Vin cupoanele

joi, 08 noiembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Vin cupoanele

Familiile cu venituri mici vor primi, si in acest an, ajutoare pentru caldura. Primaria si societatea comerciala "Termica" vor declansa, in cel mult doua saptamini, o noua "cuponiada".
Acordarea cupoanelor pentru caldura este reglementata de Hotarirea 932, adoptata de Guvern in luna septembrie. Ajutoarele pentru incalzire se acorda, de la bugetele locale, in raport cu veniturile unei familii. Guvernul a stabilit patru niveluri de venituri, in functie de care vor fi dimensionate cupoanele. Astfel, familiile ale caror venituri nete lunare nu deptasesc 900.000 lei/membru de familie vor primi, un ajutor financiar de 700.000 lei, dar nu mai mare decit cheltuielile cu incalzirea sau apa calda menajera, confirmate de asociatia de locatari. Familiile ale caror cistiguri lunare sint cuprinde intre 900.001- 1.100.000 lei/ membru de familie vor beneficia de un sprijin financiar de 420.000 lei. In cazul familiilor cu venituri cuprinse intre 1.100.001- 1.400.000 lei, ajutorul acordat de primarii va fi de 210.000 lei. In sfirsit, familiile ale caror venituri sint cuprinse intre 1.400.001- 1.800.000 lei vor primi un ajutor banesc de 110.000 lei.
Spre deosebire de anii precedenti, actul normativ cu privire la acordarea ajutoarelor pentru incalzire se refera doar la lunile noiembrie si decembrie, nu la intreaga perioada de iarna, asa cum s-a intimplat pina acum. Motivul este acela ca, de la 1 ianurie 2002, va intra in vigoare Legea venitului minim garantat, care cuprinde, printre altele, si un capitol referitor la acordarea ajutoarelor pentru incalzire.
Familiile care se incadreaza in limitele de venituri prevazute vor trebui sa completeze o cerere tip, care va cuprinde datele solicitantului si veniturile individuale realizate de fiecare membru de familie. Formularele tip vor putea fi obtinute de la asociatiile de locatari, unde vor fi depuse dupa completare. Termenul legal de depunere a cererilor este de 25 a lunii pentru care s-a solicitat ajutorul financiar, insa, la fel ca si in anii trecuti, termenul va fi prelungit pina in ultima zi a lunii.
In stabilirea venitului net lunar al unei familii se iau in calcul veniturile realizate din salarii, activitati independente, ajutor de somaj, pensie, ajutor social, indemnizataii pentru invalizi, veterani sau vaduve de razboi, indemnizatii pentru persoane cu handicap, alocatie pentru intretinerea minorilor aflati in plasament, alocatie pentru copii, burse pentru elevi sau studenti etc.
Pretul energiei termice livrate populatiei este, la aceasta data,de 550.000 lei/gcal. Reprezentantii societatii Termica estimeaza ca, in cazul unei ierni grele, consumul mediu de energie termica la un apartament cu doua camere va fi de aproximativ doua gigacalorii, ceea ce inseamna 1,1 milioane lei. Pentru incalzirea unei garsoniere se consuma in medie 1,3-1,5 gcal, ceea ce inseamna ca cheltuilele cu caldura pe timpul iernii se vor ridica la 750- 800.000 lei. Costurile cresc in cazul apratamentelor mari. La trei camere, o familie ar putea fi pusa in situatie de a plati circa 1,4 milioane de lei, in timp ce la patru camere incalzirea s-ar putea sa ajunga undeva la 1,7 milioane.
Iarna trecuta, nu mai putin de 63% din populatia municipiului Botosani, care locuieste la bloc si care beneficiaza de energie termica in sistem centralizat, a beneficiat de ajutoare banesti pentru incalzire. Asta in conditiile in care limitele de venituri au fost mult mai mici decit in acest an. Anul trecut au beneficiat de "cupoane" familiile care aveau un venit net lunar de cel mult 1,1 milioane/membru de familie. Cum salariile nu au crescut semnificativ, iar plafonul a fost majorat la 1,8 milioane, numarul beneficiarilor acestor ajutoare ar putea creste semnficativ.
In aceste conditii, bugetului municipiului Botosani ar fi saracit in lunile noiembrie si decembrie de 25 de miliarde de lei, suma mare daca tinem cost ca Primaria are inca de achitat catre producatorul de agent termic 26,9 miliarde de lei pentru subventia la energia termica furnizata populatiei iarna trecuta. (Cristian LUPASCU)

Comentarii