze, va fi din nou haos si in Spiridon, pentru ca nu se vor mai muta clinicile de oncologie si va fi din ce in ce mai aglomerat. E pacat ca pina acum dr. Ciuhodaru doar a discreditat munca unui colectiv intreg, si am fi vrut sa fie numit consilier o persoana care e implicata in toate aspectele medicinei de urgenta", a adaugat dr. Paulet.

"Sint sigur ca Ciuhodaru i-ar pune cianura lui Cepoi"

Seful Directiei de Sanatate Publica Iasi, dr. Vasile Cepoi, a acceptat ieri, la Bucuresti, sa conduca o echipa de specialisti care sa se ocupe cu implementarea reformei in sistemul sanitar. "A fost o discutie in care am fost intrebat daca m-as incumeta sa ma ocup de elaborarea si implementarea noii legi a sanatatii, insa deocamdata nu s-a stabilit de pe ce pozitie. Oricum, eu am acceptat sa conduc o echipa care sa se ocupe de implementarea acestei legi, indiferent care va fi varianta aleasa. Este posibil sa fac asta de pe pozitia de secretar de stat in MS, dar pot sa si ramin in continuare la DSP Iasi si sa coordonez din aceasta functie echipa de lucru. Personal, nu ma incinta foarte tare aceasta situatie, pentru ca as lua-o de la capat cu naveta, dar mi-am aratat disponibilitatea sa-mi aduc contributia in ceea ce priveste legea sanatatii", a declarat dr. Cepoi. Potrivit deputatului PDL Petru Movila, aseara, la Guvern, s-a decis ca, in structura ministerului, sa apara un al treilea post de secretar de stat, care va fi ocupat de Cepoi, hotarirea de guvern urmind a se publica azi in monitorul oficial.

Functia de director al DSP Iasi va fi preluata fie de directorul adjunct Lucian Indrei, fie de dr. Eugen Popescu, cel care a fost multi ani directorul medical al institutiei. Desi s-a speculat pe faptul ca dr. Cepoi ar fi fost adus in MS de catre proaspatul consilier onorific Tudor Ciuhodaru, seful DSP a infirmat acest lucru. De altfel, nici primarul Iasului nu crede intr-o prietenie intre cei doi. "Sint sigur ca doctorul Ciuhodaru i-ar pune cianura in pahar doctorului Cepoi, daca ar putea", a spus primarul Gheorghe Nichita.

––-

PDL nu stie daca sa se bucure sau nu pentru Ciuhodaru

Democrat-liberalii ieseni nu au o pozitie unitara in privinta ultimelor mutari din lumea medicala. Senatorul Mihaela Popa, vicepresedinte al PDL, are o parere buna despre competitia care se da la virful Ministerului Sanatatii. "Atit timp cit exista un Raed Arafat care a implementat cu succes un sistem de urgenta si atit timp cit exista un Tudor Ciuhodaru care a implementat alt sistem de urgenta pentru care are aprecierea si stima iesenilor, inseamna ca exista loc de mai multe variante ale sistemului de urgenta in sanatate, exact ceea ce promoveaza si proiectul noii legi a sanatatii. Nu as vrea sa ma pozitionez nici de o parte, nici de cealalta, deoarece exista o a treia solutie care propune cit mai multe variante pentru sistemul de urgenta. Sint adepta competitiei, si nu a monopolului. Consider ca profesionalismul si competitia unui sistem conduc la progres, in timp ce monopolul nu poate duce decit la regres", a declarat Mihaela Popa.

Deputatul PDL Nicusor Paduraru are insa o alta opinie. Acesta nu numai ca nu este de acord cu demisia lui Raed Arafat, dar critica si promovarea deputatului UNPR Tudor Ciuhodaru in functia de consilier onorific in Ministerul Sanatatii. "Raed Arafat este un om pe care il consider reper de atitudine si comportament. Capacitatea sa de a se dedica profesiei a depasit barierele politice pentru ca a fost in stare sa modernizeze serviciul medical de urgenta intr-un mod pe care nici un alt om politic sau medic nu au reusit sa o faca. Intre demnitatea si discretia doctorului Raed si politica de panarama cu drogati, oase rupte, etnobotanice si televiziuni chemate in strada la prima ora pentru a mai vorbi de cum si-a injunghiat soacra sau cum si-a taiat mina nea’ Traian cu faiul, prefer de departe civilitatea si eleganta doctorului Raed Arafat", a declarat Nicusor Paduraru.

Tudor Ciuhodaru a refuzat sa comenteze afirmatiile lui Nicusor Paduraru. "Daca are ceva de spus, ar fi bine sa-mi spuna in fata. Sper ca toti parlamentarii de Iasi sa sustina domeniul medical", a declarat Tudor Ciuhodaru.

