Batalie crincena pe o padure cit Iasul de mare

vineri, 09 iunie 2006, 21:48
6 MIN
 Batalie crincena pe o padure cit Iasul de mare

Singurul urmas al imensei averi, o batrinica evreica, aproape ca nu avea nici ce minca pina luna trecuta. Pe 30 mai, Zapodeanu i-a cumparat cu 3 miliarde drepturile succesorale ce pareau pina atunci deloc promitatoare, datorita incilcelilor incredibile privind mostenirea. 6 zile mai tirziu, batrina rupe contractul si trece de partea taberei adverse. Din acel moment lucrurile se precipita iar lupta pentru fabuloasa avere devine crincena, pe viata si pe moarte. Depasita si coplesita total de amploarea evenimentelor, primaria din Deleni a trimis toate actele la Iasi. Juristii din Prefectura si-au pus miinile in cap. Cititi o poveste adevarata demna de scenariu de film!Pe holurile Prefecturii se duce in aceste zile o batalie pentru un pot de 10 milioane de dolari. O padure cit intreg intravilanul Iasului a iscat interese enorme. Andrei Toma, membru al comisiei judetene de fond funciar, si cunoscutul om de afaceri Ioan Zapodeanu se bat pentru 3.700 ha de padure din Deleni. Prinsa intre cele doua tabere, Anisia Fischer, urmasa fostului proprietar, inclina cind spre una, cind spre cealalta. Primaria Deleni, coplesita, a renuntat sa mai incerce sa descurce itele povestii, dosarele urmind sa ajunga la Iasi pentru a fi analizate de juristii Prefecturii.
Povestea mostenirii
Povestea averii din jurul Deleniului isi are originea la inceputul secolului trecut, in 1912, cind Froim Fischer a cumparat, de la cel mai important boier din zona, Grigore Ghica-Deleni, o mosie de 3.495 ha, formata in cea mai mare parte din padure. Pentru administrarea proprietatii, Fischer si-a infiintat in 1915 o societate, Froim Fischer&Comp, avind ca obiect de activitate exploatarea, prelucrarea si exportul lemnului. Dupa inca 9 ani, Froim Fischer si-a marit proprietatea, cumparind alte 247 ha de padure. In 1940, in firma lui Fischer si-au facut aparitia nume noi, presedintele Consiliului de Administratie devenind Carol Meissner, iar cei doi fii ai lui Froim Fischer, Leon si Carol, fiind doar directori administrativi. Totodata, firma si-a schimbat numele in Forestiera SA. Dupa inca un an, locul lui Meissner ca sef al CA a fost luat de Camil Motas. „Legea romanizarii, aparuta in 1940, interzicea evreilor sa administreze societati, ceea ce l-a fortat pe Fischer sa introduca in firma, ca actionari, persoane de etnie romana. Acest fapt nu aducea insa nici o atingere dreptului de proprietate al lui Fischer, intrucit Forestiera doar administra terenul aflat in posesia lui Fischer”, a declarat avocatul Liviu Filip, care cunoaste cazul. In 1948, actionariatul Forestiera SA Deleni ii cuprindea pe cei doi frati Fischer, cu cite 1.500 de actiuni, pe Camil Motas, cu 5.500 de actiuni, pe Vasile Iamandi, cu alte 500 de actiuni si Banca Nationala, cu 3.000 de actiuni (devenita actionara in urma nereturnarii unui credit).
O firma cu acelasi nume ca cea din ’41
Padurea din Deleni a fost confiscata de stat in 1949. Unul dintre cei doi fii ai lui Froim Fischer, Leon, a emigrat in Israel, unde a si murit fara urmasi. Celalalt frate, Carol Fischer, murise la rindul sau in 1956, avind insa un fiu, pe Iancu Fischer. Vaduva acestuia, Anisia Sebastiana Fischer, care locuieste in Bucuresti, a devenit in 2005 punctul cheie al actiunilor de retrocedare a vechii mosii. „Batrina nu s-a ocupat direct de retrocedare. A imputernicit-o pe Adriana Toma (n.r. – urmasa a lui Camil Motas, unul dintre romanii deveniti actionari dupa „romanizare”) sa se ocupe de proceduri. Apoi insa, ne-am trezit cu inca un dosar, depus de o firma, Forestiera SA Deleni”, a precizat Gheorghe Furtuna, primarul comunei Deleni. Fondata initial doar de urmasii lui Camil Motas, noua Forestiera Deleni a cerut vechea mosie Fischer ca succesoare a firmei fondate de acesta. Practic, conform precizarilor primarului, in noiembrie 2005, la primaria Deleni erau depuse, pentru acelasi teren, o cerere de retrocedare din partea vaduvei nepotului lui Froim Fischer si o alta din partea urmasilor partenerilor de afaceri ai acestuia. „La ora actuala, actionariatul Forestiera Deleni ii reuneste pe urmasii actionarilor din 1948. Am cooptat-o si pe Anisia Fischer, l-am gasit si pe fiul lui Iamandi, care locuieste in Canada. Padurea din Deleni s-a aflat in proprietatea firmei, iar Forestiera Deleni, ca succesoare a vechii Forestiera, este indreptatita sa ceara punerea in posesie”, a spus Andrei Toma, sotul Adrianei Toma, urmasa a lui Camil Motas.
„Cind i-am dat banii, batrina nici nu avea ce minca”
In urma cu 10 zile, in joc a intrat insa si cunoscutul om de afaceri iesean, latifundiarul Ioan Zapodeanu. Acesta a cumparat, pe 30 mai a.c., contra sumei de 3 miliarde lei, drepturile succesorale ale Anisiei, urmasa singurului frate cu mostenitori din cei doi ai proprietarului evreu initial. Concret, Zapodeanu i-a platit acesteia 1,5 miliarde lei pe loc, in contul proprietatii pe care aceasta ar fi putut-o obtine la Deleni. Inca 1,5 miliarde urmau sa fie primiti de Anisia Fischer dupa ce Zapodeanu ar fi reusit sa obtina punerea in posesie. „Am tras un bilet la loto, asa cum fac multi si cum am mai facut-o si alta data. Daca iese, bine, daca nu, asta e. I-am cumparat practic dreptul de mostenitoare in ideea ca, daca obtin terenul, imi recuperez investitia. Cind i-am dat banii, batrina nici nu avea ce minca”, a explicat Zapodeanu. In aceeasi zi, Anisia Fischer a anulat procura acordata initial Adrianei Toma, mostenitoarea actionarului roman Motas, si a intocmit o alta procura, pe numele latifundiarului Zapodeanu. Tot pe 30 mai, Fischer a semnat o declaratie notariala prin care afirma ca nu are nici o legatura cu Forestiera SA Deleni sau cu urmasii lui Motas. „Nu am solicitat niciodata si nu doresc sa fiu actionar la SC Forestiera Deleni SA. Precizez ca Toma Adriana si-a depasit mandatul dat conform procurii, pe care de altfel am revocat-o. Totodata, declar ca sint singura succesoare a titularului de drept a Societatii Anonime Froim Fischer&Comp, societate transformata de regimul Antonescu in Societatea Forestiera Deleni SAR”, a scris Anisia Fischer in declaratia data la notar in ziua in care a primit banii de la Zapodeanu.
Lupta devine crincena
Din acest punct, lucrurile au inceput sa se precipite, iar batalia pentru padurea lui Froim Fischer a devenit crincena. Pe 5 iunie, batrina a revocat procura emisa in favoarea lui Zapodeanu. „A zis ca revoca si contractul prin care mi-a vindut dreptul de mostenire. Mi-a bagat banii inapoi in cont. Eu, acum, ce sa zic? Contractul nu poate sa-l revoce decit in instanta, nu pe vorbe. Daca ar fi pe-aia dreapta, pot sa iau banii ca pe un cadou, nu? Mi-e mila de biata batrina, ca a fost indusa in eroare de familia Toma. O sa-i dau banii inapoi, pentru ca, ce este platit, e bun platit. Ramin sa ma bat cu Toma”, a precizat Zapodeanu.
Primarul din Deleni spune ca e depasit in caz
Argumentele celor doua tabere sint seci, dar anunta o batalie pe viata si pe moarte. Toma sustine ca Forestiera SA Deleni este succesoarea firmei lui Froim Fischer, care ar fi avut in proprietate initial padurea. De cealalta parte, Zapodeanu se declara posesorul de drept al drepturilor de mostenitor ale lui Froim Fischer, sustinind ca padurea din Deleni nu a fost niciodata in patrimoniul Forestiera anilor ’40. „Forestiera «veche» administra padurea si atit, proprietatea fiind a lui Fischer personal. Mai mult, Forestiera de acum nu poate fi succesoarea celei vechi, pentru ca legea nu permite acest lucru. Legea ofera acest drept doar asociatiilor, composesoratelor, dar nu societatilor comerciale. Nu poti sa infiintezi pur si simplu o firma cu acelasi nume cu una desfiintata si sa spui ca ai dreptul la patrimoniul acesteia”, a explicat Filip, avocatul angajat de Zapodeanu sa-i apere interesele.
Prins intre imensele presiuni ale lui Toma si Zapodeanu, primarul comunei Deleni pare coplesit: a preferat sa lase autoritatile judetene sa descurce lucrurile. „De la comisia locala, dosarul pleaca cu propunerea de invalidare a dreptului de proprietate, pentru ca nu s-a demonstrat calitatea de mostenitor a firmei sau a omului. Prefectura are o armata de juristi. Este vorba de 3.700 de hectare, iar noi nu sintem experti in drept comercial sau mai stiu eu de care. Oricum, toate dosarele sint reanalizate la judet”, a incheiat Furtuna. Pina aseara, Anisia Fischer nu a putut fi contacta telefonic pentru a-si preciza punctul de vedere.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii