Afaceri de miliarde in familie

sâmbătă, 24 noiembrie 2001, 00:00
6 MIN
 Afaceri de miliarde in familie

Miliarde de lei au intrat de la inceputul anului si vor continua sa intre si in 2002 in conturile firmelor lui Constantin Contac, din repararea drumurilor judetene. Banii urmeaza circuitul Consiliul Judetean, unde vicepresedinte este Constantin Contac, Directia Judeteana de Drumuri si Poduri (DJDP), unde director general este Liviu Contac, fiul lui Constantin si se opresc in final la SC Transporturi Auto SA (SC TA SA), unde actionar principal este Constantin Contac.
Acest lucru a fost si este posibil prin faptul ca SC Transporturi Auto SA a cistigat mai mult de jumatate din obiectivele scoase la doua licitatii din acest an de catre DJDP. La licitatia din 7 mai a.c., SC TA SA a reusit sa ia fata unor firme de renume in domeniu, precum Codin, Conrec sau Genesis, cistigind absolut toate cele sase obiective licitate pentru tratament asfaltic. Pe 21 mai, intre DJDP si SC TA SA s-au semnat contracte pentru respectivele drumuri, din care societatea vicepresedintelui CJ a incasat sau urmeaza sa incaseze suma totala de 14,25 miliarde lei. Potrivit clauzelor contractuale, SC TA SA nu executa integral lucrarile in acest an, ca atare primind doar o parte din sumele mentionate, circa patru miliarde lei, restul avind sa fie primit cel mai probabil in 2002.
Tot la licitatia mentionata, SC TA SA si-a mai adjudecat, pe linga toate tratamentele asfaltice si pietruirea DJ 282 H. Tronsonul cistigat este de 11,54 kilometri pe relatia Rauseni-Calarasi, contractul stabilind primirea de catre societatea a unei sume de 0,1249 miliarde lei pentru fiecare kilometru lucrat.
Marea lovitura a fost data insa la o licitatie din 19 septembrie a.c. Directia a scos la licitatie pentru executarea unui strat bituminos 20,75 kilometri de pe DJ 296 Botosani-Roma-Nicseni. Obiectivul a fost astfel scos la licitatie incit firma SC TA SA a fost singura din judet care putea indeplini cererea DJDP. Aceasta a solicitat prin anunt executarea de "strat bituminos foarte subtire executat la rece (slurry-seal)", ori, in intreg Botosaniul, o singura societate poate turna bitum la rece. Bineinteles, este vorba de SC Transporturi Auto SA care astfel a mai semnat un contract cu DJDP in jurul a opt miliarde lei.
Adunind la aceste opt miliarde lei cele 15,6 miliarde lei de la obiectivele licitate in primavara, rezulta ca, numai in urma licitatiilor organizate in acest an de DJDP, SC TA SA si-a adjudecat lucrari de circa 23,6 miliarde lei. Pentru a va face o imagine despre ce inseamna aceasta suma, va vom spune ca reprezinta subventia acordata societatii Eltrans pe sase-sapte ani sau veniturile proprii ale Primariei Botosani pe jumatate de an sau salariile celor 800 de angajati Termica pe patru-cinci luni de zile.
Constantin Contac nu crede insa ca societatea al carui actionar principal este are avantaje pentru ca el este si vicepresedintele CJ, institutia care da banii, iar fiul sau director la DJDP, unitate care organizeaza licitatiile. "Directia de Drumuri a facut publica licitatia si in Monitorul Oficial. Puteam sa spun eu cuiva din tara sa nu participe la ea? Administratia Nationala a Drumurilor este cea care recomanda folosirea metodei slurry-seal, iar eu am un utilaj modern, adus din Europa, care executa astfel de lucrari", explica vicepresedintele si actionarul Contac.
Cele circa 23,6 miliarde lei nu reprezinta nici intr-un caz singurii bani care ajung in buzunarele lui Contac din afacerile legale, dar de o moralitate discutabila, in domeniul drumurilor judetene. Miliarde de lei intra in conturile firmelor si prin alte contracte. Astfel, in acest an, ALDP Iasi a executat doua impietruiri, pe drumurile Dingeni-Mihalaseni si Dingeni-Hanesti, in valoare totala de circa un miliard lei. Firma cu sediul central in Iasi a luat in subantrepriza, adica a cedat o parte din lucrari, societatii Transporturi Auto. Cum a ajuns tocmai ca tot SC TA SA, care deja cistigase o multime de alte lucrari, sa fie luata in subantrepriza se poate explica prin faptul ca seful santierului Botosani al ALDP Iasi este Dan Lazaruc, nimeni altul decit cumnatul lui Constantin Contac. Alti bani s-au cistigat din relatia cu Genesis International. Firma a executat in acest an lucrari pe drumurile Saveni-Cotusca si Dorohoi-Dumeni, in valoare de circa 60 miliarde lei, bani care, deocamdata, nu au ajuns in totalitate in conturile firmei. O mare parte din agregatele folosite la reciclari au fost aduse de la balastiera detinuta de SC Con 2000 SA, societate pe care Constantin Contac o controleaza prin actiunile pe care le are ca persoana fizica si prin cotele detinute de 99 CCC si Transporturi Auto, firme la care principalul pilon este tot Constantin Contac. Veniturile de pe drumuri ale vicepresedintelui CJ nu se opresc insa nici aici. Licitatia pentru activitatea de iarna pe anul 2001 a fost cistigata tot de SC Tranposturi Auto SA, din aceasta afacere societatea avind de incasat in jurul a 1,7 miliarde lei.