Atit Tudor Ciuhodaru, cit si Nicusor Paduraru se afla pe lista posibililor candidati ai coalitiei de guvernamint la functia de primar.

"Este decizia ministrului, nu pot sa spun ca ma deranjeaza, nu vad cam ce putea sa realizeze parlamentarul Ciuhodaru consiliindu-l pe ministru", a spus, joi, la iesirea din Ministerul Sanatatii, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Vasile Astarastoae.

El a precizat ca din surse absolut sigure poate spune ca pe doctorul Vasile Cepoi nu l-a recomandat Ciuhodaru pentru functia de secretar de stat.

"Pe doctorul Vasile Cepoi nu l-a recomandat Ciuhodaru. Nu stiu cine l-a recomandat pe Andrei Georgescu, dar pe Cepoi nu l-a recomandat Ciuhodraru", a mai spus presedintele CMR.

Intrebat din nou cum comenteaza decizia ministrului Sanatatii, Ritli Ladislau, de a-l demite pe Tudor Ciuhodaru, presedintele CRM a reafirmat ca este "o decizie foarte buna".

Astarastoae a mai spus ca Ciuhodaru ar putea fi consultat atunci cand Ministerul Sanatatii va lucra la un proiect de lege privind reducerea consumului de etnobotanice, a violentei si a consumului de alcool.

 Astarastoae: Regret ca nu l-am invatat pe Tudor Ciuhodaru "bioetica"

COMPLETARE

 Presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Vasile Astarastoae, a declarat, joi, ca regreta faptul ca noul consilier onorific in Ministerul Sanatatii, Tudor Ciuhodaru, a facut doctoratul cu el si nu l-a invatat si "bioetica".

Vasile Astarastoae a venit, joi dimineata, la Ministerul Sanatatii, el declarand ca noul proiect de lege trebuie dezbatut cu profesionistii sistemului, iar pentru o prima intalnire el vine cu buna-credinta.

"Vin cu buna credinta in minister si sper sa facem o lege buna. Vreau sa discutam toate aspectele pe care astazi nu le avem elucidate", a spus presedintele CMR.

Intrebat cum comenteaza numirea medicului Tudor Ciuhodaru in functia de consilierul onorific la Ministerul Sanatatii, Vasile Astarastoae a spus ca regreta ca nu l-a invatat ce este "bioetica".

La Ministerul Sanatatii au loc consultari cu organizatiile profesionale ale medicilor, farmacistilor si asistentilor medicali in cazul proiectului Legii sanatatii.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania a fost indrumatorul lui Tudor Ciuhodaru la doctorat. Teza de doctorat sustinuta de Ciuhodaru in 2010, in dezbatere publica, a fost "Pacientul suicidar in serviciul de urgenta".

Doctorul Tudor Ciuhodaru, deputat UNPR si numit, marti, consilier onorific la Ministerul Sanatatii pe probleme de urgenta, a venit, miercuri, la Guvern si i-a prezentat premierului Emil Boc pe medicii Andrei Georgescu si Vasile Cepoi ca facand parte din echipa care va lucra la legea privind sanatatea si serviciile de urgenta.

Premierul a semnat deciziile de numire de numire a lui Andrei Georgescu si Vasile Cepoi in functiile de subsecretar si, respectiv, secretar de stat in Ministerul Sanatatii. Noul secretar de stat va coordona in mod direct, alaturi de ministru, procesul de reforma in sistemul de sanatate.

Raed Arafat a demisionat, marti, din functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, in urma nemultumirilor privind noile prevederi referitoare la medicina de urgenta din proiectul Legii sanatatii si ca urmare a criticilor formulate la adresa lui de catre presedintele Traian Basescu.

Arafat a declarat ca a demisionat din functia de subsecretar de stat pentru ca iesind din Ministeul Sanatatii va putea apara mai bine sistemul de urgenta, precizand ca nu poate intra in polemici cu nimeni pe aspecte care necesita discutii tehnice.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Vasile Astarastoae, declara, marti, ca regreta faptul ca seful statului, in loc sa fie moderator, a intervenit si a generat demisia lui Raed Arafat, precizand ca spera ca in locul acestuia "sa nu vina un saltimbanc, un clovn".

"Raed Arafat este un profesionist care a realizat un proiect si pe care l-a dus pana la capat, dar a carui voce nu a mai fost ascultata, desi el este cel care a creat un sistem integrat de urgenta care functioneaza foarte bine in Romania", a spus profesorul Vasile Astarastoae.

El a adaugat ca noua lege a sanatatii trebuie discutata nu o luna – doua, ci mai mult si ca trebuie evaluat si impactul acesteia asupra populatiei. (Mediafax)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii