Venitul minim garantat va goli visteriile primariilor

luni, 17 septembrie 2001, 23:00
2 MIN
 Venitul minim garantat va goli visteriile primariilor

Potrivit unor estimari ale Directiei Generale de Munca si Solidariate Sociala (DGMSS), in judetul Botosani vor exista peste 50.000 de persoane sau familii care vor beneficia de ajutoare sociale de la primarii, iar sumele pe care bugetele locale vor trebui sa le aloce in acest scop vor depasi lunar 200 de miliarde de lei. Legea prevede ca fondurile pentru plata ajutoarelor sociale vor fi asigurate din bugetele locale. Conturile aproape goale ale primariilor din judetul Botosani ar putea face ca legea sa fie imposibil de aplicat. Singura salvare ar putea veni tot de la nivel central, de unde ar urma sa soseasca, o data cu sumele pentru echilibrarea bugetelor locale, si banii pentru plata ajutoarelor sociale. "Impactul Legii venitului minim garantat va fi foarte puternic. Va exista o presiune sociala deosebita exercitata de potentialii beneficiari de ajutoare sociale asupra primariilor. Stiind ca au dreptul sa primeasca niste bani, oamenii vor bate cu pumnii in usa primarilor sa le dea drepturile", a declarat directorul general adjunct pe probleme de asistenta sociala, Dan Stincescu. O alta problema legata de aplicarea acestei legi este cea legata de modul in care vor fi stabilite veniturile pentru taranii care nu lucreaza, dar care au pe linga casa animale sau terenuri agricole, considerate aducatoare de venit.
Legea venitului minim garantat prevede ca o persoana fara nici un venit trebuie sa primeasca de la primarie un ajutor social de 630.000 de lei. In cazul unei familii formate din doua persoane ajutorul acordat de primarii trebuie sa fie de 1.134.000 lei, in timp ce pentru o familie de trei persoane ajutorul este de 1.575.000 lei. Pentru o familie cu patru persoane se acorda 1.953.000, iar pentru una cu cinci persoane 2.331.000 lei. Aceeasi lege da posibilitatea familiilor cu venituri mici sa obtina si ajutoare de 500.000 lei pentru incalzirea locuintei pe perioada iernii.
Reprezentantii DGMSS cred ca cele mai mari probleme in aplicarea legii venitului minim garantat o vor avea primariile in care exista rromi. "La Botosani, fenomenul saraciei este generalizat. In tot judetul cred ca vor exista probleme cu plata ajutoarelor sociale, insa problele mai deosebite vor fi in localitatile unde exista comunitati de rromi. Probleme ceva mai usoare vor fi inregistrate in orase, precum si in localitatile limitrofe acestora. Pentru a functiona cit mai bine, primariile vor trebui sa isi faca compatimente speciale de asistenta sociala cu profesionisti, nu cu ingineri agricoli, asa cum sint acum", este de parere Dan Stincescu. Legea, care intra in vigoare incepind cu 1 ianuarie 2002, obliga beneficiarii de ajutoare sociale sa efectueze cel mult 72 de ore pe luna de munca in folosul comunitatii. (Cristian LUPASCU)

Comentarii