Citi betivi caram in spate

miercuri, 10 septembrie 2003, 23:00
4 MIN
 Citi betivi caram in spate

Adunati cu Salvarea de pe drumuri sau citeodata adusi de mina chiar de politisti, betivii, boschetari sau eroii scandalurilor din te miri ce iau cu asalt Spitalul Judetean, aproape zilnic, dupa ce s-au cinstit cu simt de raspundere. Fara sa contribuie cu nici un leut la fondul asigurarilor de sanatate, au pretentii de multe ori exagerate, in ceea ce priveste actul medical si, ori de cite ori au impresia ca nu li se acorda atentia maxima, devin agresivi sau injura fara nici o retinere personalul medical. La sfirsitul consultatiilor, au fost cazuri cind unii au oferit „multumire” cadrelor medicale si cite-o scatoalca, asa, sa-l tina minte!
Investigatiile lor ne costa pe noi. Boschetarii constituie categoria favorizata in acest context. Nu dau nici un leu la CAS, dar beneficiaza de aceleasi drepturi ca fiecare dintre noi.
La o „betie acuta” se consuma cel putin trei pungi de ser, vitamine si foarte multe calmante. Numai ingrijirile medicale de baza costa cel putin un milion de lei. In cele mai multe cazuri, betia este asociata cu alte complicatii cum ar fi ulcerul, ingestia de medicamete sau diferite traumatisme. La tratamentul de baza se adauga, in functie de celelalte afectiuni de care sufera pacientul, inca un set de medicamente sau de investigatii. In cazul traumatismelor craniene, se apeleaza la computerul tomograf. Numai aceasta interventie costa peste un milion de lei.
Deseori este nevoie de internarea „eroilor”. In conditiile in care, in medie, o zi de spitalizare costa peste 800 de mii de lei, cheltuielilor facute in urgenta li se adauga si cele citeva milioane de lei pentru spitalizare. „Daca el ajunge la noi in coma, chiar daca miroase foarte tare a bautura, nu poti sa fi sigur ca starea comatoasa a fost provocata doar de consumul de alcool. El poate sa inghita o substanta toxica sau poate a cazut si are un traumatism cranian inchis si in aceste conditii exista un set de investigatii pe care trebuie sa il faci si care costa in medie doua trei milioane de lei pentru un bolnav”, a precizat doctorita Daniela Dinca, medicul sef al Unitatii de Primire a Urgentelor.
Injuraturi, in loc de multumesc
De multe ori medicii si asistentele sint injurate si amenintate cu bataia de persoanele aflate intr-o stare avansata de ebrietate. „Am avut un betiv care a dat cu pumnul in masa si mi-a spart telefonul. Dupa ce ca ii tratam gratis, ne mai fac necazuri si noua celor care ii ingrijim”, marturiseste doctorita Dinca.
In situatia de criza, betivii devin foarte agresivi si este nevoie de mai multe persoane care sa ii imobilizeze in momentul in care li se administreaza tratamentul. „Chemam si gardienii care vin si ne ajuta. Avem si curele cu care ii mai legam. Zilele trecute pentru un betiv au mers toti brancardierii si gardienii de la toate posturile din curte ca sa ne ajute sa-l putem bagam in Salvare, sa-l ducem la Psihiatrie”, ne-a povestit sefa statiei de Urgente.
Un calcul estimativ arata ca, intr-o singura luna, pentru acesti bolnavi se pot cheltui chiar si 50 de milioane de lei. Pentru ca cei mai multi sint neasigurati, ceilalti contribuabili trebuie sa suporte din buzunar, banii cheltuiti pentru viciile lor. „Eu i-as pune sa plateasca pina la ultimul banut. Nu inteleg de ce se vaita ca nu au bani pentru ca sint sigura ca ei cheltuiesc zilnic citeva sute de mii de lei pe bautura. Mai bine ar da acesti bani pe mincare”, a adaugat medicul Daniela Dinca.
Cit platesti, atit primesti
In tarile in care sistemul de asigurari medicale este bine pus la punct, fiecare individ este tratat in regim de urgenta, adica gratuit,
doar de o boala de care el nu se face „vinovat”. Adica un accident, o
injunghiere din senin pe strada…
Dar si atunci esti tratat in functie de banii pe care-i dai la stat. In rest,
orice investigatie deosebita sau care nu intra in asigurarea medicala este platita din buzunar.
Dar cei care isi bat joc de sanatatea lor sint arsi la buzunare. Pina
si persoanele care sint accidentate ca au traversat strada
prin loc nepermis trebuie sa-si plateasca spitalizarea.
Teoretic, si la noi spitalele si-ar putea recupera banii cheltuiti cu
acesti indivizi. Potrivit legii, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate trebuie sa dea in judecata agresorii, care trebuie sa plateasca cheltuielile de spitalizare ale victimelor lor. Nu ar fi exclus sa se cheltuiasca bani cu procesele in conditiile in care agresorii, de aceeasi teapa cu victimele lor, nu ar avea din ce sa achite costul asistentei medicale.
Si asa, miliarde de lei strinse de la platitorii de asigurari de sanatate, sint cheltuite pentru tratarea unora care nu au grija de sanatatea lor sau a celor din jur. (Anca GIRNEATA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii