Vremea rea a lasat urme costisitoare in Vrancea

marți, 05 iunie 2001, 23:00
2 MIN
 Vremea rea a lasat urme costisitoare in Vrancea

Ploile si furtuna din ultimele zile au lasat urme destul de costisitoare in judetul nostru. Un prim raport, partial si neoficial, a scos la iveala faptul ca cea mai afectata localitate a judetului nostru este Corbita, unde 40 de hectare de visini, ciresi si pruni si 1.800 de nuci au fost culcati la pamint, in urma furtunilor din serile de 4 si 5 iunie a.c. Paguba efectiva este de 160 de tone de fructe, ceea ce inseamna aproximativ 2 miliarde de lei. Potrivit informatiilor care ne-au fost furnizate de directorul general al Directiei Agricole Vrancea, Nicolae Marculescu, din datele prezentate pina acum culturile agricole nu au avut de suferit de pe urma zilelor cu vreme rea. "Asteptam raportarile din toate comunele judetului. Din cite cunosc, pina in prezent nu au fost inregistrate pagube la culturile agricole. Efectele celor citeva zile de ploi si furtuna s-au simtit cel mai mult in nordul judetului", a precizat directorul Marculescu. O situatie exacta va fi intocmita zilele urmatoare, insa posibilitatile ca cei pagubiti sa recupereze citusi de putin din pierdere sint aproape nule.
Deficitul de apa din sol nu a fost refacut
Directorul cu probleme de productie vegetala din cadrul DGA Vrancea, Viorica Ghionea, ne-a spus ca ploile abundente din ultimele zile nu au acoperit deficitul de apa din sol, care era luna trecuta de 70 litri/mp. Desi cantitatile de apa rezultate din precipitatiile de zilele trecute au fost cuprinse intre 23,3 si 70 de litri/mp, in continuare deficitul de apa este cuprins intre 58 si 60 de litri/mp. "Ploile de zilele trecute au avut numai efecte benefice pentru toate culturile, inclusiv pentru griu si orz. Precipitatiile cazute au asigurat minimul necesar de apa din sol pina la 1 iulie a.c. Ceea ce pot spune cu siguranta este ca griul si orzul sint salvate", a mai adaugat Viorica Ghionea.
Daca pentru paioase pericolul secetei pare ca ar fi trecut, nu acelasi lucru se poate spune si despre culturile de toamna. Specialistii sustin ca perioada de vegetatie pentru porumb si toate celelalte culturi de toamna este in lunile de vara, ceea ce inseamna ca lipsa ploii in iulie si august poate duce la instalarea secetei in judetul nostru. Nici agricultorii si nici specialistii nu rasufla usurati in privinta secetei, singura luna asigurata fiind cea in curs. In conditiile in care ploile se vor opri, peste citeva zile va fi demarat secerisul la orz iar din 20 iunie la griu. Spre deosebire de alti ani, perioada de secera a fost decalata cu trei saptamini. (Elena CRISTIAN)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii