Codul Deontologic ii pune la chinuri grele pe magistrati

duminică, 04 septembrie 2005, 23:00
4 MIN
 Codul Deontologic ii pune la chinuri grele pe magistrati

Magistratii au mai multe obligatii decit drepturi potrivit noului Cod Deontologic al Procurorilor si Judecatorilor. Acestia nu numai ca nu au voie sa sustina vreun candidat la vreo functie cu caracter politic, asa cum s-a mai intimplat pina acum, dar nici macar nu au voie sa aplaude sau sa se manifeste zgomotos la intruniri publice. De asemenea, judecatorii nu au voie sa joace la cazinouri sau sa participe la jocuri de tip piramidal. Codul Deontologic ii „invita” pe magistrati sa „toarne” la Consiliul Superior al Magistraturii orice nereguli din judecatorii si parchete sau din activitatea colegilor. Pe linga numeroasele restrictii pe care trebuie sa le suporte, judecatorii si procurorii au dreptul sa publice articole si sa apara la emisiuni care nu au caracter politic si sa replice public la acuzatiile cu caracter defaimator care li se aduc. Majoritatea prevederilor noului cod apareau si in precedentele, cu exceptia celei privind dreptul la replica. Asociatia Magistratilor din Romania critica faptul ca noul Cod Deontologic a fost aprobat fara o consultare a oamenilor din sistem.
Judecatorii si procurorii vor trebui sa fie deosebit de atenti in ceea ce priveste implicare lor politica sau publica, deoarece noul Cod Deontologic aprobat impune restrictii severe in aceasta privinta. Acestia „nu pot milita pentru aderarea altor persoane la o formatiune politica, nu pot participa la colectarea fondurilor pentru formatiunile politice si nu pot permite folosirea prestigiului sau a imaginii lor in astfel de scopuri”. De asemenea, magistratii nu pot sa acorde nici nu fel de sprijin unui candidat la o functie publica cu caracter politic. Participarea la reuniunile publice este permisa numai fara exprimarea convingerilor politice. Magistratii sint obligati sa respecte reguli de conduita severa si in cadrul colectivului din care fac parte, in sensul ca nu au voie sa-si exprime indoiala in ceea ce priveste profesionalismul colegilor lor si nici nu au voie sa se certe cu acestia. Codul Deotologic prevede ca orice informatii grave despre activitatea colegilor trebuie aduse la cunostinta Consiliului Superior al Magistraturii. Judecatorii si procurorii au voie sa acorde asistenta juridica numai in cauzele personale, ale ascendentilor, descendentilor, sotiei/sotului, si ale persoanelor aflate sub tutela sau curatela lor. In acest caz, magistratii nu au voie sa se foloseasca de functia pe care o ocupa pentru a influenta solutia instantei sau parchetului.
Magistratii pot replica public la acuzatii
Noul Cod Deontologic le interzice magistratilor sa lucreze sub acoperire si sa coopereze cu serviciile secrete. De asemenea, in cazul dosarelor cu caracter confidential, acestia nu au voie sa le scoata din institutii si sa dea voie oricui sa le consulte. Judecatorii si procurorii trebuie sa cunoasca foarte bine si prevederile codurilor, conventiilor, tratatelor la care Romania este parte, jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, precum si alte prevederi din legislatia internationala. Noul cod ii obliga pe magistrati sa cunoasca foarte bine si o limba straina si sa aiba cunostine temeinice in operarea pe calculator. Aceste cerinte ii vor pune la grea incercare pe magistratii cu vechime in sistem, multi dintre ei nefamiliarizati nici cu limbile straine si nici cu calculatoarele. O alta prevedere importanta a codului este cea in care li se interzice judecatorilor si procurorilor sa joace la cazinou sau sa participe la jocuri piramidale, jocuri care le-au adus unora dintre ei o prosperitate mult mai mare decit aceea pe care o puteau obtine din salarii. Dar magistratii nu au numai obligatii prevazute in Codul Deontologic, ci si drepturi, chiar daca mai putine. Unul dintre cele mai importante este acela ca „judecatorii si procurorii isi pot exprima public opinia privind exercitarea dreptului la replica in cazul in care, prin articole de presa sau in emisiuni audiovizuale, s-au facut afirmatii defaimatoare la adresa lor”.
Codul reia prevederile din legi
Codul Deontologic nu este chiar o noutate pentru judecatori si procurori, care au avut de-a face cu multe variante „imbunatatite” in ultimii ani. Ultimul cod a fost adoptat chiar in luna iunie, atunci cind s-a introdus prima data si dreptul la replica pentru magistrati. Prim procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Judetean Vrancea, Ioan Lefter, spune ca toate prevederile sint cuprinse in legile referitoare la statutul si organizarea justitiei si, de aceea, nu era neaparata nevoie de un cod. „Jocurile piramidale oricum sint interzise. Cred ca este dreptul fiecaruia sa-si adminstreze timpul liber cum vrea el. Fiecare isi asuma modul in care se comporta”, a declarat prim procurorul Ion Lefter, referitor la faptul ca magistratii nu au voie sa calce prin cazinouri. Acesta spune ca cine vrea sa fie magistrat trebuie sa se gindeasca si la obligatii nu numai la drepturi. „Nu stiu daca cineva dintre magistrati considera importanta aparitia condului”, a adaugat prim procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Judetean Vrancea.
Pentru magistrati, dar fara consultarea lor
Noul Cod Deontologic a provocat nemultumirea Asociatiei Magistratilor din Romania, nu neaparat datorita prevederilor sale, ci pentru faptul ca nu a fost adoptat dupa o consultare a judecatorilor si procurorilor din sistem. „Ne nemultumeste in primul rind modalitatea in care a fost adoptat, fara consultarea larga si reala a corpului de magistrati, iar modificarile sint pur si simplu formale si nu corespund necesitatilor unei etici profesionale, rezultate din activitatea curenta”, ne-a declarat judecatorul Adrian Neacsu, prim vicepresedintele AMR. Acesta spune ca posibilitatea de a te apara public fata de acuzatiile aduse este unul din cistigurile noului cod, insa sustine ca sint semnale ca se va da o interpretare stricta prevederilor Codului Deontologic in ceea ce priveste limitele de exprimare ale judecatorilor si procurorilor. „Un cod deontologic este necesar in masura in care regulile pe care le prevede sint acceptate de toti magistratii, ceea ce este de natura sa duca la crearea unui standard de comportament al magistratilor. Dar regulile trebuie acceptate de toti judecatorii si procurorii, dupa o consultare reala a acestora, ceea nu s-a intimplat pina acum”, a mai precizat judecatorul Adrian Neacsu de la Tribunalul Vrancea. (Mihai BOICU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii