Drepturile pacientilor, bataia de joc a medicilor

marți, 20 ianuarie 2004, 00:00
3 MIN
 Drepturile pacientilor, bataia de joc a medicilor

Legea pacientului, intrata in vigoare de anul trecut, sanctioneaza medicii care nu respecta confidentialitatea in relatia cu cel pe care-l trateaza. Conform prevederilor acestui act normativ, doctorii trebuie sa comunice numai bolnavului diagnosticul stabilit si doar cu acordul acestuia rudele pot afla boala de care sufera. Tot pacientul hotaraste daca vrea sa afle mai multe informatii despre boala de care sufera. Desi recunosc faptul ca nu respecta aceasta lege, deocamdata nici un medic vrincean nu a fost sanctionat si nici nu a fost chemat in justitie.
„Rudele si prietenii pacientului pot fi informati despre evolutia investigatiilor, diagnostic si tratament, cu acordul pacientului”, precizeaza articolul 10 din Legea pacientului. Desi medicii recunosc ca nu respecta acest articol, deocamdata, nici unul nu a fost sanctionat. Doctorii sustin ca prefera sa discute in cazul unor boli grave direct cu familia, de teama ca pacientul sa nu sufere un soc emotional. In majoritatea unitatilor spitalicesti, mai ales in cazul spitalelor mici, doctorii isi paseaza responsabilitatea informarii exacte a pacientului sau a rudelor. Cele mai grave situatii sint cele in care pacientului i se pun diagnostice foarte grave precum cancerul. „Eu prefer sa spun mai intii familiei despre boala de care sufera si, atunci, familia decide daca o sa ii spuna pacientului. Exista si situatii in care banuiesc despre ce este vorba si imi cer sa le spun mai multe, dar de obicei, mai ales in cazul cancerului, oncologul este cel care ii comunica diagnosticul”, ne-a declarat medicul Nicolae Moise, seful sectiei ORL a Spitalului Judetean.
Cea mai grava situatie este cea a bolnavilor de cancer care trebuie sa afle din gura medicului pronosticul asupra perioadei de viata si cit de rapindit este cancerul in organism. „Pentru cei ce se prezinta la cabinet cu suspiciunea de neoplasm, nu comunicam diagnosticul – cancer – pentru a nu impacienta bolnavul inainte de a avea certitudinea diagnosticului. Multi bolnavi vin singuri la cabinet si in situatia in care nu-si cunosc diagnosticul si simtim ca nu ar putea suporta aflarea lui, nu il comunicam”, ne-a precizat dr. Mihalea Chititc, medicul director al Centrului Medical Focsani.
Doctorii sustin ca sint si pacienti care nu doresc sa afle diagnosticul si acestia, de obicei, nu pun intrebari. Cadrele medicale sustin ca este de preferat ca pacientul sa cunoasca diagnosticul pentru a se asigura o buna colaborare, stiut fiind faptul ca un tratament corect si la timp poate de multe ori sa prelungeasca si sa salveze viata bolnavului.
Singura situatie in care medicul poate actiona fara consimtamintul direct al bolnavului este cea de urgenta, in care pacientul este in imposibilitatea de a-si exprima vointa.
Un singur psiholog
In judetul Vrancea, bolnavii aflati in situatie critica nu pot apela la consilierea unui psiholog din moment ce in tot judetul, in regim de stat, nu exista decit un singur cabinet de psihologie, aflat la Policlinica I. In cazurile grave, in care afectiunea fizica este insotita si de afectiuni psihice, medicii pot recomanda chiar si un examen psihiatric.
Legea permite tuturor persoanelor care s-au simtit lezate de modul in care au fost tratate de medici sa apeleze la serviciile unui avocat si sa dea in judecata medicul. Deocamdata, in Vrancea, nu au fost semnalate aceste cazuri. Singurele acuzatii aduse medicilor au fost cele pentru culpa medicala, care au impus si demararea unor anchete din partea Parchetului si a Inspectoratului Judetean de Politie. Nerespectarea de catre personalul medico-sanitar a confidentialitatii datelor despre pacient si a actului medical, precum si a celorlalte drepturi ale pacientului, dupa caz, atrage raspunderea disciplinara, contraventionala sau penala, conform prevederilor legale. (Anca GIRNEATA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii