Fug la privat ca sa nu mai ia mita

Subtitlu

duminică, 10 iulie 2011, 23:12
8 MIN
 Fug la privat ca sa nu mai ia mita

Tot mai multi medici ieseni aleg sa paraseasca sistemul sanitar de stat. Daca pina acum cei mai multi dintre ei alegeau sa plece la munca in strainatate, in momentul de fata multi medici au plecat in spitalele private din Iasi.

Reporterii "Ziarului de Iasi" au stat de vorba cu sase dintre acesti medici in incercarea de a afla ce anume i-a determinat sa renunte la spitalul de stat pentru spitalul privat. Toti cei sase medici spun ca cea mai mare problema din sistemul sanitar de stat este reprezentata de conditiile de lucru, care sint net inferioare celor din sistemul privat. De asemenea, medicii spun ca abia in privat au toata aparatura necesara, toate medicamentele de care au nevoie si nu mai sint obligati sa dea pacientului "lista de cumparaturi".

Medicii recunosc chiar si faptul ca un motiv este si acela ca nu mai trebuie sa ia "atentii" de la pacienti ca sa se descurce financiar. In acelasi timp insa, medicii spun ca si pacientii sint diferiti in spitalul privat fata de cel de stat, faptul ca semneaza un contract cu spitalul si dau o anumita suma de bani responsabilizindu-i sa-si urmeze corect tratamentul pentru a nu se intoarce in spital.

"E o placere sa lucrez cind am tot ce-mi trebuie"

In urma cu aproximativ un an, cind s-a deschis la Iasi cel mai mare spital privat din regiunea Moldovei, in spitalele iesene de stat s-a inregistrat un adevarat exod in ceea ce priveste personalul medical, atit medici, cit si asistenti medicali. La acel moment, multi dintre medicii care muncisera ani intregi in spitalele de stat au ales sa renunte la post pentru a putea lucra la Arcadia Hospital.

Indiferent de motivele care i-au determinat sa faca acest lucru, la un an de la deschiderea spitalului privat, nici unul dintre medici nu regreta alegerea pe care a facut-o. "Viitorul medicinei e reprezentat de spitalele private, ele tin stindardul peste tot in lume. Eu am lucrat un an si in Belgia intr-un spital privat si am vazut cum se face acolo medicina. In Romania, in momentul de fata, spitalele de stat nu reusesc sa se ridice la acel nivel si cred ca acest lucru poate fi facut acum doar de spitalele private", a declarat dr. Dan Iliescu, medic cardiolog.

Dr. Iliescu a lucrat timp de aproximativ 15 ani in Clinica Medicala I din cadrul Spitalului "Sf. Spiridon" si a fost si cadru didactic la Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa".

Desi se afla in relatii bune cu fostii sai colegi, dr. Iliescu spune ca nu s-ar mai intoarce in spitalul de stat. "Pacientul poate fi ingrijit bine si explorat competent si in spitalul de stat, insa conditiile de spitalizare nu se compara cu cele din privat. Dotarea cu aparatura de aici este foarte buna si e o placere sa lucrez cind am tot ce-mi trebuie. Le sint recunoscator celor din Spiridon, insa cel mai corect este ca fiecare spital sa aiba medicii lui. Ar trebui sa primeze constiinta spitalului, nu a unui medic anume, pacientul sa stie ca la un anume spital va fi rezolvat complet, nu doar la un anume medic. Oricum, intr-un an de zile m-am enervat aici de cel mult doua ori, pe cind la Spiridon nici nu am cum sa numar asta", a mai spus dr. Iliescu.

In acelasi timp, medicul spune ca decizia sa de a parasi spitalul de stat a devenit tot mai clara in momentul in care salariile au fost reduse cu 25%, lucru pe care il considera "o mare nedreptate". O schimbare in bine a fost si lucrul cu pacientul. "Fluxul de pacienti la privat este cel normal. Nu e supraaglomerat, asa ca ai timpul necesar pentru un diagnostic corect. De asemenea, pacientul este altfel. Cind vine la privat trebuie sa dea niste bani si astfel e mai constiincios cu tratamentul sau. In spitalele de stat sint prea multi pacienti care n-au nici un respect pentru sanatatea lor. Se duc acasa si isi neglijeaza din nou problemele medicale. Nu cred ca la privat vin pacienti cu venituri mai mari, ci vin pacienti care-si respecta sanatatea", a precizat cardiologul.

"Un pacient mai educat, care plateste, dar si cere mai mult"

Un alt motiv pentru care medicii au "fugit" din sistemul de stat e faptul ca nu si-au gasit locul acolo. Dr. Marius Bar a lucrat jumatate de an la fostul Spital de Urgente "Sf. Ioan" doar pentru ca a obtinut o detasare de la un spital din Galati, unde avea post. Medicul si-a desavirsit insa educatia in cei doi ani petrecuti intr-un spital modern din Belgia. Conditiile de lucru si de spitalizare din Urgente l-au determinat si pe el sa aleaga un post la Arcadia.

"La Urgente, compartimentul de ortopedie era subdimensionat, mereu era extrem de aglomerat, aparatura sau instrumentarul lipseau mereu. In ortopedie este mult mai mult instrumentar decit in alte chirurgii si aici am avut posibilitatea de a alege noi exact ceea ce stiam ce ne trebuie, s-au acceptat investitiile tocmai pentru ca s-a dorit sa se faca performanta. Daca ne lipseste ceva imediat se rezolva problema; la spitalul de stat nu se investeste deloc, trebuie sa astepti o suta de ani pina obtii ceva, te limiteaza de la a face performanta. Nimeni nu se straduieste la stat, nu vrea sa faca nimic, nu vrea sa fie mai bun, multi lucreaza in lehamite. Nu exista cultul muncii in Romania", a declarat dr. Bar.

Medicul a incercat sa se gindeasca si la posibila cariera universitara, insa "e un lung sir de oameni deasupra" si a renuntat. Chiar si patologia cu care se confrunta pacientii s-a schimbat odata cu trecerea de la stat la privat.

Daca la Urgente opera de obicei fracturi si pacienti cu un nivel social mai scazut, de cele mai multe ori necooperanti, medicul spune ca in privat are sansa de a face performanta, desi stresul este mai mare. "Sintem singurii din Moldova care facem artroscopie de umar. Aici vine un pacient mai educat, care plateste, dar si cere mai mult de la tine. Dorm mai bine financiar, dar mai prost chirurgical, pentru ca pretentiile pacientului ma responsabilizeaza. Pacientul cere garantii, insa in chirurgie e foarte greu sa faci asta, complicatii apar mereu. In sistemul de stat, pacientul are asteptari mult mai mici sau deloc", a adaugat dr. Bar.

"Abia acum pot spune ca lucrez"

Exista insa si medici care au plecat in privat nu neaparat din cauza conditiilor de lucru, cit din cauza lipsei medicamentelor si a consumabilelor necesare unui act medical de calitate. Dupa 13 ani de munca in Clinica de Anestezie si Terapie Intensiva a Spitalului "Sf. Spiridon", dr. Bogdan Tutuianu a ales s-o ia de la capat la Arcadia. "Am ales sa vin la Arcadia ca sa am conditii ca in strainatate. La unele spitale de stat exista dotare cu aparatura, insa nu sint medicamente sau consumabile, respectiv filtre, tubulaturi, electrozi. E ca si cum ai avea o masina dar fara benzina. La Spiridon, aparate erau, insa consumabile nu sint sau sint putine. ATI-ul de acolo e o sectie de top in Romania, iar pentru conditiile in care lucreaza au rezultate foarte bune. Au avut cazuri extrem de grave pe care le-au manageriat bine", a declarat dr. Tutuianu.

Desi Arcadia nu este un spital de urgente, medicul spune ca a avut ocazia sa aiba pacienti cu o patologie extrem de diversa, inclusiv copii. "Si la Spiridon, si la Arcadia, sectiile de ATI sint foarte bune. Difera insa aprovizionarea cu consumabile si atmosfera de lucru. Ma simt mai in largul meu aici, abia acum pot spune ca lucrez intr-un spital ca in strainatate. Oricum, ambele spitale sint unitati de elita si nu sint in competitie pentru ca sint unitati diferite care ar trebui sa colaboreze", a mai spus anestezistul.

"La stat e mereu criza, de obicei artificiala"

Tot 13 ani intr-un spital de stat a petrecut si dr. Mihai Rotar, actualul sef al Arcadia Cardiovascular. Dr. Rotar a fost medic la Institutul de Boli Cardiovasculare, insa nu are nici o parere de rau ca s-a mutat la privat. Cel mai mult l-a deranjat la spitalul de stat faptul ca nu erau fonduri pentru medicamente, pacientii fiind nevoiti sa-si cumpere singuri tot ce le trebuia in spital.

"Cheltuielile pacientului sint mai mici la privat decit la un spital de stat. La privat, medicul te primeste imediat si esti operat in cel mai scurt timp. La orice alt spital, pacientul s-ar fi impiedicat de toti inca de la poarta unitatii si ar fi trebuit sa treaca de 30 de oameni ca sa-si rezolve problema. S-ar fi gasit zeci de motive sa fie temporizat si aminat. La spitalul privat, pacientul are acces imediat la investigatii si tratament. Avem aici dotari suplimentare in conditiile in care la spitalul de stat e mereu criza, de obicei artificiala, si pacientii trebuie sa-si cumpere tot, inclusiv stenturi, baloane", a afirmat dr. Rotar.

Acesta a mai spus ca nu de putine ori s-a intimplat ca pacienti care fusesera pusi pe lista de asteptare la Institutul de Boli Cardiovasculare sa prefere sa vina la spitalul privat. "Cantitatea de munca la privat este mai mare, reponsabilitatea este mai mare, insa avem pacienti cu bun simt, pacientii fara pretentii exagerate. Ca medic sint mai motivat acum sa fac mai mult datorita atit aspectului financiar, cit si datorita conditiilor in care lucrez", a adaugat cardiologul.

"Nu mai simtim nevoia sa luam «atentii»"

Daca majoritatea medicilor care au plecat din spitale de stat au ales sa profesese in Arcadia Hospital, deschiderea unui nou spital privat la Iasi a dat ocazia si altor medici sa faca acelasi lucru. Astfel, multi medici au ales sa renunte la un post intr-un spital public pentru a lucra in Spitalul "Sf. Sava".

Tot saracia in care se zbat spitalele de stat i-a determinat pe medici sa schimbe macazul. Dupa sapte ani petrecuti in Spitalul Cai Ferate Iasi, dr. Dragos Chichirau s-a mutat la Spitalul "Sf. Sava" pentru ca "m-am saturat sa dau lista de cumparaturi pacientilor". "Pacientii cumparau chiar si comprese sau cimpuri. Veneau la noi plingind ca au pensie mica si nici macar n-au bani pentru biletul de tren. Au fost cazuri in care le-am dat noi bani sa plece cu trenul. Ajungeam acasa dezgustat de situatiile astea. Se poate insa si mai rau decit la CF. Sint spitale in care stau si cite trei pacienti in pat. Aici ai impresia ca stai la hotel la cum arata saloanele", a declarat dr. Chichirau.

Aceleasi motive au determinat-o si pe dr. Simona Berea sa plece din Spitalul de Recuperare ca sa lucreze la "Sf. Sava". "Spitalul privat este o alternativa foarte buna pentru plecatul in strainatate, si e pacat sa pleci in alta lume daca poti lucra aici intr-un mod civilizat. E mai usoara munca la privat pentru ca-s scutita de stresul de a pune pacientii sa-si cumpere medicamente, iar aparatura e de ultima generatie, nu ca la Recuperare, unde nu aveam aproape nimic. Este adresabilitate mare acolo, insa pacientul isi cumpara tot", a precizat dr. Berea, balneolog.

Pe de alta parte, medicii recunosc si faptul ca la privat nici nu se mai pune problema sa primeasca "atentii" de la pacienti. "Sintem platiti suficient de bine incit sa nu mai simtim nevoia sa luam «atentii» de la pacienti", a mai spus dr. Chichirau.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii