Subventii agricole conditionate de atestate

joi, 18 septembrie 2003, 23:00
3 MIN
 Subventii agricole conditionate de atestate

Peste 300 de persoane au absolvit numai anul acesta cursurile de pregatire in domeniul agriculturii. Majoritatea a beneficiat de subventii deocamdata doar pe hirtie, pentru ca ajutorul intirzie sa apara de mai bine de patru luni. Cei mai multi beneficiari provin din domeniul cresterii animalelor, dar si din alte sfere de activitate, cum ar fi apicultura. Valoarea subventiilor este de peste 19 miliarde de lei, dar in buzunarul taranilor nu a ajuns decit o parte, aferenta lunilor ianuarie, februarie, martie si aprilie.
Virstnici sau in plina putere, oamenii de la tara, fie ei intelectuali sau oameni de rind, sute de oameni au sperat ca, dupa mai bine de trei luni de scoala, vor putea beneficia de ajutorul promis de stat. Din cele peste 300 de persoane care au absolvit aceste cursuri, in jur de 50 asteapta de mai bine de patru luni milioanele promise de stat. Conform unui ordin al Ministerului Agriculturii, impus de catre Uniunea Europeana, toti cei care doresc subventii trebuie sa detina un atestat prin care sa dovedeasca cunostinte in domeniul agricol.
Cu mic, cu mare, pentru sume ce variaza de la sute de mii pina la milioane de lei, oamenii au inceput sa bata la usa Centrelor Judetene de Consultata Agricola pentru a se inscrie la cursuri. Domeniile de activitate difera de la vinificatie pina la apicultura. Cei mai multi beneficiari au fost din domeniul cresterii animalelor. „Dincolo de faptul ca acestea sint cerintele Uniunii Europene, oamenii sint si foarte curiosi sa afle lucruri noi sau cer sa li se spuna cit mai multe despre fenomene pe care nu si le-au putut explica pina in acest moment”, ne-a declarat unul dintre lectorii acestor cursuri.
Tineri si batrini se scolesc pe capete
Cursurile facute de Centrul Judetean de Consultanta Agricola au atras foarte multe persoane. Lectorii au fost extrem de uimiti in momentul in care, de la inceputul acestui an si pina acum, au venit oameni si de peste 70 de ani care s-au inscris la „scoala de agricultor”. Pe linga oameni care nu au nici un fel de specializare in domeniu, au absolvit si intelectualii satului, medici sau profesorii, care pentru a-si mari veniturile fac agricultura. „Am avut doi frati medici de la Urechesti printre elevi. Au fost foarte interesati de agricultura. In general cei care s-au inscris au fost foarte silitori si au venit zi de zi. Unii fac chiar si naveta numai sa poata sa participe la aceste cursuri”, a adaugat lectorul.
In functie de domeniul in care sint cerintele cele mai mari, specialistii de la Consultanta organizeaza periodic aceste cursuri. Oamenii invata despre tehnologiile de productie, despre aderarea la Uniunea Europena, dar si notiuni de contabilitate. Cele mai cerute cursuri au fost cele pentru viticultura si vinificatie, dar si pentru cresterea animalelor si apicultura.
Cursurile pentru florari in stand-by
Noutatea in acest domeniu este faptul ca toti cei interesati pot absolvi si cursuri pentru florari. Ca si in celelalte domenii, la cursuri, oamenii sint invatati date tehnice despre cresterea si intretinerea florilor, dar si despre cum sa-si deschida o afacere in domeniu. Specialistii de la Centrul judetean de Consultanta Agricola spun ca deocamdata ei nu au aflat despre ordinul Ministerului Agriculturii care le interzice florareselor sa faca buchete din minim cinci flori si din multiplu de zece si sa nu amestece speciile de flori. „Exista o anumita incompatibilitate intre specii, dar este treaba clientului cum vrea sa fie buchetul si nu cred ca cineva poate sa-i interzica acest lucru”, sustin specialistii de la Centrul Judetean de Consultanta Agricola. (Anca GIRNEATA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii