Admiterea la liceu, stresul gimnazistilor

marți, 15 iunie 1999, 23:00
3 MIN
 Admiterea la liceu, stresul gimnazistilor

Ieri, primele emotii ale examenului de admitere si-au spus cuvintul. La Liceul de Arte "Gheorghe Tatarascu" s-a sustinut proba eliminatorie la specialitatea Arte plastice. Cei 38 de elevi au pasit, cu inima strinsa, in salile de examen, constienti ca, in final, doar 25 dintre ei vor fi admisi. Astazi, aceleasi sentimente vor fi traite si de aspirantii la clasa cu profil de muzica. Pentru cele 25 de locuri si-au depus dosarele 28 de candidati.
Desi inscrierile au inceput inca de luni, nu foarte multi elevi s-au imbulzit sa-si depuna actele in vederea admiterii in liceu. Pina ieri, la prinz, la Colegiul National "Alexandru Ioan Cuza" fusesera aduse doar 14 dosare, la Liceul nr. 4 – 10 dosare, la Liceul nr. 5 – 20 de dosare pentru clasele de liceu si 17, pentru cele de profesionala, la Liceul nr. 6 – 25 de dosare pentru liceu si 30 pentru profesionala, iar la Liceul de Arta "Gheorghe Tattarescu", sase elevi au optat pentru clasa de filologie.
Pina la ora mentionata, la Liceul Comercial "Mihail Kogalniceanu" au fost depuse 41 de dosare, iar la Colegiul National "Unirea", datorita grevei care a sistat orice activitate, s-au primit doar trei dosare.
Cei care nu si-au ales inca liceul in care isi vor continua studiile mai au citeva zile la dispozitie, pentru ca inscrierile se fac pina pe 19 iunie.
Cum se face inscrierea la un liceu
Pentru ca un elev sa se poata inscrie la un liceu, trebuie, in primul rind, sa fi trecut testul de capacitate. Dosarul lui va cuprinde o fisa de inscriere, certificatul de capacitate sau o adeverinta de absolvire a gimnaziului (in cazul in care nu li s-a eliberat inca, certificatul), copia certificatului de nastere si adeverinta medicala cu dovada vaccinarii.
Toate acestea vor fi insotite de o taxa de 50.000 de lei. Aceasta taxa a fost impusa prin Ordonanta de Urgenta nr. 61, din 13.05.1999, care priveste modul de suportare a cheltuielilor pentru examene. Singurele examene al caror cost este suportat de Ministerul Educatiei Nationale sint cele organizate pe plan national, mai exact, examenul de bacalaureat si capacitatea.
Se pot inscrie la un liceu si absolventii din promotii anterioare care nu depasesc 17 ani. Ei vor trebui insa sa sustina mai intii examenul de capacitate in unul din centrele unde se organizeaza acest examen.
Cum se vor stabili cei admisi
La liceele unde numarul candidatilor este mai mic sau egal cu numarul de locuri nu se va sustine examen, elevii fiind admisi in functie de media de la examenul de capacitate. In unitatile de invatamint unde se inscriu mai multi elevi decit locurile scoase la concurs se va sustine examen de admitere. Daca la un liceu exista atit profil real cit si uman, elevii pot opta chiar pentru ambele. Singurul inconvenient este ca probele vor fi date in aceeasi zi, mai exact duminica, 20 iunie. Proba la matematica va fi sustinuta la 8.30, iar cea de limba si literatura romana, la ora 16.00.
Rezultatul probei scrise va avea o pondere de 50% in media finala si nu trebuie sa fie sub cinci. Chiar daca cel care da examen are nota maxima la capacitate, daca la proba scrisa are sub cinci, nu este considerat admis in liceu. In cazul in care mediile a doi elevi sint egale, departajarea lor se va face dupa nota obtinuta la examenul de capacitate la proba considerata de profil. De exemplu, daca doi candidati cu aceeasi medie opteaza pentru profilul uman, ei vor fi departajati de nota pe care au avut-o la capacitate la limba si literatura romana.
Subiectele se stabilesc in ziua examenului
Subiectele pentru proba de verificare a cunostintelor sint stabilite de comisie, abia in dimineata examenului. Fiecare profesor de specialitate, elaboreaza trei variante de subiecte pentru disciplinele la care se sustine proba. Toate subiectele se vor introduce in plicuri care vor fi sigilate si numerotate. Dupa ce candidatii au intrat in sali se va extrage plicul cu varianta de subiecte.
Pentru a nu exista suspiciuni, profesorii care au elaborat subiectele vor iesi din sali abia dupa ce ele vor fi copiate pe tabla iar elevii vor incepe sa scrie. (Monica JACHIANU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii