Anul 2003 a pus Sanatatea pe butuci

luni, 29 decembrie 2003, 00:00
3 MIN
 Anul 2003 a pus Sanatatea pe butuci

Mult discutata reforma sanitara nu a adus pe parcursul acestui an o imbunatatire a serviciilor medicale, asa cum au declarat initial responsabilii Ministerului Sanatatii. In spitalele din judet, barbatii si femeile au inceput sa stea cite doi in pat. In plus, pacientii isi cumpara medicamentele si materialele sanitare cu bani din propriul buzunar, iar din cauza subfinantarii cronice, in spitale, bolnavii au fost obligati sa tina post. In unele orase, medicii specialisti au disparut si, in marea majoritate a spitalelor, medicamentele de stricta necesitate si hrana au devenit un lux. Nu au lipsit nici acuzatiile aduse managerilor de spitale, atit din partea medicilor din subordine dar si din partea Ministerului Sanatatii, dar si nemultumirile cotizantilor la fondul asigurarilor de sanatate.
Criza din sistemul sanitar si-a facut simtita prezenta mult mai acut in acest an. Bolnavii care au batut neputinciosi la usa spitalelor au constatat ca trebuie sa scoata bani din buzunar si pentru cele mai simple medicamente, pe care ar fi trebuit sa le aiba chiar si cel mai mic cabinet medical. 2003 a adus o reducere importanta a numarului de paturi din unitatile spitalicesti. Situatia a nemultumit foarte multi bolnavi, dar si cadrele medicale. In unitatile spitalicesti din Vrancea s-a redus numarul de paturi cu 165. Sectii precum recuperarea la Spitalul Judetean, ginecologia si chirurgia la spitalele orasenesti din Marasesti si Odobesti au disparut din schema. Bolnavii au fost obligati in aceste conditii sa faca drumuri de zeci de kilometri pentru a fi consultati de specialisti.
La Spitalul Judetean Focsani, fapt aproape incredibil, femeile sint internate la ginecologie pe acelasi palier cu barbatii. Femeile s-au aratat revoltate de situatie si si-au exprimat nemultumirea conducerii sectiei de Ginecologie. Cu toate acestea, situatia femeilor internate nu s-a schimbat.
Directorul acuzat de favoritisme
In vara acestui an, directorul Spitalului Judetean a fost acuzat de chirurgi de favoritisme si management defectuos. Scandalul a inceput in momentul in care sectia chirurgie a fost micsorata cu 16 paturi, concomitent cu marirea sectiei de cardiologie, sectie in care profeseaza, in urma unui concurs de imprejurari, directorul spitalului, medicul Valentin Ochean. Initial, se intentiona amplasarea pe acelasi palier cu chirurgia a sectiei urologie. Nemultumirile chirurgilor au atras vizita ministrului secretar de stat Vasile Cepoi, care le-a dat cistig de cauza acestora. Chiar daca nu si-au primit paturile inapoi, ministrul secretar de stat nu a acceptat ca pe acelasi palier sa fie amplasata sectia de urologie.
Cu toate ca mare parte din initiativele luate atunci nu s-au realizat, directorul Spitalului Judetean spera ca le va pune in practica.
La Odobesti, anul viitor se va infiinta Unitatea medico sociala care va acorda asistenta medicala bolnavilor cronici, in special batrinilor care nu pot fi ingrijiti la domiciliu. Unitatea medico sociala s-a infiintat dupa ce s-au desfiintat sectiile de chirurgie si ginecologie de la Spitalul Orasenesc. Cea mai grava situatie s-a inregistrat la Marasesti, unde femeile nu mai au ginecolog in oras, cu toate ca localitatea are cea mai mare natalitate din judet. „Din punctul meu de vedere a fost un an deosebit de dificil cu probleme in ceea ce priveste organizarea sistemului sanitar. Modificarile au avut criterii de performanta si economico-financiare, ele trebuiau facute si au fost benefice bolnavilor”, ne-a declarat directorul Directiei de Sanatate Publica Vrancea, Constantin Dumitru. (Anca GIRNEATA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii