Fonduri nerambursabile pentru padurile defrisate de hoti

joi, 01 septembrie 2005, 23:00
3 MIN
 Fonduri nerambursabile pentru padurile defrisate de hoti

Silvicultorii vrinceni vor putea accesa in curind fonduri Sapard pentru impadurirea terenurilor agricole sau a padurilor defrisate, crearea de pepiniere sau constructia de drumuri forestiere, autoritatile definitivind recent Fisa masurii 3.5, destinata silviculturii din Programul Sapard. Sumele vor fi alocate pentru cinci activitati, respectiv impaduriri (50.000 -500.000 euro pentru un proiect), pepiniere (10.000 -500.000 euro), investitii pentru imbunatatirea prelucrarii primare a lemnului si marketingului produselor forestiere (10.000 -500.000 euro), drumuri forestiere si gospodarirea padurilor (10.000-1.000.000 euro).
Ce lucrari si dotari se finanteaza
Pentru impaduriri se accepta finantari pentru impadurirea de terenuri agricole productive si neproductive si, de asemenea, crearea perdelelor forestiere (pe orice tip de teren agricol) – pe terenuri aflate in proprietate sau detinute legal de catre persoane fizice, asociatiile lor, precum si de consiliile locale si asociatiile acestora. De asemenea, se finanteaza investitii pentru crearea de pepiniere noi si/sau modernizarea celor existente, inclusiv pentru dotarea cu masini si utilaje specifice. In ceea ce priveste investitiile pentru imbunatatirea prelucrarii primare a lemnului si marketingului produselor forestiere, se finanteaza constructia si/sau modernizarea cladirilor operationale pentru procesare si a birourilor, modernizare sau investitii noi in masini, echipamente si instalatii pentru procesarea primara a lemnului, depozitarea si marketingul produselor forestiere precum si utilizarea sau procesarea deseurilor lemnoase, efectuate de catre detinatorii de paduri si societatile private. La capitolul drumuri forestiere se pot primi finantari de maxim un milion de dolari pentru construirea si modernizarea drumurilor forestiere publice si/sau private, inclusiv realizarea lucrarilor de arta a platformelor primare, construirea de sisteme de marcare, semnalizare si avertizare. In aceea ce priveste gospodarirea padurilor, pot fi eligibile proiectele care privesc protectia padurilor impotriva incendiilor, investitii in cladiri operationale, computere, soft-uri, mijloace de comunicare, masini si echipamente speciale, mijloace de transport specializate facute de asociatii de proprietari de padure pentru sprijinirea membrilor asociati sa-si imbunatateasca managementul eficient si durabil al propriilor paduri. Pentru exploatare forestiera se finanteaza dotarea cu utilaje, masini si instalatii pentru recoltarea lemnului si pentru incarcatul si transportul lemnului, construirea si/sau modernizarea hangarelor, remizelor si a spatiilor de lucru pentru intretinerea utilajelor.
Cine poate primi finantare
Potrivit autoritatilor din agricultura, fondurile alocate pentru silvicultura se ridica la aproximativ 150 milioane de euro. Pentru a putea fi accesate aceste fonduri, masura urmeaza sa fie acreditata de Comitetul de monitorizare, fapt care s-ar putea intimpla in luna septembrie, dat fiind ca s-a publicat deja in Monitorul Oficial ordonanta privind accelerarea absorbtiei fondurilor Sapard prin garantarea creditelor de cofinantare cu activele achizitionate in cadrul proiectelor Sapard, care prevede si aceasta masura. Masura 3.5 a Programului Sapard poate fi accesata atit de persoane fizice, detinatori de terenuri cu destinatie forestiera, dar si de catre persoane juridice care detin terenuri, unitati de cult (biserici si manastiri) si invatamint, forme asociative si asociatii de proprietari din domeniu sau consilii locale ale comunelor sau municipalitatilor si asociatiile acestora. In prezent, in cadrul Programului Sapard sint acreditate sase masuri, printre care se numara imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole, investitii in exploatatii agricole, precum si dezvoltarea infrastructurii rurale. Uniunea Europeana aloca Romaniei, pina in anul 2007, prin Programul Sapard, fonduri de 1,3 miliarde de euro, la care se adauga contributia Guvernului roman (365,9 milioane de euro) si sumele atrase de la beneficiarii proiectelor (812,7 milioane de euro). Vrincenii care vor sa primeasca finantarii nerambursabile de la Uniunea Europeana ar trebui sa grabeasca. (Andreea GRISA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii