Afaceri cu miros de sfecla la Directia Agricola

miercuri, 28 martie 2001, 23:00
4 MIN
 Afaceri cu miros de sfecla la Directia Agricola

Limitarea coruptiei si a birocratiei a fost una dintre principalele melodii interpretate de PDSR in campania electorala. Liderii centrali si locali ai acestei formatiuni politice dadeau asigurari ca o data cu accesul la putere nu vor mai exista functionari publici corupti si nu vor mai fi promovate interesele de grup, asa cum au facut-o, timp de patru ani, predecesorii lor taranisti. Implicarea membrilor PDSR in afaceri, pare a fi din ce in ce mai evidenta insa. In primul scandal de acest fel este implicat directorul Directiei Agricole, Ioan Toma, unul dintre primii directori ai institutiilor descentralizate numiti in functie de PDSR. Acesta este acuzat ca a incercat sa intemedieze, sub amenintari, o afacere de 600 de milioane de lei dintre fabrica de zahar din Bucecea si Agrosem, o societate care produce si comercializeaza saminta de sfecla de zahar.
Directorul fabricii de zahar Siretul din Bucecea, Iustinian Bozi, sustine ca a fost contactat de directorul Directiei Agricole Ioan Toma, care i-a cerut sa cumpere cinci tone de seminte de sfecla de zahar de la unul dintre fostii directori ai Directiei Agricole, Ovidiu Zarug, cel care administreaza societatea Agrosem. "Am fost contactat in urma cu doua saptamini, insa am refuzat politicos pentru ca stiu care este calitatea semintelor comercializate de firma respectiva. Saptamina trecuta am fost sunat din nou si mi s-a spus ca daca nu cumpar seminte de la Zarug va aduce moldoveni la Botosani, care sa preia sfecla de zahar, in asa fel incit eu sa ramin fara materie prima. Cu alte cuvinte am fost amenintat pentru ca am refuzat sa intru in afacerile lor din care se iau comisioane. Domnul Toma nu intelege ca afacerea pe care o desfasor eu este una serioasa. Si nu mai intelege ceva, ca sfecla de zahar este o materie prima care nu se poate exporta, dar domnul Toma nu stie acest lucru", spune Iustinian Bozi.
Directorul fabricii de zahar Siretul sustine ca saminta produsa si comercializata de firma Agrosem este de o calitate mai slaba si ca ofera o productivitate scazuta. Iustinian Bozi spune ca anul trecut au fost insamintate cu seminte de la Agrosem citeva mii de hectare de teren agricol, insa la recoltat nu a iesit mai nimic, taranii pierzind in medie doua milioane de lei la hectar. "Anul trecut s-au semanat hectare intregi cu seminte de la Agrosem, insa nu a iesit nimic, iar taranii au pierdut banii. Eu nu pot cumpara astfel de seminte. In Romania exista doar doua unitati care produc si comercializeaza seminte de sfecla de zahar certificate, este vorba de Romsiz Ghimbav, de unde am cumparat si noi, si de Institutul de Cercetari pentru Cultura Sfeclei de Zahar Fundulea", afirma Bozi.
Directorul Directiei Agricole Ioan Toma respinge acuzatiile directorul fabricii de zahar Siretul declarind ca nu au fost solicitari imperative, ci doar rugaminti ca acesta sa cumpere saminta de la Agrosem. "Nu este adevarat ca i-am cerut sa cumpere sfecla de la Agrosem. Domnul Zarug a venit la mine cu o oferta de seminte de sfecla si m-am gindit ca oferta e buna, de aceea l-am contactat pe domnul Bozi, pentru ca pe mine ma intereseaza ca suprafata agricola a judetului sa fie cultivata. Este adevarat ca am vrut sa il ajut pe domnul Zarug pentru ca am vrut ca banii sa ramina la o firma din Botosani, pentru ca aceasta sa se dezvolte si sa creeze locuri de munca", a declarat Ioan Toma. Moldovenii, despre care directorul Siretul spune ca a venit la invitatia expresa a directorului Directiei Agricole, s-au aratat dispusi sa ofere 10 kilograme de zahar in plus fata de Siretul pentru fiecare tona de sfecla receptionata. Toma infirma declaratiile lui Bozi declarind ca producatorii de zahar de peste Prut au venit, la Botosani, la invitatia Prefecturii si nu a Directiei Agricole, insa nici prefectul, nici subprefectul nu confirma ca ar fi facut vreo invitatie moldovenilor. Asa ca pina una alta afirmatiile directorului de la Siretul stau in picioare si asta pare a fi o afacere facuta dupa cunoscutul model de presiune taranist.
Prefectul Macaleti crede ca directorul Directiei Agricole a procedat normal, fiind interesat de a promova interesele oamenilor de afaceri din Botosani. "Nu cred ca Agrosem vinde seminte de sfecla de zahar fara certificat de calitate. Deci, daca are certificat de calitate, cred ca domnul Bozi ar trebui sa se gindeasca sa ia din Botosani aceasta saminta, pentru ca sa nu raminem noi, Botosaniul, ca si alta data, la coada. Putem fi parteneri de afaceri intii intre noi botosanenii, dupa aceea sa se mearga in alta parte", a spus Costica Macaleti.
Afacerea cu seminte de sfecla de zahar, avind ca intermediar pe directorul Directiei Agricole, are loc intr-un moment in care prefectul Costica Macaleti tocmai a declarat, prin intermediul presei, razboi tuturor sefilor de institutii descentralizate si functionarilor publici care isi depasesc atributiile. "Domnul Zarug este cunostinta de a mea, insa cum il cunosc pe domnul Zarug, asa il cunosc si pe domnul Bozi si pe domnul Toma. Nu cred ca saminta de sfecla de zahar cu certificat este PDSR-ista sau de alta culoare politica" a mai spus prefectul. Ne vom interesa si noi la Ministerul Agriculturii sa evdem parerea acestora despre interventiile "botosanene" ale directorului Toma care roaga pe cineva sa cumpere saminta de la un coleg de-al lui si la refuzul acestuia, ca prin farmec apar moldovenii care vor sa cumpere sfecla de zahar in acest fel existind pericolul ca fabrica Siretul Bucecea sa ramina fara materie prima. Pentru nu numai firma unde este administrator Ovidiu Zarug este din Botosani ci si Siretul. Si daca se inchide pentru ca nu au materie prima cei care ramin fara serviciu se cheama tot someri din Botosani. (Cristian LUPASCU)

Comentarii