Botosanenii stau prost cu dintii

luni, 18 martie 2002, 00:00
2 MIN
 Botosanenii stau prost cu dintii

Starea de sanatate buco-dentara a botosanenilor este dezastruoasa. Principala cauza a numarului foarte mare de afectiuni stomatologice este lipsa cunostintelor de igiena buco-dentara. Dupa datele culese de medici, doar 39% dintre copii cunosc notiuni despre caria dentara si numai 12% stiu despre importanta ei in patologia generala. Circa 78% dintre acestia se prezinta la medicul stomatolog doar dupa aparitia durerii si a complicatiilor si nu la controale profilactice. Nici adultii nu "stau" mai bine la acest capitol. Circa 25% dintre ei nu au cunostinte despre boala de focar, care poate da complicatii in organism, iar aproximativ 59% se adreseaza medicului de familie doar atunci cind apare durerea. "Totusi, odata ce a fost introdusa notiunea de medic stomatolog de familie, a crescut controlul periodic pina la 30%. Prin educatia stomatologica pe care o facem permanent, speram ca populatia sa invete despre riscul pe care il au aceste afectiuni asupra intregului organism", a declarat dr.Viorel Gasan, directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica.
Indicele de frecventa al cariei dentare, boala cel mai des intilnita la om, este ingrijorator pentru medici. 94,5% dintre copiii cu virste intre 6 si 14 ani au carii dentare. Acest lucru afecteaza dentitia temporara, dind complicatii in eruptia dentara definitiva. Nici odata cu cresterea in virsta frecventa cariei dentare nu scade. La adolescentii de 16 ani, frecventa cariei este de 84%. "Acest lucru poate fi explicat printr-o lipsa de preocupare si de educatie sanitara din partea parintilor si a cadrelor didactice. Desfiintarea cabinetelor de stomatologie pediatrica a avut un rol important si se traduce foarte usor in starea actuala de sanatate buco-dentara a copiilor", a mai spus dr.Viorel Gasan.
O alta categorie a afectiunilor aparatului dento-maxilar o reprezinta anomaliile dentare, care in ultimul timp sint destul de numeroase, mai ales la fete. Cei mai afectati de aceste anomalii sint copiii cu virste intre 9-11 ani. De vina pentru frecventa mare a anomaliilor sint obiceiurile vicioase, care constituie in 36% din cazuri o cauza majora la copiii intre 4-8 ani. "Terapia ortodontica trebuie inceputa cit mai devreme, stimulind si ghidind fortele de crestere in perioada de activitate maxima a cresterii. La acest moment, dispunem de modalitati terapeutice variate, mimogimnastica, reeducarea functionala prin combaterea respiratiei orale, deglutitiei infantile sau interpunerea limbii intre arcadele dentare", a spus directorul adjunct al DSP. (Lucian SIMINIUC)

Comentarii