Complexul Suintest scapa de cutitul falimentului

marți, 08 februarie 2000, 00:00
3 MIN
 Complexul Suintest scapa de cutitul falimentului

SC Suintest (compexul de porci de la Golesti) a scapat de lichidare in ultimul moment, prin privatizarea perfectata ieri la sediul FPS Vrancea.
In urma celei de-a treia licitatii organizate de FPS pentru vinzarea pachetului majoritar de actiuni (50,97%) detinut de stat la SC Suintest a fost adjudecat de SC Metex.
Reprezentantul SC Metex, directorul general Eugen Surdeanu, l-a avut drept contracandidat pe George Neculae, o persoana fizica necunoscuta in mediul de afaceri vrincean.
Licitatia a pornit de la 200 de lei/actiune si s-a desfasurat prin metoda olandeza (scaderea pretului) cu un pas de 10% din pretul de pornire.
Pretul de adjudecare a fost in final cel oferit de Eugen Surdeanu, respectiv 40 lei/actiune. In conditiile acestui pret, valoarea intregului pachet scos la vinzare este de numai 250 milioane de lei. La acest pret se adauga insa alte 5,8 miliarde de lei pe care FPS le-a acordat sub forma de imprumut SC Suintest, in 1997, si pe care conform legii trebuie sa le recupereze acum din pretul vinzarii.
Potrivit afirmatiilor directorului sucursalei FPS Galati, Dan Iacob, "indulgenta" FPS in privinta pretului se datoreaza situatiei financiare critice in care se afla Suintest, aproape intreg patrimoniul fiind girat de banca.
Mai mult decit atit, dosarele de creditare au fost deja preluate de la Banca Agricola de catre Agentia de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB), SC Suintest are de asemenea probleme de mediu, iar Agentia de Protectia Mediului a dat societatii un ragaz de numai un an de zile pentru a-si rezolva aceste probleme care, evaluate in bani, inseamna un efort financiar de aproximativ 18 miliarde de lei. La aceste dificultati se adauga datoriile catre bugetul statului al asigurarilor sociale si bugetul local cit si datoriile acumulate catre furnizori (SC Electrica, Petrom, etc).
Avind in vedere numeroasele probleme pe care le are Suintest, Eugen Surdeanu a solicitat sa fie achitate cele 6 miliarde in termen de 10 ani, cu avans de 5%. El a cerut de asemenea sprijinul FPS in negocierile pe care Metex la va purta cu creditorii bugetari pentru a obtine daca nu o scutire totala de datorii, macar renuntarea la majorarile de intirziieri sau o esalonare a acestor restante.
Eugen Surdeanu a mai solicitat ca in contractul de vinzare-cumparare sa se introduca si o clauza prin care FPS sa dea mina libera noului actionar majoritar la restructurarea urgenta a personaluui Suintest iar cei concediati sa beneficieze de salarii compensatorii in baza Ordonantei 98/’99.
Acest program de restructurare urmeaza sa fie definitivat pina la urmatoarea sedinta a Comitetului de directie al sucursalei FPS Galati cind se va pune in discutie solicitarea SC Metex. "Avem nevoie de aceste facilitati pentru repunerea unitatii la locul pe care il merita in acest judet. In plus, vom concepe o alta strategie de dezvoltare a societatii care va afecta structura de personal", a spus Eugen Surdeanu.
La rindul sau, la inchiderea licitatiei, Dan Iacob a declarat: "Am constiinta impacata ca in spatele acestei privatizari nu este o lichidare mascata. Stie ca au existat discutii intre conducerea SC Suintest si a SC Metex si ca exista un plan de redresare. Am speranta ca se va reusi repunerea pe picioare a societatii, chiar daca la un alt nivel decit a fost. Este dorinta celor doi conducatori de unitati de a-si pastra imaginea, deci de a face intr-adevar un lucru bun la Suintest".
Referindu-se situatia grea in care se afla Suintest, Dan Iacob a tinut sa sublinieze ca aceasta nu se datoreaza managementului, ci conjuncturii politico-economice: devalorizarea puternica a monedei nationale, liberalizarea taxelor vamale, limitarea cresterii preturilor, etc. (Sandica FILOTE)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii