In Cotusca nu se poate construi o piata din cauza unui chiosc

joi, 07 mai 1998, 23:00
4 MIN
 In Cotusca nu se poate construi o piata din cauza unui chiosc

Piata de alimente a comunei Cotusca deserveste peste 10 mii de locuitori. In zilele de tirg
se aduna in jurul tarabelor sateni din mai toate comunele invecinate. Desi extrem de necesara, piata din Cotusca este amenintata de mai multa vreme cu inchiderea de catre Inspectoratul de Sanatate Publica, tarabele pe care taranii isi expun marfurile fiind neacoperite si situate la numai 2 metri departare de sosea. Praful stirnit de circulatia vehiculelor se depune pe alimentele scoase la vinzare, ISP considerind ca actuala amplasare a pietei nu satisface conditiile igienico-sanitare de functionare. Gheorghe Mihalache, primarul comunei, s-a gindit sa le ofere concetatenilor o piata noua, cu hala de carne si lactate moderna, faiantata si dotata cu apa curenta. "Timp de doi ani m-am tot gindit de unde sa procur materiale de constructie si resursele de finantare necesare, am dispus intocmirea memoriului tehnic al investitiei, iar dupa sarbatorile de Paste din acest an urma sa incepem. Am facut rost de boltari din demolarea unui grajd, am procurat tigla si lemn pentru constructie din demolari, balast si nisip avem de la balastiera din comuna, iar oamenii sint dispusi sa faca si munca patriotica. Insa nu am reusit sa incepem lucrarile din cauza unui amarit de chiosc aflat in perimetrul de constructie si pe care Prefectura nu ne lasa sa-l demolam" declara Gheorghe Mihalache.
Ghimpele care sta in coasta Primariei Cotusca si din cauza caruia nu poate fi realizata piata este un chiosc din caramida, de aproximativ 2 pe 4 metri, aflat exact pe locul unde se va afla hala de carne. In 1991, Comisia de lichidare a CAP Cotusca a vindut Prodcoop Botosani chioscul cu pricina. Deoarece terenul pe care este construit chioscul apartine domeniului public, Prodcoop s-a angajat la plata unei taxe de concesionare, taxa care nu a fost insa niciodata varsata in casieria Primariei. De circa o luna, chioscul a fost vindut de catre Prodcoop lui Ion Acasandrei, consilier local la Cotusca, pentru ca acesta sa isi poata desfasura nestingherit micul comert cu bauturi alcoolice la pahar, comert pe care il practica si pina acum, insa ca angajat al Prodcoop. Noului proprietar nu i-a fost eliberata de catre primarie autorizatia de instrainare a terenului necesara vinzarii.
Mihalache a emis pe 15 decembrie 1997 decizia nr. 76, prin care cerea Prodcoop-ului sa isi demoleze chioscul. Decizia a fost luata in baza referatului 2307/1997 care certifica faptul ca Prodcoop nu a platit niciodata chirie pentru terenul pe care se afla chioscul. "Pe la sfirsitul lui ianuarie m-am trezit cu citatie la tribunal, Prefectura actionindu-ma in contencios administrativ sub acuzatia ca nu am respectat procedura legala de demolare. Potrivit lor, eu ar fi trebuit sa astept ca Prodcoopul sa depuna o cerere prin care sa-si ceara demolarea, dar cine isi taie singur craca de sub picioare? In loc sa aprecieze faptul ca o investitie de 42 de milioane se construieste fara efortul financiar al Prefecturii, ei au cautat o modalitate prin care sa impiedice aceasta investitie".
Pe 16 aprilie, dupa cel de-al doilea termen de judecata, apelul Prefecturii a fost admis, dispozitia data de Mihalache fiind anulata. Negru de suparare, cu toate materialele si oamenii pregatiti sa inceapa constructia halei, primarul de Cotusca se vede nevoit sa astepte pana cind actualul proprietar al chioscului, Ion Acasandrei, isi va cere singur demolarea. Gheorghe Munteanu, seful Serviciului Contencios Administrativ din cadrul Prefecturii ne-a informat ca primarul Mihalache a incalcat Legea 69, el trebuind sa ceara de la inceput evacuarea pe cale judecatoreasca a chioscului. Gheorghe Munteanu a declarat: "Prefectura a trimis intii lui Mihalache o solicitare de revocare a dispozitiei proprii si abia apoi a fost silita sa-l actioneze in contencios administrativ". Primarul sustine ca Prefectul ar fi trebuit sa dea el insusi primul exemplu de respectare a Legii 69, dupa parerea lui Mihalache reprezentantul Executivului in plan local fiind obligat sa apere domeniul public. "Daca ma credeti, nici nu stiu cum arata prefectul. Niciodata nu am fost convocat la o intilnire cu primarii din judet. Mi se pare ca putin ii pasa de adevaratele prioritati ale comunelor. Cred ca are o antipatie deosebita pentru mine, desi nu ma cunoaste. Am auzit ca vrea sa ma demita".
Reamintim cititorilor ca Gheorghe Mihalache a facut in decembrie anul trecut greva foamei pentru ca Prefectura sa-i aprobe o lista de revendicari in folosul comunei. Tot el s-a zbatut ca scoala din Mihail Kogalniceanu si gradinitele din Nichiteni, Ghireni si Crasnaleuca sa fie demolate din cauza riscului mare pe care il prezentau pentru copii, aflindu-se intr-o stare avansata de degradare. De aceasta data primarul este hotarit sa inainteze recurs si "sa mearga pina in pinzele albe" pentru construirea pietei noi din Cotusca. ( Dana BEJENARU )

Comentarii