In timp ce societatile lui Contac prospera de la o zi la alta, SC Drumuri si Poduri SA, firma al carui actionar este Consiliul Judetean si al carei interese, prin postul de vicepresedinte pe care il ocupa, ar trebui ca vicele Contac sa le reprezinte, face pasi mari spre faliment. "Este inadmisibil ca licitatiile pe bani publici sa fie organizate de Directia de Drumuri, unde director este fiul lui Constantin Contac si sa fie adjudecate intr-o buna parte de SC Transporturi Auto SA, societate al carei actionar principal este Constantin Contac. In urma discutiilor pe care le-am avut cu domnul Contac am ajuns la concluzia ca SC Drumuri si Poduri SA nu are sanse prea mari sa obtina modernizari de drumuri nici in 2002", ne declara Ioan Ciobanu, inginer-sef al SC DP SA.
Reprezentantul guvernului in teritoriu a vizitat zilele trecute parcul auto pentru iarna al lui Constantin Contac. "Dumnealui a fost inspirat sa cumpere acel utilaj care poate asfalta la rece. Ma feresc sa comentez chestiunea cu gradele de rudenie si cred totusi ca trebuie sa privim si dotarile sau bonitatea firmei dumnealui", afirma prefectul Costica Macaleti. (Viorel SURUGIU)
Inflorirea firmelor lui Constantin Contac
Desi Constantin Contac sustine ca inlantuirea CJ – DJDP – Transporturi Auto, cu toate rubedeniile de pe traseu, nu are nici o legatura cu adjudecarea a tot mai multe lucrari de reparatii ale drumurilor judetene, cifrele de afaceri ale firmelor la care este actionar principal spun cu totul altceva. La finele anului 1998 cind, in luna august, Liviu Contac a devenit director general la DJDP, iar majoritatea licitatiilor pentru refacerea soselelor judetene avusesera deja loc, SC Transporturi Auto SA nu figura in topul firmelor judetene intocmit de Camera de Comert, Industrie si Agricultura (CCIA). Acest lucru inseamna ca, potrivit regulilor de accedere in top ori societatea avea restante la plati obligatorii (asigurari sociale, taxe si impozite, etc.) mai mari de 20% din cifra de afaceri, ori ca aceasta cifra era sub 100 milioane lei sau profitul brut mai mic de zece milioane lei.
Situatia s-a schimbat radical la sfirsitul anului 1999, cind licitatiile pentru repararea si modernizarea drumurilor au fost tinute de DJDP, iar Liviu Contac era director general al unitatii. Astfel, SC Transporturi Auto SA avea o cifra de afaceri de 7,787 miliarde lei, cu care ocupa locul 78 in topul judetean al firmelor pe 1999 si un profit brut de 243,3 milioane lei, suma care o situa pe locul 94 in amintitul clasament. Tot in acest an, familia Contac se mai pricopseste cu o societate, SC 99 CCC SRL, care incheie anul cu o cifra de afaceri de 1,824 miliarde lei si un profit de 301,05 milioane lei. Obiectul de activitate al firmei: "comert cu ridicata al bunurilor de consum, altele decit cele alimentare". Cifra de afaceri a 99 CCC, care bate spre doua miliarde lei, a fost realizata cu un numar mediu de doar doi salariati, ceea ce inseamna ca, pe cap de angajat, s-a obtinut o cifra de afaceri de 914 milioane lei.
O adevarata explozie o inregistreaza veniturile firmelor la care Constantin Contac este actionar principal la finele anului 2000, an la jumatatea caruia acesta a devenit vicepresedinte al Consiliului Judetean. Astfel, cifra de afaceri la SC Transporturi Auto SA este de doua ori si ceva mai mare decit anul precedent, ajungind la 16,629 miliarde lei, in timp ce profitul efectiv s-a inzecit, crescind de la 0,243 miliarde lei la 2,595 miliarde lei, cu aceste sume SC TA SA ocupind acum locurile 50, respectiv 27 in topul judetean al firmelor. In toamna anului 2000, se infiinteaza societatea SC Con 2000 SA, controlata tot de Constantin Contac. Ca persoana fizica la aceasta firma el are 5% din actiuni, apoi, SC 99 CCC SRL detine 35%, in timp ce SC Transporturi Auto SA are 10% dintre actiuni. SC Con 2000 SA a cumparat dupa infiintare balastiera de la Liteni de unde Contac se aprovizioneaza cu agregate pentru repararea drumurilor. In doar trei luni de activitate, Con 2000 reuseste performanta de a realiza o cifra de afaceri de 2,896 miliarde lei. Mai mult decit atit, Con 2000 reuseste in cele trei luni sa contabilizeze un profit net de 2,242 miliarde lei, adica mai mult decit profitul cumulat al tuturor celorlalte societati din industria extractiva, ramura in care este inclusa si Con 2000. (V. SURUGIU)

Comentarii