Cariile medicinei stomatologice din Iasi

miercuri, 17 decembrie 2008, 01:55
3 MIN
 Cariile medicinei stomatologice din Iasi

Preturi mari, program scurt si, eventual, risc de infectare. Asta ar fi o parte din oferta cabinetelor stomatologice din Iasi. Desi exista aproximativ 500 de cabinete stomatologice in judet, si desi concurenta este mare si numarul persoanelor care au nevoie de ingrijiri speciale este in crestere, nu exista nici macar un cabinet stomatologic care sa ofere tratament pe timpul noptii, iar simbata si duminica, doar citeva cabinete au program, si acela de maximum trei ore. Mai mult, costurile practicate de stomatologii privati nu permit prea multor ieseni sa apeleze la serviciile lor.

Pentru o consultatie, iesenii trebuie sa scoata din buzunar intre 30 si 50 de lei, pentru un detartraj, intre 100 si 200 de lei, iar o extractie ii costa pe ieseni intre 40 si 200 de lei. Preturile difera in functie de amplasamentul cabinetului si de dificultatea tratamentului. In zonele marginase ale orasului, costurile sint mai mici, iar cu cit ne apropiem de Centru, cresc si preturile. Pentru a atrage clientii, medicii mai fac reduceri pentru copii sau pensionari.

"Pretul consultatiei este inclus in tratament, iar pentru copii de pina la 12 ani si pensionari, atit consultatia, cit si tratamentul sint gratuite. Am ales aceste categorii de oameni pentru ca ei sint cei mai nevoiasi", a declarat dr. Cristian Melescan, medic stomatolog din sistemul privat. In sistem public, preturile sint mai mici, iar cei cu asigurare de sanatate pot beneficia si de reduceri.

Pentru stomatologii care lucreaza prin contract cu Casa Judeteana de Asigurari Sociale de Sanatate (CJASS), costurile sint stabilite prin contract. "Cabinetele lucreaza in regim de ambulatoriu, iar costurile sint stabilite prin norme la contractul cadru. O consultatie primara, de exemplu, costa 11,57 de lei, un detartraj manual costa 5,84 de lei, cel mecanic 7,68, iar o extractie simpla 24 de lei. Toate acestea sint decontate 100% de CJASS pentru copii intre 0 si 18 ani si veteranii de razboi. Cei cu asigurare de sanatate beneficiaza de 60% reducere", a declarat ec. Cristian Lapusneanu, presedintele CJASS.

Stomatologii nu respecta regulile de igiena sau programul de munca

In ciuda programului scurt de munca, stomatologii din judet "chiulesc" in masa. CJASS a primit in acest an nenumarate plingeri de la ieseni in aceasta privinta; drept urmare, a demarat o actiune de control inopinat in cabinetele stomatologice. Medicii care nu au fost gasiti la program au fost sanctionati conform contractului. Astfel, in aceasta vara, sapte medici stomatologi au fost sanctionati cu 10% din valoarea contractului, dintre care trei au fost sanctionati si a doua oara, de aceasta data cu 15% din valoarea contractului, tot pentru ca lipseau de la program.

Cel mai important este insa faptul ca iesenii nu pot avea siguranta unui act medical care sa nu le puna in pericol sanatatea. In decursul acestui an, inspectorii sanitari au controlat 253 de cabinete din judet si au depistat aceleasi probleme: deseurile nu erau colectate corespunzator, iar instrumentele sanitare nu aveau eticheta cu data la care au fost sterilizate.

Lipsa etichetei duce la doua variante: fie nu au fost sterilizate de mult timp, fie au uitat sa le eticheteze. Din aceste motive, Inspectia Sanitara de Stat a suspendat activitatea a trei cabinete si a sanctionat noua medici stomatologi.

"S-au gasit truse sterilizate in urma cu doua luni sau truse fara evidenta de sterilizare. Unul dintre cabinete a primit suspendare de activitate de doua ori din aceleasi motive. Sanctiunile, intre 500 si 1.500 de lei, s-au dat pentru igiena necorespunzatoare, pentru deseuri necolectate corespunzator sau necolectate la timp", a declarat dr. Manuela Trifan, seful Inspectiei Sanitare de Stat.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii