Prefectul isi apara dreptul de a fi platit pentru activitatea in diverse consilii de administratie

marți, 26 ianuarie 1999, 00:00
2 MIN
 Prefectul isi apara dreptul de a fi platit pentru activitatea in diverse consilii de administratie

O hotarire de Guvern, publicata in Monitorul Oficial nr.194 din 26 august 1996, interzice prefectilor sa faca parte din adunarile generale ale actionarilor, cit si din consiliile de administratie ale societatilor cu capital majoritar de stat. Acest lucru pune sub semne de indoiala legalitatea prezentei prefectului Alexandru Simionovici in Consiliul de administratie al SC Cerealcom SA Botosani, societate cu capital majoritar de stat. SC Cerealcom nu este singura societate unde prefectul de Botosani are un cuvint de spus. El mai face parte din CA de la SC Aurora si pina nu demult era membru in conducerea societatii Siretul Bucecea. In cazul ultimelor doua societati, oportunitatea prezentei lui Alexandru Simionovici in consiliile de administratie nu poate fi pusa la indoiala, desi articolul 107 din legea administratiei publice locale specifica faptul ca "prefectul sau subprefectul… nu pot avea o functie sau o activitate profesionala salarizata in cadrul regiilor autonome, a societatilor comerciale sau oricaror organizatii sau unitati cu scop lucrativ".
Alexandru Simionovici afirma ca prezenta lui in citeva consilii de administratie nu poate fi incadrata la acest articol de lege deoarece el nu primeste salariu de la aceste firme: "Legea spune orice activitate salarizata, ori eu primesc indemnizatii de sedinta, nu leafa. Deci am voie sa fac parte din componenta acestor consilii de administratie". Este deci doar o problema de interpretare, diferenta dintre salariu si indemnizatie, care pina la urma tot in venituri se constituie. Indemnizatia de sedinta pentru membri CA este de fapt un salariu deoarece in fiecare luna se desfasoara la societatile unde statul este actionar sedinte de consiliu de administratie.
In ceea ce priveste prezenta lui in consiliul de administratie al SC Cerealcom, Alexandru Simionovici declara ca nu se poate incadra la hotarirea despre care pomeneam la inceputul articolului deoarece aceasta a fost publicata in perioada guvernarii PDSR: "Este la fel ca si HG 1.007, adica neconstitutionala. Nu poate fi pusa in aplicare. In plus, o hotarire de guvern nu poate fi pusa mai presus de o lege". (Ionut POCLID)

Comentarii