Agonia medicamentelor gratuite

vineri, 19 martie 2004, 00:00
2 MIN
 Agonia medicamentelor gratuite

Potrivit legislatiei in vigoare, categoriile speciale de bolnavi, printre care si veteranii de razboi, primesc lunar trei medicamente gratuite. Aceleasi beneficii au si pensionarii cu venituri mai mici de 1,4 milioane de lei. Aceste categorii de persoane au obligatia sa suporte diferentele dintre pretul de referinta si pretul de pe raft al medicamentelor. Ajuns in culmea disperarii, un veteran din Focsani sustine ca a ajuns sa faca economie la medicamente pentru a putea supravietui, iar de fiecare data trebuie sa faca un tur al orasului pentru a gasi un farmacist dispus sa-i elibereze medicamentele gratuite sau compensate.
„As vrea sa ma omor…”
„Trebuie sa umblu din farmacie in farmacie ca sa gasesc un farmacist mai putin comod, al lui Dumnezeu, care sa-mi dea medicamente. Ii numim draguti acum pentru ca sint draguti sa ne dea pe banii nostri medicamente”, isi incepe povestirea Vasile St. Ioan, un veteran de rasboi in virsta de 84 de ani din Focsani. Cea mai grava boala de care sufera batrinelul este tulburare cerebrala, dar pe carnetul de sanatate figureaza cu sase afectiuni, printre care hipertensiune arteriala si prostata. Pentru toate bolile, programul social il ajuta cu doar trei medicamente gratuite. Restul si le cumpara singur doar din dorinta de a supravietui, desi grijile, dar mai ales singuratatea, ii apasa greu umerii. „As vrea sa ma omor, dar nu pot sa-mi iau zilele singur si imi cumpar ce medicamente mai pot ca sa reusesc sa supravietuiesc. Am vrut sa ma arunc pe geam, dar nu am avut curaj sa fac asa ceva”, isi spune oful Vasile St. Ioan.
„Arsenal de medicamente din banii mei!”
Prin programul social, veteranul beneficiaza de trei medicamente: Nicerium, Captopril, Isodinit, dar acestea nu-i sint suficiente.Toate costa aproape 300.000 de lei. Nedumerirea batrinelului este ca de fiecare data cind merge sa-si cumpere medicamentele, acestea au alte preturi, in general mai mari, desi le cumpara de la aceleasi farmacii. „O data am platit 150.000 de lei diferenta, alta data am platit 75.000 de lei. Ma intreb daca farmacistii nu sint pusi acolo ca sa aduca beneficii patronilor”, mai spune Vasile St. Ioan.
Conform legislatiei in vigoare, prin programul social, Casa Nationala de Asigurari Sociale deconteaza farmacistilor doar pretul de referinta al medicamentelor, iar diferenta dintre acesta si pretul de pe raft trebuie suportata de bolnav. Batrinul nu intelege de ce autoritatile sanitare se dovedesc atit de nemiloase fata de problemele celor ca el. „Va rog sa veniti la mine si sa vedeti ca am un arsenal de medicamente pe care le cumpar din banii mei. Dupa 42 de ani de munca pentru aceasta tara, dupa ce am luptat pe front si am fost decorat pentru ca am salvat viata a trei oameni, trebuie sa merg din farmacie in farmacie, sa ma milogesc si imi dau doar trei medicamente”, le spune mai marilor din sanatatea vrinceana veteranul de razboi. Cu toate ca ii este extrem de greu, batrinelul este hotarit sa lupte cu toate greutatile si, mai presus de toate, sa-si apere drepturile pe care le are. (Anca GIRNEATA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii