Cu noaptea-n cap pentru un bon la Policlinica

marți, 26 februarie 2002, 00:00
3 MIN
 Cu noaptea-n cap pentru un bon la Policlinica

Zeci de persoane asteapta zilnic la usa Policlinicii Spitalului Judetean pentru a lua un bon de ordine. Ca sa aiba certitudinea ca vor fi consultati de un medic in aceasi zi, cei mai multi dintre ei stau la usa policlinicii de la ora cinci dimineata. "Stam aici ca niste animale. Ma scol de la cinci dimineata pentru ca sint de pe linga Odobesti, ca sa fiu sigur ca prind un bon. Nu stiu de ce nu ne dau voie in policlinica, sa stam macar la caldura. Nu putem sa stam in frig sau pe ploaie, cu toate ca au fost zile cind am stat si asa", ne-a declarat Vasile Duta, unul dintre pacienti.
Nemultumirea oamenilor consta in faptul ca intr-o zi nu pot fi eliberate mai mult de cinsprezece bonuri. Cei mai multi dintre pacienti se adreseaza cabinetelor de cardiologie, oftalmologie sau vor sa-si faca analizele. "M-am sculat de la ora patru jumatate ca sa-mi fac niste analize. Sint salariata si a trebuit sa ma invoiesc pentru doua ore de la serviciu, timp in care nu sint platita si nici nu primesc bonuri de masa", ne-a declarat Georgeta Cindea.
Pentru ca o parte dintre pacienti au reclamat ca aceste bonuri se dau preferential, cu citeva luni in urma, asistenta de la oficiu a fost transferata in alta parte. "Daca ni se aduc reclamatii clare putem oricind sa luam masuri. am facut acest lucru si-l vom mai face. Dar niciodata nu vom putea multumi pe toata lumea. In plus, nu se pot face mai multe consultatii pentru ca trebuie sa ne incadram in banii cu care ne plateste Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Spre exemplu, anul trecut. pentru analize s-au cheltuit 115 milioane in luna septembrie si Casa ne-a platit 120 de milioane pe tot anul", ne-a declarat medicul Mirela Dragan, directorul Policlinicii.
Probleme si iar probleme
Desi nemultumirile pe care le au pacientii persista de foarte multa vreme, se pare ca o solutie concreta inca nu se intrezareste. Cele mai mari probleme sint la oftalmologie, unde sint mai multe solicitari si la laboratorul de recoltare a analizelor. Situatia de la oftalmologie se datoreaza si faptului ca un singur medic acorda consultatii in ambulatoriu in aceasta policlinica.
Cum valul de pacienti care au nevoie de consultatii depaseste de cele mai multe ori numarul de cinsprezece bonuri care se se elibereaza zilnic, medicii au recurs la listele de asteptare, care se fac doar pentru laborator. Pe acestea se poate inscrie orice persoana, daca are trimitere de la medicul de familie si care nu a primit un bon in ziua in care s-a prezentat la ghiseul policlinicii. Culmea este ca odata ajuns in fata cabinetului afli ca nu poti face ecografia sau recoltarea analizelor, decit peste cel putin o saptamina. Astfel, spre exemplu, daca un pacient incearca sa-si faca niste analize pe data de 28 februarie, va avea surpriza sa fie programat cam in jurul datei de 15 martie, aceasta in cazul in care pe trimiterea pe care o are de la medicul de familie nu scrie "Urgent". Daca totusi este mentionat acest lucru pe trimitere, atunci poate avea norocul ca problema sa i se rezolve in aceeasi zi. In plus, conducerea acestei unitati spitalicesti reclama faptul ca accesul pe holul policlinicii nu se poate face mai devreme pentru ca nu exista un gardian care sa le asigure paza.
Analizind aceasta situatie se pare ca singura alternativa la care pot apela cei care nu au timpul si dispozitia necesara sa astepte ore in sir o costituie cabinetele particulare, unde pentru sume deloc de neglijat poti fi consultat fara nici o problema. Numai ca in acesta situatie contributia la asigurarile de sanatate nu te mai ajuta cu nimic. (Anca GIRNEATA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii